Довіряй своїм або Про роль партійності в отриманні державних замовлень

Є у наших місцевих радах одна дивна особливість — державні закупівлі вдається здійснювати лише тим підприємствам, які пов’язані з депутатами провладної коаліції. Решта, за збігом обставин, просто не здатні задовольнити вимог бюджетних установ.
Практика «купуй у своїх, замовляй своїм» давно стала основною в українських можновладців. Так, наприклад, відбувається в Одеській міськраді, яка суворо дотримується українських традицій.
Одеська міська рада складається з 64 депутатів та міського голови. До ради потрапили партії «Довєряй дєлам» (27 депутатів), БПП «Солідарність» (12), «Опозиційний блок» (12), Українська морська партія Ківалова (6), «Самопоміч» (5) і двоє позафракційних. Міський голова Геннадій Труханов був висунутий від партії «Довєряй дєлам».
Якщо говорити про позафракційних депутатів, депутатів Морської партії Сергія Ківалова і Самопомочі, то їхні кампанії не виграли жодного тендера. А разом у депутатів цих трьох груп налічується 18 фірм, які напряму пов’язані з ними.
Трохи краща ситуація у «Опозиційному блоці». Його депутати володіють 12 різними кампаніями. І одна з них, а саме ФОП «Горін Олексій Едуардович», зуміла виграти в 4 закупівлях, отримавши замовлень на суму 151 тисяча гривень. Послуги з ремонту автотранспорту в цього депутата замовляв Одеський медичний університет.
Представники президентської команди в Одеській міській раді на всіх володіють 35 кампаніями різних форм власності. Але всього три з них перемагали в закупівлях. Так ПРАТ СК «Теком», керівником якого є депутат від фракції «Солідарність» Стась Едуард Павлович, виграло дві з п’яти пропозицій, отримавши замовлень страхування на суму 75 тисяч гривень. Чотири рази замовниками виступила Одеська ОДА та один раз — Одеська міська рада.
Майже на 300 тисяч гривень отримало замовлень ТОВ «Одетекс», яке належить Наумчаку Віктору Анатолійовичу. Замовлення на пошив одягу цій кампанії зробили Укрпошта та інститут захисту зовнішнього середовища МОН України.
Найбільше переможних пропозицій серед кампаній, пов’язаних із представниками «Солідарності», отримав клінічний санаторій ім.Горького. Він переміг у 21 закупівлі й отримав замовлень на суму трохи більше ніж 13 мільйонів гривень. Проте варто відзначити, що географія замовників у цієї кампанії дуже широка, від Києва до Краматорська. Директором санаторію є депутат міської ради від президентської фракції Малихіна Тетяна Ігорівна.
А от у депутатів промерської фракції «Довєряй дєлам» справи йдуть найкраще.
Почнемо з депутата Одеської міської ради Шумахера Юрія Борисовича. Він власник чи не десятка різних кампаній. Але найцікавіше зосередитися на трьох: ТОВ «Ростдорстрой», ПП «Київшляхбуд» та ТОВ «Софор». Ці три фірми за 2018 і початок 2019 року встигли заробити на тендерах просто неймовірну суму — 3 мільярди і майже вісімсот мільйонів гривень.
ТОВ «Ростдорстрой», фірма, яка спеціалізується на будівництві доріг, за 14 місяців (починаючи з січня 2018 року) виграла 62 тендери. З них в 16, а це 26%, замовником була служба автомобільних доріг Одеської області, ще в 9 (14,5%) Управління дорожнього господарства Одеської міської ради і наостанок в трьох закупівлях (5%) замовником виступило Управління капітального будівництва Одеської міської ради. Тобто майже половина від усіх закупівель, переможцем в яких став «Ростдорстрой», стосуються Одещини. Загальна сума виграних пропозицій становить 2 мільярди сімсот тринадцять мільйонів гривень.
ТОВ «Софор» отримало значно менше грошей, трохи більше одного мільйона гривень, вигравши сім пропозицій. З них в шість організатори з Одеської області. Це Суворовська селищна рада та Кам’янська сільська рада Ізмаїльського району.
372 мільйони гривень отримало за свої послуги приватне підприємство «Київшляхбуд», в якому депутат Шумахер є засновником і кінцевим беніфіціаром. Всього вісім виграних лотів і така шалена сума. В усіх восьми замовником виступала комунальна корпорація «КиївАвтодор».
А от комунальне підприємство «Автобаза санітарного транспорту», директором якого є ще один представник фракції «Довєряй дєлам» Совік Олег Михайлович, заробило на тендерах 436 з половиною мільйонів гривень. За 2018—2019 роки це КП виграло 74 лоти. З них лише три були оголошені не одеськими замовниками. Найбільшим замовником автобази є Департамент охорони здоров’я Одеської міської ради.
Ще одним щасливчиком, якому пощастило виграти кілька лотів, став Нікогосян Левон Рубенович, який є директором КП «Одесфарм». За рік з гаком його підприємство виграло в 143 пропозиціях на загальну суму понад 12 мільйонів гривень. Всі замовники з Одеської області.
Майже 317 мільйонів гривень заробило на тендерах ТОВ «БВК «Пік-Строй», керівником і одним із засновників якого є Лозовенко Марина Костянтинівна. Ця фірма займається будівництвом будівель і доріг. Замовники всіх 14 тендерів, у яких перемогла депутат фракції «Довєряй дєлам» представляють Одеську область. Найбільшу кількість перемог, а саме 7, «БВК «Пік-Строй» отримало від Управління дорожнього господарства Одеської міської ради.
Іоргачов Вадим Дмитрович, який є засновником ТОВ Торговий дім заводу «Одескабель», також не лишився без виграних тендерів. За 2018 і 2019 роки вони виграли тендерів на майже 552 мільйони гривень. Кампанія була учасником 181 закупівлі й усі їх виграла. Проте, варто відзначити, що на відміну від більшості попередніх фігурантів нашої статті, географія замовників «Одескабелю» дуже широка.
Таким чином, компанії та підприємства, які пов’язані з депутатами промерської фракції «Довєряй дєлам» у Одеській міській раді, за 2018 і перші два місяці 2019 року заробили 5 мільярдів і 117 мільйонів гривень. Тож можна зробити висновок, що бути в команді Геннадія Труханова дуже вигідно і прибутково. Тепер зрозуміло, яким справам довіряють депутати, які є членами цієї фракції.
Олена СІНЧЕНКО, Дмитро СІНЧЕНКО

Блог: Дмитро Сінченко бюджет державні закупівлі корупція одеса

Знак гривні
Знак гривні