Одеська імпровізація 40 джазменів із 16 країн

Залюбленим у сучасну музику дотепникам-одеситам виявилося замало свого джаз-фестивалю та джаз-параду і вони, керуючись правилом, що джазу забагато не буває, вирішили вигадати таке, чого світ ще не бачив і не чув. Унікальний проект «Майстер-Джем Фест» (MJF), заснований на сучасних комунікаційних можливостях Інтернету й принципі джем-сейшну, запропонував Михайло Фрейдлін і його команда з Одеського джаз-карнавалу.

Текст і фото: Сергій Горицвіт

Очолила оргкомітет першого в практиці світового джазового співтовариства концептуально нового щорічного й цілорічного фестивалю-конкурсу ведуча багатьох популярних телепроектів Олена Ханга. А головою авторитетного міжнародного журі став московський композитор, диригент, піаніст і продюсерАнатолій Кролл.

Перший тур фестивалю пройшов в Інтернеті. За ним спостерігали шанувальники джазового мистецтва більш як із 140 країн. Загалом у он лайн сезоні проекту взяло участь 270 талановитих імпровізаторів із 41 країни. За його результатами були відібрані 40 найкращих віртуозів із 16 країн, зокрема, з Росії, США, України, Білорусії, Греції, Еквадору, Данії, Панами, Вірменії, Куби, Індонезії, Нідерландів, Іспанії, Ізраїлю й Австрії. Саме вони й здобули право помірятися силами в очному фіналі, який було проведено в Одеському російському драматичному театрі 5-8 червня. Джазові колективи участі у фестивалі не беруть, тож на святі ансамблі створювалися із самих учасників турніру за жеребом. Таким чином, кожного разу формувалися нові групи із не знайомих між собою музикантів, які й створювали потім свою колективну імпровізацію. Усі чотири фестивальні вечори проводилися у форматі джем-сейшнів у різних джазових стилях (мейтрім, латиноамериканський джаз, джазова балада, ф’южн, джаз-рок).

Фіналом цього неповторного свята музики став гала-концерт за участю всіх зірок Майстер-Джему та зведеного біг-бенду під управлінням Анатолія Кролла й керівника Одеського молодіжного біг-бенду Миколи Голощапова.

Відкрив же цей вечір своїм виступом дует у складі легендарного ударника з Литви Володимира Тарасова та українського піаніста Сергія Терентьєва, якого за звичай величають «маестро Шовкові пальці». Чудово виступили вокалісти Вікторія Пілатович (Іспанія) та одеситка Тамара Лукашова. Шквал оплесків викликали сольні партії провідного американського саксофоніста, флейтиста і кларнетиста Ернана Джей Родрігеса; саксофоніста, композитора й викладача джазової школи ім. Кіма Назаретова у Ростові-на-Дону Андрія Мачнєва; кубинського перкусіоніста Роберто Каркіа; ізраїльського тромбоніста Морана Барона; гітариста із Греції Георга Ставроулакіса та інших імпровізаторів.

А справжнім відкриттям «Майстер-Джем Фесту» став індонезійський 9-річний піаніст-вундеркінд Джо Александер. До цього хлопчина вже співпрацював із відомими індонезійськими музикантами, брав участь у кількох престижних міжнародних фестивалях, виступав по телебаченню. Саме Джо Александер і був удостоєний гран-прі Одеського MJF. При врученні нагороди юному піаністу на сцену запросили і його батьків, яким від завдячує своїм вихованням. Відзнаки фестивалю отримали всі учасники гала-концерту. У своїх словах подяки вони наголосили на тому, що починання одеситів не має права залишитися одноразовою акцією, «Майстер-Джем Фест» повинен і надалі залишатися цілорічним і багаторічним фестивалем-конкурсом.

Ударник Володимир Тарасов (Литва)

Блог: Народні ТЕКСТИ музика одеса одещина культура джаз

Знак гривні
Знак гривні