Наодинці з горем

Розстріляні автівки, зруйноване житло, поранене тіло – з таким «букетом» залишилися жителі мікрорайону Східний, що в Маріуполі, яким вдалося вижити внаслідок обстрілів 24 січня 2015 року. З того часу більшість постраждалих і досі домагається справедливої компенсації в суді. А поки ці люди залишаються сам на сам зі своєю бідою.

«Чорна субота»

Маріуполь обстріляли поблизу «Східного», де саме в цей час, у січні 2015-го, розташовувалися блокпости ЗСУ. Офіційне пояснення обстрілів пов’язане саме з цим фактом, адже вдалося з’ясувати, що ракети летіли з боку території, окупованої організованими збройними формуваннями «ДНР». Цю інформацію того ж дня підтвердила Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ.

«Це було щось жахливе… Всюди дим, всюди вогонь, безліч машин рухається у невідомому напрямку. І коли я заїхав у двір, люди товпилися у підвалах. У дворі лежить труп, у дворі лежить труп собаки, і це жахливо», – пригадує лікар Микола Христофоров.

Обстріл Маріуполя. Фото: nv.ua

Впродовж дня загинуло три десятки людей. Близько сотні отримали поранення. Десятки житлових будинків було знищено, горіли автомобілі, ринки, магазини і кафе. Ракети влучили і у школу.

«Як у фільмі «Армагедон», коли метеоритний дощ, це все в мене на очах сталося. Все, що тут вибухало, горіло, я все бачив на власні очі», – розповідає місцевий мешканець.

СБУ зібрало дані, які свідчать про те, що теракт організовано за наказом і за підтримки військових та техніки Російської Федерації. Двома роками пізніше теракт став предметом позову України до Міжнародного суду ООН за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України.

«Хто впав на землю, ті залишилися живими»

Серед десятків постраждалих Василь Готко – один із небагатьох, які активно намагаються відновити справедливість. Його автомобіль Mercedes Vito було повністю знищено, оскільки поряд із авто розірвався снаряд. У цей час, о чверть на десяту, Василь саме заходив до магазину по воду.

«Щойно дістав портмоне, як почув страшний звук, і з метою безпеки ліг на підлогу магазина… Снаряд «Граду» впав десь за сім метрів від магазину… Після обстрілу в мене довго був шок. Я неадекватно реагував на стукіт трамвая по рельсах. У результаті влучання снаряду автомобіль було повністю знищено», – пригадує постраждалий.

В рамках досудового розслідування у кримінальній справі за фактом здійснення терористичного акту щодо знищення Mercedes Vito науково-дослідницький центр автоекспертиз провів оцінку шкоди, завданої власникові автівки. За словами Готко, встановлена сума компенсації була просто «смішною». До того ж після 2,5 років судової тяганини Василеві відмовили у задоволенні позову. Мовляв, суд не влаштувала оцінка завданих збитків.

З надією сподіваюся

Василь Готко не падає духом: він щиро вірить, що вдасться на законодавчому рівні досягнути справедливої компенсації. 2016 року було зареєстровано законопроект № 4328 «Про відшкодування шкоди, заподіяної терористичним актом». Верховна рада досі не розглянула проект закону. У висновках щодо цього документа рекомендовано замість його прийняття внести відповідні зміни у закон «Про боротьбу з тероризмом». З такими рекомендаціями законопроект повернули на доопрацювання ініціатору внесення, проте потрібних змін у вищезгаданий закон не внесли. Тим часом Василь не сидить склавши руки: чоловік повторно звернувся до суду. Схоже, що всі механізми юстиції на цьому етапі вичерпали себе – тепер Василеві доведеться боротися за відновлення справедливості у Європейському суді з прав людини.

Знищений автомобіль В. Готко. Фото: В. Готко

«Щоразу, коли говорю про це, сподіваюся, що мене побачать такі ж постраждалі, які… намагатимуться об’єднатися і довести, що відповідно до законів і Конституції ми маємо бути захищені… Виходить, що слідство у кримінальному провадженні може тривати роками, документи можуть загубитися… Багато-хто опустив руки і не вірить. Якби у мене не було надії, я б давно склав руки, спився, мене б вигнали з роботи і я ходив би безхатьком. Щоразу я вірю», – запевняє Василь.

Рефлексія про майбутнє без війни

Пригадуючи події 24 січня, Василь Готко розповідає про те, що з самого ранку того дня мав дивне передчуття, що щось не так. Проте наголошує, що ніхто не сподівався обстрілів. Чоловік каже, це страшно – побачити, як гинуть люди, як палають будинки – і все це на власні очі, у реальному житті. Весь той день Василь прожив у стані шоку.

«Ранок був спокійний, тихий. І раптом бачиш, як на землі лежать трупи. Це найбільш жахливе, найстрашніше», – розповідає Василь.

Окрім своєї проблеми, Василь Готко міркує також і про відновлення миру. На його думку, надзвичайно важливо припинити страждання мирного населення. Для цього сторони конфлікту мають сісти за стіл переговорів та знайти дієве вирішення конфлікту.

«Хочеться, щоб швидше все припинилося. Але вчорашня ніч, вчора поряд щось важке стріляло, тяжкі вибухи [дата проведення інтерв’ю – 02.08.2017]. Владі держави треба більш детально заглибитися у процес конфлікту і швидше знайти вхід із ситуації, знайти точки дотику», – підсумовує Василь.

Василь Готко – один із десятків постраждалих внаслідок трагедії, що сталася в Маріуполі 24 січня 2015 року. Серед них і діти, і люди пенсійного віку. Їх об’єднує одне: жоден не обирав собі такої долі. Ніхто не міг передбачити такого розвитку подій і захиститися від небезпеки. Нині ж кожен з них мусить самотужки відновлювати своє пошкоджене або знищене майно, житло і здоров’я. Доти, доки не запрацює механізм відшкодування збитків, спричинених цивільному населенню внаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

Головне фото: Олесь Олійник

Блог: Аліна Боднар обстріл маріуполь АТО

Знак гривні
Знак гривні