Інфографіка повинна бути чесною (ціна на бензин в Україні)

Нещодавно я бачив результат дослідження, з якого виходить що люди більше довіряють неправдивій інформації, якщо вона викладена у псевдо-науковому вигдяді. Іншими словами - додайте до вашої неправди трохи графіків - і люди до вас потягнуться.

Мені важко сказати, чи автори ось цієї роботи щиро вірять у свої висновки, чи вони проштовхують меседж від торговців пальним: "ціновий тренд на бензин в Україні такий самий, як у всьому світі". Власне, саме такий висновок зробили автори інфографіки, пояснюючи що бензин у нас не зменшується у ціні через зростання долару.

не можна порівнювати з іншими країнами, не показуючи їх на графіку

Однак, якщо ви хочете довести, що тренд співпадає з світовим - ви просто мусите дати на тому ж графіку ціну на бензин хоча б для ще однієї країни. Краще - для декількох.

Як бачимо, тренд ціни бензину в Україні (в доларах) справді більш-менш співпадав до листопада, однак після цього ціна "заморозилась", в той час як в інших країнах вона пришвидшила падіння.

Ніколи не обманюйте свого читача, ще й використовуючи при цьому графіки.

Детально про ціну на пальне, та її залежність від ціни на долар та нафти, читайте тут: http://texty.org.ua/pg/article/devrand/read/56541

Блог: Суворий Адмін datavis charts

Знак гривні
Знак гривні