Відкриті дані кладовищ

Навіть такі спокійні місця, як цвинтар, створюють проблеми. Так, можливо не для захоронених, але для їх близьких. Часто складно знайти місце поховання родичів на величезних міських чи старих сільських кладовищах. Дізнатися про них за допомогою інфозапитів до органів місцевого самоврядування фактичо неможливо – це займає багато часу та паперової тяганини. Залишається розвідувальна робота серед родини, сусідів та церковних громад, що теж потребує часу й зусиль.

Тому команда ідейників з Вінниці розробляє відкритий інформаційний ресурс RIPsearch.

RIPsearch

«Ідея зародилася випадково, коли намагався знайти могилу першої вчительки на одному з вінницьких кладовищ, – розповідає розробник проекту Юрій Левченко, – тоді подумалося, чому не можу зробити це у декілька кліків на сайті з офіційними даними?» На RIPsearch покладають надії з викриття корупційних схем у сфері поховання – на сайті буде інформація про самі кладовища та їх діяльність.

Навіть швидкий пошук в інтернеті показує, що цим питанням комплексно і системно не займалася жодна організація в країні. Є приватні фірми, для котрих пошук захоронень є сутокомерційною послугою, їх достатньо в онлайн каталогах типу All Biz. Ще є певна кількість баз даних поховань солдат Другої світової війни.

RIPsearch планує стати широкою інформаційною базою для населення. Не в останню чергу тому, що в українців зростає інтерес до свого минулого, генеології. Яскравий приклад – запуск сайту РІДНІ, який дає можливість знайти своїх однофамільців. У перші дні запуску сайт відвідало 120 тисяч користувачів, через що він «зліг».

RIPsearch оцифрує та оприлюднить дані з книг обліку реєстрації поховань, які зберігаються в паперових архівах управляючих кладовищами організацій. Сьогодні вони є лише в паперовому вигляді, а щоб створити повноцінний електронний реєстр потрібно перенести облік в онлайн. І шукати поховання стане простіше.

Команда RIPsearch

Пілотна частина проекту вже реалізується у Вінниці з партнерами: комунальним підприємством «Центр історії Вінниці» та ГО «Вінницьке історичне товариство», які опрацьовують архівні дані. У співпраці з міською владою розробники додадуть сторінку про вінничан, що загинули під час трагічних подій Революції Гідності та у зоні АТО.

В майбутньому розглядають співпрацю з міжнародними організаціями та спільнотами різних національностей стосовно пошуку могил їх родичів та віддаленого догляду за ними. Зараз триває доопрацювання технічної складової сайту й пошук фінансування, аби мати змогу масштабувати базу даних на всю країну.

Проект RIPsearch – є фіналістом конкурсу стартапів Open Data Challenge на основі відкритих даних. Із 170 заявок були відібрані десятка найкращих команд, які проходять програму підготовки в 1991 Open Data Incubator і в фіналі змагатимуться за призовий фонд в 1,5 млн грн. Усі проекти варті уваги громадськості, багато з них вже досить зрілі. Ми публікуємо опис їх ідей та сервісів і будемо раді зворотньому зв’язку – аби стартапери могли допрацювати проекти перед виходом у світ.

Блог: Open Data Challenge Оpen Data Challenge відкриті дані 1991 Open Data Incubator

Знак гривні
Знак гривні