З українських телеканалів зникає українська мова. ІНФОГРАФІКА.

Громадський моніторинг ефіру десяти найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів, проведений 7 листопада, засвідчив, що з українського телебачення зникає українська мова. Так, якщо на початку червня частка української мови на ТБ становила близько 28%, то тепер вона зменшилася до 23%. Тобто за 5 місяців ця частка зменшилася на 5%.

Найменше української мови на каналах «Україна», «Інтер», 1+1 та СТБ — за 17 годин моніторингу громадські активісти не зауважили там ні однієї суто україномовної передачі чи фільму.

Хоч як це дивно, але фільмів і передач українського виробництва за ці п’ять місяців на ТБ навіть побільшало з 33% до 51%, а російського виробництва — поменшало з 29% до 19%.

Збільшення обсягів українського та зменшення обсягів російського вмісту на ТБ пов’язане з громадським тиском на телеканали та з дією закону про захист інформаційного простору, який набув чинності на початку червня. Однак, українські телеканали та студії, що виробляють фільми й передачі, замість збільшити обсяги україномовної продукції, свідомо зменшують їх, накидаючи глядачам «українські» фільми про Росію, для Росії й російською мовою, а також сумнівної якості телешоу, де українською говорить лише один з багатьох ведучих або тільки голос за кадром. Обсяги двомовної продукції з тотальним домінуванням російської мови збільшилися за п’ять місяців на 9%.

Лідерами за обсягами телепродукції російського виробництва залишаються телеканали «Україна» (81%), НТН (44%) та «Інтер» (30%). Канал «Україна», як і раніше, явно порушує вимогу закону про обов’язкові 50% української телепродукції в ефірі (у ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» написано: «У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»).

Як зазначають автори моніторингу, очільники великих українських телеканалів та студій давно не приховують своєї проросійської позиції й нахабно використовують телебачення для подальшої русифікації України. За таких умов українська держава має вжити рішучих заходів для очищення українського телебачення від агентів російського впливу, а також запровадити квоти для державної української мови в ефірі.

Моніторинг ефіру телеканалів «Україна», «Інтер», НТН, ICTV, 1+1, 2+2, СТБ, «Новий», ТЕТ і К1 проведено Громадянським рухом «Відсіч» 7 листопада 2015 року, у рамках кампанії «Бойкот російського кіно». Для визначення динаміки використано дані попереднього моніторингу, проведеного 6 червня 2015 року. Обидва моніторинги тривали по 17 годин — з 7 години ранку до півночі. Під час моніторингів частка реклами розглядалася як складова фільму чи передачі. Інтерактивна ІНФОГРАФІКА — за посиланням.

Блог: Олександр Іванов мова телебачення

Знак гривні
Знак гривні