Сонячна енергетика: зливаймо ГЕС, будуймо СЕС

У контексті моєї статті про закон, що дозволяє домовласникам встановлювати сонячні електростанції на дахах", та у відповідь на поширені уявлення про те, що сонячна енергетика - це щось несерйозне і неспроможне замінити традиційну перевірену генерацію, з'являється непогана нагода навести кілька показових цифр. Отже, "займьомся аріфмєтікой" (С) Лесь Подерв'янський.

Храм на затопленому острові посеред Канівського водосховища. Фото Дмитра Стаховського

Споживання електроенергії в Україні у 2010 році становило 147,5 млрд кВт.год. Тобто, 150 терават-годин. Виробництво - 187,9 ТВт-год.

Виробництво на ТЕС - приблизно 70 терават-годин на рік.На АЕС - приблизно стільки ж. ГЕС - 11,4 терават-годин у 2000 році (дані за 2000 рік можна подивитися на Вікі).

Візьмімо в якості прикладу одну з українських ГЕС - Каховську. Середньорічне виробництво електрики Каховської ГЕС становить 1489 млн кВт.год (1,5 ТВт-год). Довжина водосховища 230 км, пересічна ширина 9,4 (максимальна — 24 км). Площа 2155 км², об'єм води 18,2 км³.

Це та сама ГЕС і те саме водосховище, про яке Олесь Гончар писав у "Соборі": "Думали море збудувати, а збудували болото". Під воду пішов знаменитий Великий Луг, плавні з унікальною екосистемою, флорою, фауною. Ну і близько 100 сіл також затопили під час будівництва в 1950-55 рр.

А тепер давайте підрахуємо, що було б, якби ці землі не пішли під воду, а були використані для будівництва на них сонячних генеруючих потужностей.

Площа типової сонячної панелі - 1,5 кв м. Найбільш ефективні масові (не для супутників, а саме для електростанцій) панелі (кристалічний кремній) мають потужність 330 ват, і решта виробників буде підтягуватися до цих показників - інакше вилетять з ринку.

15 кв м -3 кіловатти встановленої потужності.
150 - 30 квт
1500 - 300 квт
....
150.000.000 кв м, або 150 кв км - 30 гігаватт.

Площа Каховського водосховища, нагадаю, 230 км. Тобто, лишаємо 80 кв км на стежки-доріжки між рядами сонячних панелей, а також на села, городи, луги, ліси тощо. Ну і не забуваємо, що під сонячними панелями трава росте, а під водою якось не дуже.

А скільки електроенергії можна отримати з цих 30 гігават? Ідемо на http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php і бачимо, що в районі Нової Каховки кожен ват встановленої потужності дасть за рік 1,26 квт-год електроенергії (оптимальний кут встановлення панелей, орієнтація на південь, втрати на рівні системи 5%, комбіновані - 15%).

Будівництво Каховської ГЕС

Тобто, 30 гігават сонячних потужностей, встановлені на 150 кв км (з 230) площі колишнього Каховського водосховища дали б нам 37,8 терават-годин на рік. Або в ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЬ РАЗІВ більше, ніж генерація Каховської ГЕС. Або приблизно чверть від усіх обсягів згенерованої в Україні електричної енергії за рік.

І це - з частини площ лише однієї ГЕС Дніпровського каскаду. А їх, як відомо, п'ять. А є ж ще й не на Дніпрі.

Хтось скаже - та ну, це скільки ж часу піде на встановлення цих 30 гігават сонячних потужностей.

Відповідаю: Німеччина станом на кінець 2012 року матиме понад 33 гігавати сонячних потужностей. 30 гігават було встановлено протягом 4 останніх років. Без жодних напруг, без жодних властивих "стройкам комунізма" авралів, без втрат унікальних земельних площ і т.д. і т.п. Де ставили? Переважно на колишніх полігонах, територіях військових частин, неугіддях, колишніх кар'єрах та смітниках тощо.

Зрозуміло, що ніхто насправді не пропонує злити воду з українських водосховищ та встановити на цих площах сонячні електростанції. Однак їх можна без жодних проблем встановити на суші - пустирів в Україні, мабуть, трохи більше, ніж у Німеччині.

Блог: Newsmaker екологія енергетика

Знак гривні
Знак гривні