Уго Чавес довів Венесуелу "до ручки". Інфраструктура створена правими попередниками майже розвалена.

Венесуела сьогодні, безсумнівно, є одним з вузлових центрів лівої «мережі», а її лідер Уго Чавес - одним з найбільш яскравих лівих лідерів. Латиноамериканська преса, що стоїть на лівих позиціях, звеличує до небес «досягнення» Чавеса, а російська пропаганда, здається, має намір зробити з нього нового Фіделя Кастро.

Я не буду піддавати сумніву особисті якості «команданте» - дуже цілеспрямована людина, і дійсно непоганий для свого регіону оратор. Але от що стосується «успіхів» ... щоб побачити їх причину, треба повернутися приблизно на 50 років назад, у часи правління Р. Бетанкура - Р. Гальєгос і «диктатури» Переса Хіменеса.

«Третій шлях» Венесуели

Р. Бетанкур був розчарований в ортодоксальному марксизмі помірно лівий політик, який заснував партію «Демократична дія», що прийшла до влади 1945 року після повалення Ісаяса Медіни Ангаріти. Бетанкур був прихильником помірного лівого «третього шляху», займав різко ворожу позицію по відношенню до правих режимів - зокрема, Венесуела розірвала дипломатичні стосунки з франкістською Іспанією і Домініканською республікою, де правив Рафаель Трухільо. Латинську Америку Бетанкур бачив як єдиний простір, об'єднаний «рожевою» ідеєю, що протистоїть США за допомогою обережного зближення з Європою та СРСР. «Демократична дія» підвищувала податки (наприклад, було введено податок на надприбуток, що коливався від 6 до 20 відсотків, а потім окремим декретом - 26% податок на прибуток понад 28 млн. боліварів), а 1948 року взагалі заявила, що прийняла рішення не надавати нових концесій іноземним компаніям. Ці заходи призвели до падіння доходів і зростання бідності, і в тому ж 1948-му Гальєгос вирішив покінчити з проблемами одним ударом і оголосив про введення окремого нафтового податку в 50%, який потрібно було виплачувати вже після сплати усіх інших податків. Цьому передувала потужна пропагандистська кампанія, що міфологізувала нафту. Представник «Демократичного дії» з питань нафти описував це так: «Загальне очищення венесуельської нафтової галузі, її ритуальне очищення залишиться неможливим, поки компанії не виплатять адекватної компенсації нашій країні».

Переконавшись у несамовитості уряду, консерватори, військові та корпорації завдали удару у відповідь.

«Диктатор» Перес Хіменес

24 листопада 1948 владу у Венесуелі взяла військова хунта, яку очолив полковник Перес Хіменес. Його правління отримало неофіційну назву «цезаризму», і до сьогодні багатьма воно згадується як золоті часи - існують навіть музичні проекти, що оспівують цього лідера. Це не дивно – керівники Венесуели після Переса Хіменеса займалися в основному експлуатацією його проектів та проїданням накопичених і створених ним багатств.

Перш за все Хіменес скасував податки, що в сумі залишали компанії зі збитком, скасував закон про ненадання концесій і тим полегшив доступ до венесуельського риноку іноземним компаніям. Американські інвестиції зросли з 993 млн. доларів до 2,570 млрд. Особливістю військової хунти було рідкісне для тих часів невтручання в особисте життя громадян та заохочення споживання - на венесуельському ринку були представлені у величезних кількостях американські та європейські товари. Країна налагодила відносини з правими державами регіону, розірвала дипломатичні відносини з СРСР і Чехословаччиною, а також помірно підтримувала антикомуністичні ініціативи на материку - не вдаючись до фанатизму.

За Переса Хіменеса Компартія Венесуели абсолютно легально видавала газету «Noticias de Venezuela» і на додаток - нелегальну терористичну «Tribuna popula», в якій закликала вбивати поліцейських, підривати інфраструктуру, діяти за принципом «чим гірше - тим краще», а її автори розповідали, що Ротшильди, Рокфеллери та інші сіонські мудреці скупили повністю Вітчизну і п'ють кров робітників. Можливо, саме таке спокійне ставлення хунти до комуністичних організацій зумовило її повалення 1958 року зусиллям червоних терористів, профспілкової мафії та «революційних студентів».

Розпивання робочої крові «диктаторським режимом» проявилось в терміновому будівництві цілих блоків соціального житла для малозабезпечених сімей та робочих. В умовах повного розвалу економіки, спричиненого «Демократичною дією», та нерозвиненої інфраструктури ні про яку «ринкову саморегуляцію» мови йти не могло, тому хунта визнала за потрібне використати частину коштів країни на побудову фундаменту майбутньої правої Венесуели.

Взагалі, незважаючи на тривале правління різних лідерів, які виступали за побудову «розвинутої держави загального добробуту», у Венесуелі на той час була маса доволі ганебних проблем. Наприклад, деякі регіони і населені пункти не були електрифіковані. Гірничодобувна і металургійна промисловість працювала з використанням застарілих технологій, і не могла впоратись із додатковими потужними вимогами. Уряд Переса Хіменеса виправив ситуацію. Було електрифіковано Ріо Кароні, розпочато будівництво нових підприємств. Венесуельців відправляли на навчання та підвищення кваліфікації до Європи, також залучали до роботи американських та європейських фахівців - ці дії вирішили проблему браку кадрів і традиційної венесуельської млявості.

Крім того, хунта менш ніж за 10 років вирішила проблему логістики, побудувавши мережу доріг, зокрема найважливішу трасу Венесуели Каракас-Лагуайра. У це ніхто не вірив, ініціативу Хіменеса називали дорогою авантюрою, в американській та європейській пресі посміювалися над «латинос», що замахнулись на проект, який під силу тільки США та найбільш розвиненим країнам Європи. Коли траса була побудована, це викликало справжній шок. Її часто називають найзначнішим спорудженням у Латинській Америці після Панамського каналу. Саме після побудови траси Каракас-Лагуайра режим Переса Хіменеса стали називати цезарістським - за розмах і реалізацію унікальних за масштабністю проектів в надзвичайно стислі терміни.

До речі, вирішували логістичні проблеми всі без винятку праві «диктатури» на материку, від Трухільо до Піночета - з якоїсь причини ліві уряди, які правили до них багато років і збирали високі податки на все підряд, не могли залагодити це питання.

Проблему корупції було вирішено відправкою в тюрми хабарників і «свояків». Цей хід пізніше і більш методично впроваджували у Сінгапурі. Приватна власність була недоторканною.

Хунта, крім заохочення чисто «товарного» вжитку, розвивала культурно-розважальну сферу. Був побудований великий центр відпочинку «Лос Каракас», ще один «цезарістскій» проект, що включав в себе «перлину Каракаса» - великий красивий аквапарк. Він справно працював до початку «нульових». 2004 року, коли відвідуваність впала вже зовсім низько, а басейни частково перестали працювати, чавісти направили 30 млрд. боліварів на ремонт і реконструкцію парку. Підсумок - було проведено пафосне перевідкриття парку, який ... залишився в колишньому стані. «Інженери» Чавеса, яких відбирали за ознакою лояльності, не змогли розібратися в технологіях 50-х років, а революційні підрядники розікрали все, що можна було вкрасти.

Падіння професійного рівня підприємств в сучасній Венесуелі помітно не тільки в галузі інженерії. Книги з промовами і статтями Чавеса друкуються ... в Аргентині! У самій Венесуелі друкарська справа сильно деградувала.

Отже, в «позитив» хунті Переса Хіменеса можна занести всебічний розвиток ринку, поліпшення іміджу Венесуели в регіоні і світі, колосальний технологічний стрибок, електрифікацію та рішення дуже складною логістичної проблеми - і це все в умовах одного з самих м'яких та ліберальних (у класичному, а не «лівому» розумінні лібералізму - прим. ред. рос. вид.) режимів, який крізь пальці дивився навіть на відверто терористичну пресу, не закривав друкарні і не будував в'язниць для опонентів. Саме ця спадщина методично «проїдається» до нинішнього часу.

«Команданте» Уго Чавес

Варто поглянути уважніше на досягнення Уго Чавеса. Отже, він посварився з величезною кількістю країн і кілька разів ледь не вплутався в війну (з Колумбією та Гондурасом). Домігся виходу Венесуели на перше місце по вбивствах в Латинській Америці, обійшовши Мексику, Гватемалу і Ель Сальвадор. Заборонив цивільну зброю. З урахуванням кількості вбивств це яскраво демонструє здатність «команданте» до аналітичного мислення. Справа в тому, що вбивства відбуваються не з «чистої», легальної зброї. Після акту венесуельсько-російської дружби, в ході якого в Латинську Америку надійшла маса нових «калашникових», вони стали спливати по всьому регіону - від Мексики до Аргентини. Концентрація нелегальної зброї в руках криміналу та ультралівих малолітніх бойовиків, яких вигодовує Чавес, зашкалює. Саме ці люди саме з цієї зброї і скоюють вбивства. А президент відібрав у громадян останню можливість захистити себе. Приблизно так все працює в чавістскій Венесуелі.

Крім того, він заборонив Хеллоуїн і комп'ютерні ігри та обмежив ходіння валюти, ввівши в країні систему квот - тепер, навіть для того, щоб зробити покупку через Інтернет, потрібно діяти обережно.

Ціни в країні ростуть дуже швидко - така розплата за фетиш «дешевого бензину» і штучний «підігрів» болівара.

Нафтова, металургійна і видобувна промисловість працюють на старих ресурсах, створених Пересом Хіменесом і зарубіжними інвесторами і фахівцями. Все інше зробив «нафтовий бум».

Тут варто сказати - якщо хунті задовго до подорожчання нафти вдалося здійснити такі масштабні економічні та соціальні реформи менш ніж за десять років, то про які успіхи чавістів, правлячих вже чотирнадцять років, взагалі можна говорити? «Досягнення» Чавеса - це порожній піар, розкручуваний підконтрольними йому ЗМІ та дружніми режимами «латиноамериканського інтернаціоналу» - ALBA. Т. Русакова у статті «Особливості популістського дискурсу У. Чавеса» цілком справедливо зазначає, що «... з семантичної точки зору, головна мета його дискурсу - це, в першу чергу, дискредитувати і позбавити легітимності попередні політичні режими». Іншими словами, «успіхи команданте» - це безперервні крики: «А уявіть, що було б, якби не Чавес», переписування підручників історії та нескінченна наполеглива пропаганда.

Якщо ви шукаєте «сучасне венесуельське диво», то це воно і є. Більше в сьогоднішній Венесуелі ви нічого не знайдете. Чудеса скінчилися 1958 року, разом з відходом «цезаря»

Цей текст є перекладом статті «Перес Хименес против Чавеса: "успехи" боливарианской революции». Автори: Китти Сандерс та Мецкаль Джонс; переклад: Baya.

Блог: Народні ТЕКСТИ америка переклад соціалізм економіка світ історія чавес венесуела

Знак гривні
Знак гривні