Порушення прав журналістів на Закарпатті: більшість проваджень закриті

Коли суспільство чує про ймовірне порушення закону і відкриття кримінального провадження, логічно, шо актуальною є інформація про завершення досудового розслідування та, що ще важливіше, рішення суду. Окрема увага, коли злочини здійснюється проти працівників ЗМІ у контексті їх професійної діяльності. Результат найрезонансніших справ, де фігурували журналісти, є суспільно-важливою інформацією, тож ним поцікавився представник Інституту масової інформації, надіславши відповідні інформаційні запити до правоохоронців, а також зустрівшись із представниками слідчого управління ГУНП в Закарпатській області.

На Закарпатті на кінець травня тривало 7 кримінальних проваджень за статтею 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Про це регіонального представника ІМІ в області поінформували у прокуратурі Закарпатської області. За інформацією поліції області, загалом у період із 2017 до травня 2019 до суду із обвинувальним актом скеровано 6 проваджень щодо кримінальних правопорушень відносно працівників ЗМІ. А 28 проваджень за цей період було закрито. Кажучи іншими словами, у більшості інцидентах, які поліція почала розслідувати, в підсумку не було виявлено складу саме кримінального злочину.

Зокрема, так сталося і щодо інциденту із вибиванням з рук телефону журналістки телеканалу «М-студіо» у селищі Воловець 30 січня 2019 року. Як поінформував заступник начальника ГУНП в Закарпатській області Володимир Пукман, 5 березня слідчі слідчого відділу Воловецького відділу поліції прийняли рішення про закриття провадження – «встановлено відсутність в діянні складу кримінального правопорушення» (пункт 2 частини 1 статті 284 Кримінально-процесуального кодексу України).

Давніший резонансний випадок 2016-го року – щодо нібито погроз нардепа Віктора Балоги на адресу директора закарпатського телеканалу «М-студіо» Володимира Шубця – також було закрито за згаданою вище статтею КПК – відсутність складу кримінального правопорушення. Справу закрили не у поліції, а у Державному бюро розслідувань. Як стало відомо автору з офіційної відповіді ГУНП в Закарпатській області, через неповних три роки після самого інциденту – 26 лютого цього року, – прокуратура Закарпатської області передала досудове розслідування справи слідчим Територіального управління Державного бюро розслідувань у м.Львові. Там, у свою чергу, автора поінформували, що кримінальне провадження закрито 25 травня.

Під час зустрічі автора із поліцією, що пройшла за ініціативи ІМІ з представниками слідчого управління ГУНП в Закарпатській області 11 червня, заступник начальника відділу слідчого управління ГУНП в області, підполковник поліції Вікторія Магурська констатувала, що загалом представники поліції не можуть розголошувати дані будь-якого досудового розслідування, у тому числі – і щодо справ, пов’язаних із журналістами. Автор, як представник ІМІ, наголосив, що розуміє процес слідства і тому в інформаційних запитах на адресу правоохоронців завжди просить надавати лише статистичну та знеособлену інформацію. А також завжди із ремаркою – «надати інформацію, яка не шкодить процесу слідства». Разом з тим автор наголосив, що громадськість у контексті інцидентів з представниками медіа цікавлять головні аспекти: чи завершено досудове розслідування (або ж чи закрито та на яких підставах); чи вручено обвинувальний акт; чи передана справа до суду?

Водночас у поліції нагадали – заявники, в тому числі і журналісти, мають право ознайомлюватися із матеріалами слідства, а в разі незгоди із результатом розслідування, можуть оскаржувати рішення слідчих як у прокуратурі, так і в суді. У слідчому управлінні також закликали працівників медіа, у випадку інцидентів, якомога скоріше повідомляти про це поліцію для того, щоб поліція могла оперативно відреагувати та якнайшвидше провести першочергові слідчі дії. Оскільки якщо людина звертається через деякий час після правопорушення, це дещо ускладнює розслідування у подальшому, зокрема процес збору доказів.

Наостанок представник Інституту масової інформації поінформував, що й надалі слідкуватиме за станом справ щодо порушень свободи слова та прав журналістів в області, з’ясовуватиме у правоохоронців про те, завершено чи ні досудове розслідування та, звісно ж, інформуватиме про це громадськість.

Ярослав Гулан,
регіональний представник ІМІ
в Закарпатській області

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Блог: Ярослав Гулан журналістика порушення прав розслідування

Знак гривні
Знак гривні