Закарпаття: права журналістів і їх порушники – м’яч на полі правоохоронців

Одна справа у суді, дві – на робочому столі поліцейських, – так коротко можна охарактеризувати найбільш резонансні випадки, що сталися із журналістами у найзахіднішій області країни. Медіа-спільнота, а відтак і громадськість, слідкують чим закінчиться процес. Від цього, власне, залежить хто в регіоні буде почуватися вільно – журналісти чи порушники їх прав.

Обговорення ситуації порушень прав журналістів медійниками і керівництвом поліції. 21 вересня

Загалом, Закарпаття не належить до тих областей, де часто стаються випадки перешкоджання роботи журналістів. Втім це не означає, що в регіоні все ідеально. Як показує практика, з кореспондентами під час їх роботи можуть виникнути інциденти у найнесподіваніший момент. Наприклад, виїхала знімальна група висвітлити конфліктну ситуацію щодо суперечки за власність на приміщення магазину і сама стала постраждалою від конфлікту. Чи відправились кореспонденти на автовокзал робити репортаж про якість надання послуг, а в результаті відчули на собі свавілля з боку працівників автостанції. Це ті випадки, які не так давно сталися на Закарпатті із практикуючими журналістами безпосередньо під час їх роботи.

Як було озвучено під час круглого столу поліції та журналістів, що нещодавно відбувся за ініціативи Інституту масової інформації, на Закарпатті працівники поліції нині ведуть 18 досудових розслідувань, що стосуються працівників ЗМІ.

Тут варто зробити ремарку, що за інформацією автора із власних джерел, більшість із цих проваджень стосуються діяльності однієї з громадських активісток, яка є й засновницею видання, що виходить не регулярно. Відтак тут мова йде не так про журналістику, як про громадську діяльність. Ми ж свою увагу зосередимо власне на практикуючих журналістах, для яких робота кореспондентом є щоденною.

Щодо позитивних кейсів у контексті доведення вини, то тут у поліції поінформували про випадок у селі Тийглаш Ужгородського району, коли місцевий житель напав на знімальну групу каналу «Інтер». У 2013 році суд визнав місцевого жителя винним.

У 2015 році подібний інцидент стався у селі Чинадійово Мукачівського району із кореспондентами телеканалу «НТН». У серпні 2015 року провадження з обвинувальним актом направлено до суду. За інформацією автора, у цьому випадку суд також визнав підозрюваного винним.

Це – з давніших випадків. Нині «гарячими» кейсами лишається інцидент із журналістами «М-студіо» дворічної давнини та «свіжий» факт перешкоджання роботи кореспондентам місцевого «21 каналу» на ужгородському автовокзалі. Щодо першого, то справа в Ужгородському міськрайонному суді із 2016-го року. Відтоді неодноразово мінялися судді, втім нещодавно процес, врешті, запущено, нині суд приступив до заслуховування показів свідків. Щодо другого, то за останні три роки на автовокзалах області час од часу траплялися інциденти між охоронцями та медійниками у контексті вимоги припинити відеозйомку. Але цього разу журналісткою вперше написана офіційна заява до поліції за фактом перешкоджання роботи. Нині, за інформацію правоохоронців, досудове розслідування триває.

Не варто забувати і про інцидент між народним депутатом України Віктором Балогою та директором телеканалу «М-студіо», що стався торік. Останній заявив, що депутат нібито вирішив втрутитися у редакційну політику. Розслідування по цій справі також триває до сьогодні, тож ми очікуємо результатів.

Буквально днями із Закарпаття надійшов тривожний сигнал, а конкретніше – із міста Хуст. Тут керівництво місцевої влади, маючи більшість депутатів, виступило з ініціативою обмежити доступ журналістів на відкриті засідання сесії. Таке рішення, слід зазначити, суперечить не лише законодавству України, а й здоровому глузду. Адже де в світі демократична влада ховається від журналістів? Втім у місті, яке відоме як столиця Карпатської України, місцеві можновладці чомусь хочуть «обмежитися» від ЗМІ. Якщо таку новацію введуть і на вході до зали дійсно будуть не впускати людей із посвідкою представника ЗМІ, то медійникам доведеться викликати на місце події поліцію.

Власне, від успішних результатів розслідування поліції та ефективної підтримки обвинувачення в суді представниками прокуратури залежить, хто на Закарпатті буде почуватися вільніше – працівники медіа чи порушники їх прав. Наразі м’яч на полі правоохоронців, і журналісти стежать за цією грою. Медійники очікують на ефективний захист свої прав.

Ярослав Гулан,
регіональний представник
Інституту масової інформації
в Закарпатській області

Фото - ГУНП в Закарпатській області

Матеріал підготовлено в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Блог: Ярослав Гулан журналіст права захист

Знак гривні
Знак гривні