ПІДРУЧНИК З НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО СПРОТИВУ (ЧАСТИНА 4)

4 ЗАВДАННЯ ТА ЗАСОБИ ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ ТРЕНІНГІВ

Планування і проведення тренінгів з ненасильницького спротиву має наслідком низку завдань, повинних стати спільними для багатьох людей. По-перше, організатори кампанії повинні знати, коли і які тренінги треба проводити. Чи потрібні групі тренінги з розробки стратегії кампанії або сприйняття гендерної концепції? Чи потрібен тренінг для підготовки нової групи людей до участі в ненасильницьких акціях або досвідченій групі з метою опанування новими навичками? Чи потрібен групам зближення тренінг разом з усіма?

Якщо рішення про тренінг прийнято, потрібні тренери. Як стверджувалося в розділі “Тренінг з ненасильницького спротиву”, якщо тренери недоступні, для проведення тренінгів слід створити команду соведучих. В цьому розділі наводяться списки самоконтролю, які допоможуть вам організувати, спланувати і провести тренінги.

Перед тим, як почати виконання своїх завдань, організатори і тренери мають обговорити все разом. Брак ясності і припущення, які в такому випадку зроблять тренери і організатори, можуть призвести до неефективності тренінгів. Тренінг може стати важливою нагодою для перевірки планів, визначення слабих сторін групи чи залучення до процесу більшої кількості людей. Тренер має бути готовим до цих цілей.

Якщо тренери є частиною групи, їм треба мати ясність щодо своєї ролі тренерів. Позаяк вони краще розуміють контекст, групу, кампанію, сценарій дій тощо, ніж зовнішні ведучі, глибоко занурені в роботу тренери можуть мати труднощі при переході до іншої ролі; прояснення ролей допоможе їм в цьому процесі.

*Розділи “Тренінг з ненасильницького спротиву” і “Організація ефективних ненасильницьких акцій” містять інформацію, яка може допомогти тренерам і організаторам зрозуміти, що їм треба робити і для чого може бути потрібним тренінг.

ЖІНКИ-АКТИВІСТКИ І ТРЕНЕРИ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У ТРЕНІНГУ ДЛЯ НЕНАСИЛЬНИЦЬКИХ ДІЙ ГЕНДЕРНОЙ ТЕМАТИКИ І УПОВНОВАЖЕННЯ, ПРОВЕДЕНОМУ БІЛЯ БРИТАНСЬКОГО ЗАВОДУ, ЩО ВИРОБЛЯЄ ЯДЕРНУ ЗБРОЮ — ЕЙВ ОЛДЕРМАСТОН, ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. ФОТО: JUDITH BARON

Спільна праця

1) Декілька організаторів і всі тренери повинні зустрітися заздалегідь, щоб запланувати тренінг. Залежно від ситуації, для подальшого прийняття рішення тренерам може знадобитися повернутися до групи. Питання, що їх ставлять тренери, можуть допомогти організаторам зрозуміти, що ще треба зробити для підготовки групи до тренінгу.

2) Обговоріть, скільки часу треба для досягнення мети тренінгу. Чи може це бути зроблено за один день (тоді — скільки годин треба) чи за вихідні? Чи можна провести покроковий тренінг, відповідно до процесу розробки кампанії? Деякі групи проводять планування і підготовку до кампанії протягом святкового тижня. Як можна спланувати тренінг, якщо люди приїздять на акцію?

3) тренерам потрібна інформація про учасників: чи збираються вони разом тільки на цю акцію, або зустрічаються регулярно? Який у них рівень досвіду? Чи проводили вони тренінги раніше? Чи проводили вони ненасильницькі акції, якщо так, то які?

4) Обговоріть ставлення групи до ненасильницького спротиву і тренінгу. Чи має вона ненасильницькі принципи?

5) Попросите організаторів кампанії надати на тренінгу спеціальну інформацію (як-то плани сценаріїв, підоснова кампанії). З'ясуйте, скільки часу вони матимуть на виконання цього завдання.

6) Визначте, які роздавальні матеріали потрібні; за необхідністю використовуйте мапи і картинки.

7) Проясніть, хто відповідає за постачання інвентаря і матеріалів (маркерів, паперу, стрічки, фотокопій роздавальних матеріалів, копій підручників, обладнання для показу фільмів тощо) і забезпечення харчування учасників та інших їхніх фізичних потреб.

Список самоконтролю для організації тренінгу

1) Переконайтеся, що там, де проходитиме тренінг, є достатньо місця для виконання людьми ролей та вправ, для того, щоб сісти колом, і в тому, що це місце є доступним для учасників, які прийдуть туди.

2) Переконайтеся, що у вас є дошка чи папір, щоб писати.

3) Важлива наявність їжі і напоїв; призначте когось відповідальним за все це або скажіть учасникам, щоб принесли все з собою.

4) Інформаційно-роз'яснювальні заходи повинні включати чіткий опис тренінгу і необхідності повної участі, тривалість тощо.

Список самоконтролю для проведення тренінгів

1) Ті, хто влаштовує тренінг, мають бути свідомими того, що підготовка до нього може потребувати не менше часу, ніж само проведення чи влаштування. Важливо, щоб соведучі разом працювали над складенням порядку денного та чітко розуміли, хто за що відповідає і як вони працюватимуть разом.

2) Будьте реалістами щодо кількості часу, відведеного на кожен розділ. Не піддавайтеся тиску, скерованому на те, щоб провести тренінг швидше, ніж це може бути зроблено.

3) Почніть тренінг із введення. Поруште мовчанку, почавши з ввідних вправ. Якщо учасники групи добре знають один одного, поставте питання так, щоб люди дізналися щось нове один про одного.

4) Якщо тренери недостатньо обізнані про досвід людей, використовуйте для запитань способи, що не передбачають будь-якого змагання. Задайте тон, пояснивши, що тренерам потрібна інформація, але це не є вправою зі з'ясування, хто “краще”.

5) На початку тренінгу влаштовуйте вправи, які підбадьорюють учасників та сприяють участі, наприклад, проста шеренга спору (вправа, під час якої люди вишукуються в дві шеренги і кожен сперечається з тим, що стоїть навпроти нього в іншій шерензі; детально - в наступних частинах).

6) Підтримуйте баланс між активністю в парах чи трійках і активністю більших груп.

7) Змішуйте дискусії з рухливими вправами; регулярно влаштовуйте перерви.

8) Відстежуйте час і примічайте можливі скорочення у випадку виходу за межі розкладу. Але не скорочуйте останні елементи, оскільки вони можуть бути одними з найважливіших, як-то рольова гра за сценарієм.

9) Завжди залишайте час для оцінки і використовуйте різні форми оцінки. Пишіть на діаграмах, розміщених на стіні, “що пройшло добре” (+), а що “могло б бути краще” (>). Ставте послідовні питання, щоб отримати коментарі; використовуйте метод обходу кількома кругами або мозкового штурму. Для тривалих тренінгів дуже корисні письменні форми оцінки.

ТРЕНІНГ З РОЗРОБКИ КАМПАНІЇ, ТБІЛІСІ, ГРУЗІЯ. ФОТО: ANDREAS SPECK

Далі згодом...

Кошти на подальший переклад підручника можете перераховувати на рахунки TEXTY.org.ua

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93 - це Київстар

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, що ви пожертвували сааме на переклад цієї книги.

Блог: morning самоорганізація спротив

Знак гривні
Знак гривні