Зниклі безвісти, свобода пересування та соціальний захист на Донбасі. Правозахисники готують звіт для ООН

Готуючи подання для Універсального періодичного огляду (УПО) Ради ООН з прав людини, Правозахисники «Восток-SOS» охопили питання обмеження свободи пересування на Донбасі внаслідок конфлікту та право на соціальний захист осіб, які проживають на тимчасово окупованій території. Разом із колегами по Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» із ГО «Мирний берег» представники БФ «Восток-SOS» також готують частину подання на тему зниклих безвісти осіб.Обмеження свободи пересування на Донбасі

Дозвільна система, за якою відбувається перетин лінії розмежування на в’їзд та виїзд із тимчасово окупованих територій, за своєю суттю порушує право на свободу пересування. Офіційно пасажирські перевезення на і з тимчасово окупованих територій заборонені з червня 2015 року, а тому ініціативу в свої руки взяли приватні перевізники. Ціни на пасажирські перевезення не регулюються ніким, а отже, найбільше від такої ситуації страждають соціально незахищені верстви населення.

Більше про порушення права на свободу пересування і те, яке рішення бачать в цій ситуації правозахисники, розповів Левон Азізян, координатор правових приймалень на сході України благодійного фонду "Восток-СОС" (https://www.youtube.com/watch?v=mwnXiWUFPWc)

Дотримання права на соціальний захист осіб, які поживають на тимчасово окупованій території

Нині державну соціальну допомогу можуть отримати лише особи, які мають статус внутрішньо переміщеної особи. На практиці це означає, що мешканці тимчасово неконтрольованих територій повинні покинути свої домівки для того, аби отримати соціальні виплати, що є серйозним порушенням права на соціальний захист. До того ж, держава припиняє виплати, якщо стане відомо, що особа насправді не проживає за адресою, вказаною у довідці ВПО та за інших умов. Нинішнє законодавство фактично залишає осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, які вимушені залишатися на тимчасово окупованій території, без жодного шансу на отримання соціальних виплат.

Цю проблему в контексті подання для УПО детально окреслила Альона Луньова, координаторка правових приймалень благодійного фонду
"Восток-СОС" (https://www.youtube.com/watch?v=NfJcLSyUQBs).

Зниклі безвісти внаслідок конфлікту на Донбасі

Окремо у поданні для УПО правозахисники БФ «Восток-СОС» та ГО «Мирний берег» наголосили на питанні осіб, що зникли безвісти в результаті збройного конфлікту. Окрім низької ефективності розслідувань таких випадків, велике занепокоєння правозахисників викликає проблема із підтримкою родичів і близьких осіб, що зникли безвісти. Адже наразі родичі, які перебували на утриманні осіб, що зникли безвісти, у більшості випадків не отримують матеріальної допомоги.

Детальніше про проблему осіб, зниклих безвісти, в контексті подання для УПО, розповідають Катерина Віжевська (ГО «Мирний берег») та Марія Білякова (Восток-СОС): (https://www.youtube.com/watch?v=b0AVWLk-880).

Підготовка подання на УПО здійснюється у рамках проекту
«Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства», що реалізовується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії

Для довідки: Універсальний періодичний огляд (УПО) охоплює аналіз дотримання прав людини у всіх країнах – членах ООН. 15 листопада 2017 року робоча група УПО розглядатиме ситуацію з правами людини в Україні. Саме з цієї нагоди правозахисники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» виокремили 8 основних проблем у сфері дотримання прав людини, що пов’язані з конфліктом на сході України.

Блог: Аліна Боднар донбас правозахист конфлікт АТО

Знак гривні
Знак гривні