Активісти створили сайт про історію життя євреїв в Україні та сусідніх державах (ЛІНКИ)

Ще понад сімдесят років тому на території Східної Європи існувала країна, що не була позначена на жодній політичній мапі. Ця країна мала населення, що налічувало кілька мільйонів людей, власну мову, культуру і релігію. Вона існувала в межах різних політичних організмів, проте майже зовсім не залежала від державних існтитуцій, живучи власним життям. Цілий архіпелаг єврейських міст і містечок з власними школами й лікарнями, університетами та святинями зник з мапи європи в роки Другої світової війни. Сьогодні про нього нагадують лише пам'ятні знаки, занедбані кіркути й синагоги.
Поряд з історією інших національних меншин історія євреїв в Україні, на жаль, не займає належного місця в сучасній культурі та історичній пам'яті українців. Минуле єврейського народу в Україні часто подається надто спрощено й узагальнено. Чимало українців зосереджують свою увагу лише на кривдах, які були заподіяні євреями, що прислуговували іншим державам собі на вигоду. Образ єврея, що споконвіку знущався над українським народом сформувався давно. Він має свої варіації, починаючи від типового орендаря у магнатських маєтках Речі Посполитої і закінчуючи членом трійки НКВС. Не заперечуючи того, що кожен історичний стереотип має за собою певне підгрунтя, не можна забувати, що євреї поряд з українцями часто ставали жертвами воєн, репресій та політичних катаклізмів. Поряд з справжніми орендарями, що ставали об'єктом помсти козаків та гайдамаків, під час воєн 17-18 століття страждала також величезна маса єврейського простолюлу, який у своєму матеріальному добробуті нічим не відрізнявся від українців. Чимало вихідців з єврейських штетлів Галичини, Волині й Поділля ставали відомими на увесь світ письменниками, художниками, політиками, проте і досі майже немає повноцінних біографій цих людей.
Сьогодні історія проживання єврейських громад на території Польщі, України та Білорусі залишається мало вивиченою, а історичні пам'ятки цієї культури не є добре збережені і достатньо відомі, щоб стати об'єктом туризму. Цього року в Люблінській організації “Брама Ґродська, Театр NN” реалізується проект, метою якого є розробка матеріалів та існтрументів єврейської історичної спадщини, що може успішно використовуватися у транскордонному туризмі Польщі, України та Білорусі.

На сайті проекту “Shtetl Routes” можна знайти дослідження і публікації, що стосуються життя євреїв у 60 містечках Польщі, України, та Білорусі, 15 віртуальних 3D реконструкцій, туристичні путівники, розповіді та навчальні матеріали. Зараз проект перебуває на стадії заверщення, тому не всі матеріали є доступними. Тим не менше тут можна знайти чимало цікавих фото та історій, пов'язаних з життям єврейських штетлів Східної Європи.

Блог: Народні ТЕКСТИ суспільство

Знак гривні
Знак гривні