Як легко подолати корупцію при вступі в адвокатуру

Попри всі намагання адвокатського співтовариства впродовж десятиліть позбутися корупції на етапі прийому в професію, історія вчить, що немає способу покласти край хабарництву, окрім як шляхом нормативних змін.

Новий законопроект 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» пропонує інструмент подолання корупції під час прийому в адвокатуру.

У середині грудня Департамент захисту економіки Національної поліції України на своїй офіційній сторінці ФБ повідомив про викриття корупційної схеми отримання свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю, яка була організована членами Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Тернопільської області. Говорилося й про вилучення частини хабара, що в загальній сумі мав скласти 2000 дол. США за успішне проходження кандидатом адвокатського іспиту.

Не так давно - у жовтні 2018 р. той самий Департамент звітував, що викрив факт вимагання членом Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області «подяки» у розмірі 2 500 доларів США за «допомогу» у складанні кваліфікаційного іспиту. Причому 500 доларів США з цієї суми посередник мав офіційно перерахувати на рахунок благодійного фонду органу місцевого адвокатського самоврядування, а решту - віддати члену комісії.

Такі випадки і раніше потрапляли у кримінальні новини. І хоча про вироки у подібних справах нічого не чути, стандартний корупційний тариф у 3 000 доларів за «адвокатську корочку» давно відомий серед дотичних до цієї сфери. Існують додаткові тарифи для тих, хто не має належного стажу чи хоче складати іспит не за місцем проживання, здати його поза чергою тощо.

Тож з наближенням повної адвокатської монополії черги здавати іспити ростимуть.
Тут варто нагадати про зміни до Конституції України, зокрема доповнення її статтею 131-2. що передбачає надання правничої допомоги в Україні (в тому числі й представництво у суді та захист від кримінального переслідування) виключно адвокатами.

Вже зараз на сайті згаданої Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Київської області поміщено список з майже 1000 претендентів. І це одна з регіональних КДКА, де процес прийому в професію доволі прозорий, принаймні кожен кандидат може бачити як рухається його черга.
Так само на сайті КДКА міста Києва (яку не визнає Рада адвокатів України) – відкритий список з 364 осіб. А на сайті КДКА м. Києва (яку визнає РАУ) – нічого про це немає.
КДКА Харківської області оприлюднює тільки список допущених до іспитів на поточне засідання кваліфікаційної палати. На початок грудня тут було заявлено 18 осіб. Так само в КДКА Кіровоградської області – на середину грудня 20 кандидатів. Решта обласних кваліфкомісій публікує списки доволі епізодично, а про черги інформацію не оприлюднює.

В умовах ажіотажу, спричиненого загрозою безробіття для юристів, що не мають статусу адвоката, корупційні ставки безпосередньо залежать від довжини черг і вони точно не знижуватимуться.

Не стверджуватиму, що «вхід» в адвокатуру можливий лише корупційною стежиною, але ця стежина доволі вторована і є небезпека, що нею скоро підуть правники, які спізнилися стати в чергу на адвокатський екзамен, і професійне майбутнє яких напряму залежить від можливості захищати і представляти клієнтів у судах, де двері для неадвокатів от-от зачинять.

Тому корупціогенність чинної схеми складання адвокатських іспитів і надалі залишиться родючим полем для здирництва навіть у тих Кваліфікаційно-дисциплінарних комісіях, де увесь процес вступу у професію намагаються здійснювати відкрито. На це, зокрема, недвозначно натякає згаданий вище епізод в КДКА Київської області, в якому, до речі щойно 14 грудня оголошено адвокату про підозру.

Один з варіантів подолання цієї корупційної схеми пропонує законопроект №9055. Зокрема ч. 2 ст. 9 про кваліфікаційний іспит визначає, що кваліфікаційний іспит проводиться шляхом складення особою, яка виявила намір стати адвокатом, письмового анонімного тестування.

Корупцію в такому разі буде усунено доволі просто. Екзаменатор, член КДКА чи якийсь посередник, хто б він не був, не зможе вплинути на результат іспиту і платити тисячі доларів буде нікому і ні за що.

Після того, як анонімне тестування (точніше його варіант - ЗНО) спричинило буквально революцію у вітчизняній вищій освіті, дивно якось не запровадити його й для адвокатських іспитів.
А дистанційне проведення іспиту уможливить для кандидатів швидке проходження черг, які зараз тягнуться зазвичай більше року.
Це й називається запобіганням корупції.

До слова, Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції у своєму Висновку щодо відповідності проекту нормативно-правового акта вимогам антикорупційного законодавства до ст. 9 законопроекту №9055 претензій не висловив. (рішення від 21 листопада 2018 р., протокол № 127)

Леонід Лазебний - журналіст, головний редактор порталу юридичних новин LexInform, адвокат, експерт онлайн-ресурсу ActiveLex.

Блог: Народні ТЕКСТИ законопроект

Знак гривні
Знак гривні