Порошенко руками піарників промацує (російсько)мовний ґрунт?

Олег Медведєв, що останні десять років вважався одним з головних піарників БЮТ і особисто Юлії Тимошенко, а тепер перейшов до команди Петра Порошенка, нещодавно написав наступний пост на своїй сторінці у фейсбуці:

Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко, а перед тим Арсеній Яценюк з Олександром Турчиновим намагаються проштовхнути "офіційний" статус російської мови в нову редакцію Конституції України. Але процес проходження нової редакції головного закону країни у Верховній Раді з різних причин загальмовано. Схоже, президент вирішив не гаяти часу й трохи промацати (російсько)мовний ґрунт до осені руками піарників. З огляду на це варто навести президенту та його новому раднику деякі статистичні факти. Аж ніяк не применшуючи заслуг російськомовних патріотів України та віддаючи належну шану їхньому внескові, маємо визнати: війна й проблеми в Україні там, де панує російська мова. Щоб пересвідчитися, достатньо накласти мапу України з розподілом російськомовного населення на мапу України із зоною АТО та Кримом.

Так, російськомовних патріотів в Україні є нині багато, але російськомовних противників України на багато порядків (!) більше. Знайдіть хоч одного україномовного терориста на Донбасі, для прикладу.

Далі. Мова була і є основою української ідентичності. Саме тому Російська імперія та Радянський союз забороняли українську мову 134 рази! Народ єднають та вирізняють з-поміж інших народів мова, культура, історія. Історія незалежної України лише починається, а до того наша історія тісно пов’язана з російською, ще й добряче притрушена брехливою імперською та радянською міфологією. Наша культура наразі сильно зіпсована радянським безкультур’ям. Залишається мова. Втратимо її — зникне наш народ.

Комуністи та партія регіонів на чолі з Януковичем "рятували" весь час російську мову. Наслідки цього ми бачимо тепер. Крим втратили, а на Донбасі палає війна. За українську мову в цих регіонах нині можна заплатити здоров'ям або навіть життям. А ще й Путін рветься "захищати права російськомовного населення" за допомогою повномасштабного військового вторгнення.

З вашими підходами, пане Медведєв, та підходами ваших роботодавців, через 5-10 років війна палатиме щонайменше на половині території України.

Мовне питання дійсно потрібно переосмислити й перестати послуговуватися багаторічною логікою комуністів, Леоніда Кучми, Віктора Януковича та Володимира Путіна. Україна - це передусім українська мова, культура, традиції, а не територія. І це про це потрібно пам'ятати, якщо ми хочемо зберегти державу.

Мовне питання дійсно потрібно переосмислити і не перестати послуговуватися багаторічною логікою комуністів, Віктора Януковича та Володимира Путіна. Україна - це передусім українська мова, культура, традиції, а не територія. І це про це потрібно пам'ятати, якщо ми хочемо зберегти державу.

Цікаво, що коли Олег Медведєв працював піарником Тимошенко, і коли один з основних пунктів тодішньої опозиції було декларування (на жаль, лише декларування) захисту української мови, то риторика цього пана щодо мови була кардинально відмінною від теперішньої. Наведу кілька цитат для прикладу

* 23 серпня 2005, в інтерв'ю виданню Українській асоціації видавців періодичної преси:

* 9 березня 2010 на вебсайті Батьківщини

* 11 вересня 2010 року, Українська правда. Блог

Про закон “Про мови” (там же):

* 17 вересня 2010 року

* Більше того, 7 серпня 2012, Олег Медведєв звертався з відкритим листом до генерального директора Національної телекомпанії України Єгора Бенкендорфа вести трансляцію головного калану України українською мовою.

У зв’язку з цим допис Олега Медведєва щодо української мови вражає не як черговий напад українофоба щодо української мови, а як приклад цинізму, підлабузництва до начальства, політичного популізму, та спекуляції на чужому патріотизмі і самопожертві. Риторичне питання, чи місце в українській політиці отаким от політичним перевертням, тим паче після начебто перемоги Революції гідності?

Блог: Олександр Іванов мова порошенко

Знак гривні
Знак гривні