Відеопроект про роль жінок в іграх спровокував хвилю ненависті

Нещодавно Аніта Саркесян (Anita Sarkeesian), медіа-критик та феміністка із США, вирішила зняти серію відео-роликів про те, яку роль відводять жінкам популярні комп'ютерні ігри. Вона вже робила подібний проект про жінок в поп-культурі під назвою «Tropes vs. Women» (сюжетні прийоми проти жінок) та через його популярність вирішила оглянути й відеоігри. Щоб зібрати кошти на реалізацію вона відкрила свій проект на краудфанинговому сайті Kickstarter і зняла до нього відео, у якому коротко пояснила суть проекту і закликала бажаючих підтримати його фінансово.

Але крім підтримки Аніта отримала у відповідь величезну лавину гніву, ненависті та погроз. У тисячах коментарів до цього відео (скріншот) її порівнюють з Гітлером, погрожують зґвалтуванням та вбивством і бажають померти від раку, не кажучи вже про звичайні сексистські «жарти» про місце жінки на кухні. Аніта стверджує, що стикається з цим не вперше і будь-які наближені до фемінізму проекти переважно викликають подібну реакцію у частини публіки, що і доводить потрібність цих проектів.
Тим не менше, цього разу реакція була значно бурхливішою, а напади організованішими. Її проект спробували закрити засипавши його звинуваченнями в екстремізмі та расизмі, те ж саме невдоволені аноніми спробували зробити і з її відео на YouTube. Вони модифікували її сторінку в Wikipedia, додаючи туди порнографічні зображення та образливі репліки. Її сторінку на FaceBook засипали тоннами гнівних коментарів.

Тим не менше, завдяки цій хвилі злоби проект висвітили кілька відомих ресурсів, і в результаті він отримав підтримку значно більшу тої, на яку розраховувала авторка. Буквально за декілька днів було зібрано більше ста тисяч доларів замість запланованих шести. Тому Аніта пообіцяла оновити своє відео-обладнання та збільшити кількість та якість своїх майбутніх відео-випусків. Наразі збір коштів завершено і попри інтернет-атаки, що тривають і досі, Аніта приступила до роботи над 12-серійним проектом «Tropes vs. Women in Video Games» у якому спробує висвітлити стереотипні жіночі образи у сучасних та класичних комп'юетрних іграх.

Одне не зрозуміло, звідки стільки ненависті у чоловіків-геймерів до жінок?

Ця стаття є доповненим крос-постом із сайту DigiFun.

Блог: Stepan

Знак гривні
Знак гривні