Боротьбі із хабарництвом та корупцією присвячується

9 грудня відбулися числені заходи міжнародного дня боротьби із корупцією, серед яких хочу розповісти про публічний форум і круглий стіл «Подолаємо хабарництво разом!», організований Рухом "НІ ХАБАРНИЦТВУ! Я НЕ ДАЮ І НЕ БЕРУ ХАБАРІВ" та Американською асоціацією юристів «Ініціатива з верховенства права» за сприяння Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА.
Головними спікерами стали моральні авторитети - Левко Лук'яненко і Патріарх Філарет, а також громадські активісти - Сергій Гула, Дмитро Шерембей, Андрій Марусов, Надія Ширій, Анатолій Стоян.
Ведучій круглого столу Сергій Гула одразу поставив питання руба: "Чому в Україні хабарництво стало нормою життя і чи можливо його взагалі подолати?"
Кожний із учасників дав власну відповідь, які, загалом, утворили мозаїку думок та бачень, поглибивши і розширивши уявлення щодо проблеми хабарництва і корупції.
Так, Патріарх Філарет сказав:
- Як ви бачите до України привернена увага не тільки тому, що йде війна на Сході, але й тому, що у нас найбільша корупція. ЄС та США звертають увагу на цю проблему, бо зацікавлені у проведенні реформ і вдалому входженні України до Євросоюзу.
На жаль, в Україні створено систему корупції. Одна людина подолати її не може.
Не треба думати, що корупціонери становлять окрему групу населення, що нажила багатство.
Невже ми - українці, такі несправедливі і податливі на гріх?
Чому переважна більшість бере і дає? Яка причина?
Наприклад, зверніть увагу на комунальні послуги. Їхня ціна вже наближається до європейських, а зарплати - радянські. Як може вижити людина? Кожен здобуває гроші, щоб вижити.
Основна причина хабарництва для тих, хто не хоче брати у тому, що змушений, бо не може вижити.
Тому стоїть питання підвищення заробітної платні. Без зростання зарплати не виживе ані лікар, ані вчитель, ані держслужбовець. Треба підвищувати зарплату!
А для цього треба, щоб держава мала гроші.
За рахунок чого має бути піднята зарплата?
Державний бюджет наповнює середній бізнес, який зараз у занепаді та має бути відроджений. А це - питання реформи оподаткування, завданням якої є відродити бізнес та наповнити бюджет для покращення життя людей.
Влада має встановити справедливі податки, бо зараз вони є несправедливими. Через це одні багатіють, а інші - втрачають бізнес.
У ВРУ сидять люди - народні депутати, які зацікавлені у несправедливості. То як можна подолати корупцію, коли у вищих ешелонах влади нема справедливості. Нардепи йдуть у владу, щоб збагачуватися.
Для того, щоб боротися із корупцією треба прийняти справедливі закони, які б служили державі і людям.
Мільярдери багатіють, а населення зубожіє. Значить, щось діється несправедливе.
Не можна подолати корупцію, не подолавши несправедливість.
Церква має долучитися до боротьби, має нагадувати вірянам про гріх хабарництва. Наші християни мають ганж: теоретично вони вірять у Суд Божий, а практично - ні, якщо дають і беруть хабарі.
Господь карає на землі, а не тільки після смерті.
Нещодавно наша церква прийняла постанову, відповідно до якої корупціонер не допускається до Святого причастя.
Як виявити корупціонера? Якщо він на сповіді кається у корупції, то його не допускають до Причастя. А якщо не кається, то Господь не простить гріха і покарає.
Треба бути активнішими у боротьбі. ЄС та США нас підтримують.
А головне - Господь допоможе.
Те, що відбувається на Сході України попущено Богом для нашого виправленя.
Наш народ здатний подолати це зло.
На цьому Патріарх закінчив промову.
Наступний спікер - Герой України Левко Лук'яненко зазначив:
- Коріння хабарництва міститься у минулому, зокрема, в житті у Радянському Союзі.
У СРСР все було у дефіциті - не було ані масла, ані м'яса у магазинах. Радянські люди вимушені були стояти у чергах. Неможливо було просто придбати речі, а треба було їх діставати через знайомих. Це - блат. Такий спосіб життя привчив до хитрування. Воно розвивало хабарництво, яке стало нормою життя.
Крім того бувша комуністична система - антирелігійна. Відповідно до неї - заповіді Бога - це видумки. А якщо не має Бога, то не має і гріха. Отже, люди перестають боятися кари Божої за свої вчинки. Зусиллями влади було знищено християнську мораль. Як наслідок - прагнення обдурити стало звичкою.
Соціальним підгрунтям для розвитку негативних явищ також було те, що платили всім дуже мало, тому всі - і робітники, і колгоспники, вимушені були красти на робочому місці. А начальство закривало очі та покривало "несунів", привчаючи до брехні і крадіжок. Загалом, людей перетворили на рабів.
Прийняття Незалежності відродило державу Україну, хоча весь негатив залишився у підвалинах суспільного життя. Народ не зміг звільнитися від рабської психології та продовжив дослухатися до влади. Тому ми маємо олігархат - невелику кількість безсовісних, спритних людей, які перехопили владу. У нас ніколи не було справедливих виборів. У наслідок цього в Україні маємо зразок, коли влада зрослася з бізнесом, в ній не діють закони. Це крайня несправедливість. Злочинність у нас не карають, тому не має різниці між добром і злом. Існує суцільна сірість.
Треба дбати про верх влади, бо вони впливовіші, ніж кожний з нас.
Пропоную вимогу прибрати Шокіна, бо при ньому спокойнісінько відчуває себе Президент. Він бізнесмен, а не державний діяч. Без Шокіна Порошенко буде неспокійно спати.
Організатори пообіцяли пану Левку Лук'яненку включити його пропозицію у резолютивну частину круглого столу.
Гостра промова Голови правління ГО "Пацієнти України" Дмитра Шерембея вразила крайністю формулювань:
- в Україні сформовано толерантне ставлення до корупції. Я особисто борюся з корупцією 12 років. За цей час прийшов до думки, що корупціє є прямим вбивством людини. Щодня 1500 українців помирають через нестачу ліків, бо їх крадуть. Ті, хто їх крадуть просто знищують людей. У медиціні - це очевидно.
Наше дослідження одного із онкоцентрів розкрило схему зловживань із ліками. 90% профінансованих із бюджету ліків перепродувалися в аптеках закладу пацієнтам. Розмір державного фінансування становив 28 млн. гривень, тобто головний лікар з поплічниками заробили 25 млн на хворих. Отже, майже жодний пацієнт не зміг отримати лікування за рахунок держави. Уявіть, щодня 300 онкохворих співгромадян вмирають через корупційність медичної системи. У людей просто не має грошей, щоб оплатити лікування, яке вже давно профінансовано державою.
У корупції - страшне, нелюдське обличчя.
Корупція - це злочин, від якого гинуть люди.
Наша пропозиція до вирішення цієї проблеми - перейти на систему відкритих даних про лікі у медичних установах.
Вона передбачає функціонування інформаційної системи, в якій відображаються профінансовані залишки ліків у державних медичних закладах.
Кожний пацієнт зможе зайти у систему і пересвідчитися перед походом до лікаря які ліки та у якій кількості є у лікарні.
Ми впровадили цю систему в Одеській області. Наприклад, з'ясувалося, що з бюджету було профінансовано встановлення 500 тис. зубів. В одній із лікарень ми знайшли 200 тис. шприців, 9 км бінтів, ліків на 38 млн. гривень.
Впровадження цієї системи нічого не коштувало.
Зараз стоїть завдання її поширення на всю Україну. Для цього потрібно тільки підписати відповідне рішення, так, як це зробив губернатор Одещини.
Андрій Марусов - Голова Правління «Тransparency International Україна», у свою чергу зазначив наступне:
- Причиною хабарництва є те, що існує мотивація брати і давати хабарі.
Я особисто відчув жахливі наслідки корупції 10 років тому, коли на Сумщині стався трагічний випадок із дітьми. Вони постраждали внаслідок падіння нездало побудованого мосту через річку, бо виділені кошти вкрали. Добре, що діти залишилися живі. Проте, ця трагедія залишиться у них у пам'яті на все життя.
Якщо не буде незворотності покарання, то нічого не зміниться. Запровадження покарань стане сигналом для суспільства і корупціонерів. Всі ми чули про смертну кару, яку застосовують у Китаї для боротьби із корупцією. Однак від того, її рівень у цій країні не знижується. Бо важливим є не жорстокість покарання, а його незворотність.
З думками і виступами інших учасників можна ознайомити за посиланням.
Особисто на мене, як людину глибоко світську та секуляризовану, думки Філарета та Левка справили надзвичайне враження. Бо розкривають іншу логіку, хоча, я сподіваюся, вона буде дієвою для тої частини українців, які вважають себе християнами.
А нам - громадськості, слід об'єднуватися та разом тиснути на владу щодо виконання повноважень у сфері боротьби за запобігання корупції.
Бо інакше - сомалізація України триватиме.

Блог: Світлана Благодєтєлєва-Вовк корупція хабарництво круглий стіл

Знак гривні
Знак гривні