Як big data і дрони можуть врятувати українські ліси

Згідно зі статистикою організації Глобального моніторингу лісів, за останні 15 років Україна втратила майже 500 тис. га лісу. З 2015 року, коли у країні був введений мораторій на експорт лісу-сировини, як не парадоксально звучить, показники вирубки лісів масово збільшилися. За оцінками деяки фахівців протягом 2016 року в Україні було вирубано 16,4 млн кубометрів деревини, з них 8-9 млн кубометрів легально.

Молода команда з Києва створила унікальний стартап Znaydeno, який може проводити моніторинг вирубки лісів та оперативно сповіщати про це. Таким чином, контролюючі органи, громадськість, активісти та журналісти зможуть бачити де відбувається вирубка. Це допоможе встановити, легальна вона чи ні.

Дрони на варті українських лісів

Сервіс Znaydeno співставляє кадастрові дані та дані меж лісових господарств з супутниковими даними та на геопорталі демонструє, де відбувається незаконна вирубка. Завірку точного місця вирубки визначають дрони, які фіксують факти злочинів.

Znaydeno об’єднує в собі новітні програмні розробки, інформацію дистанційного зондування Землі та аеро-фотозйомки БПЛА. Таке поєднання дає змогу ефективно проводити регулярний моніторинг стану природних ресурсів та контролювати їх використання.

Крім моніторингу та контролю вирубок лісів, проект визначає місця несанкціонованої утилізації сміття та порушення меж використання земель (захоплення історичних земель, розорення берегової лінії і тд). Також, проект спрощує роботу аграріїв і дозволяє проводити моніторинг стану посівів. Тож може бути корисним інструментом не тільки для громади, а й бізнесу.

Співзасновник стартапу розповідає як з'явилася ідея його створення:

“Під час своєї професійної діяльності нам доводилось опрацьовувати колосальні об’єми геопросторової інформації. Аналізуючи дані, неможливо було не помітити неймовірні зменшення біомаси лісу. Першим же великим досвідом по ідентифікації вирубок був проект по Шацькому національному природному парку. Це було більше 5 років тому, ще будучи аспірантом працював над цією задачею. Для цієї задачі використовувалися дані українського супутника «Січ-2».

Було знайдено більше 20 нелегальних вирубок. Досліджуючи стан рослин, оцінюючи культури на полях, почали помічати порушення земельних меж, оранку балок, пасовищ та багато інших негативних змін земного покриву. Отримані дані публікувалися у наукових працях, різних статтях, але практичного застосування ці результати не приносили.

Стартом нашої роботи над проектом став національний конкурс іт-проектів у сфері електронної демократії EGAP Challenge, де ми вирішили презентувати свій проект Znaydeno - систему моніторингу стану природних ресурсів”, - зазначає Вадим Остапенко.

В основі роботи проекту лежить унікальний сервіс по автоматичному збору усіх безкоштовних супутникових даних в одному місці, який готує необхідні супутникові продукти (композитні зображення та вегетаційні індекси). Сервіс проводить порівняння з кадастровими даними, та надає інформацію про порушення цільового використання земель. Ідентифікація вирубок проводиться порівнюючи супутникові дані за певний період. Система порівнює новий отриманий супутниковий знімок з попереднім, та в випадку виявлення зміни сигналізує про порушення.

Як національний конкурс Egap Challenge допомагає проекту здійснитися?

Сьогодні стартап знаходиться на інкубаційній програмі конкурсу іт-стартапів з електронної демократії Egap Challenge.

“Пройшовши перший етап конкурсу у кінці грудня 2016 року - ми взялися до втілення ідеї у життя. Зараз ми знаходимося на інкубаційній програмі конкурсу EGAP Challenge та ведемо змагання ще за 250 000 грн. Під час інкубації ми займаємося розробкою бекенду для автоматичного завантаження супутникових даних та підготовкою супутників продуктів, адже зараз це відбувається у напівавтоматичному режимі”, - зауважує Остапенко.

Також Egap Challenge допомагає проекту отримати дані від місцевої ради, необхідні для розвитку сервісу, а також дані від Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Які практичні результати?

Нині Znaydeno протестували свій стартап разом з командою EGAP Vinnytsia у Немирівському районі (Вінницька область). А саме, розробники запустили геопортал з проектом по Немирівській територіальній громаді, на якому відображені виявлені порушення цільового використання земель, вирубки 2016 року, та вся картографічна інформація.

Тестування проекту вже принесло свої плоди: На супутникових знімках були знайдені самовільно зайняті ділянки, і необхідно було підтвердити цей факт. Виїхавши на визначені ділянки і використавши безпілотник з 300 га промонітореної землі, виявилося, що близько 20 га незаконно використовуються. А саме: ряд земель, які є історичною пам'яткою - розорані. Є “червона зона”, яку засаджувати не можна, а її використовують, є берегова лінія біля озера, яка розорана.

“На території Немирівської ОТГ було знайдено 70 фактів самовільного зайняття земельної ділянки, вся ця інформація була передана землевпорядникам громади, і вони почали роботу з порушниками. Вони запрошують керівників господарств, та стягують з них штрафи, тим самим поповнюючи бюджет громади”, - розповідає про результати роботи Вадим Остапенко.

Фінальним акордом роботи стартапу стане запуск у найближчому часі веб-платформи Znaydeno - інструменту громадського, журналістського та державного контролю, що дасть змогу відповідним контролюючим органам використовувати проект як систему моніторингу та запобігання правопорушень; журналісти будь-якого видання, в тому числі місцевих видань черпатимуть з порталу інформацію для статей та журналістських розслідувань.

Блог: Народні ТЕКСТИ екологія технології

Знак гривні
Знак гривні