Два Різдва, Новий рік, Святий Микола, Санта Клаус, Дід Мороз...

Українці разом із частиною православного світу святкують Різдво 7 січня. На Новий рік, який співпадає із Західним світом, приходить Дід Мороз. Тим часом в католицько-протестантські країни ходить Санта Клаус, чи то Святий Миколай. Не зрозуміло, чи це один персонаж, і в який же саме день він приходить: на новий Рік, на Різдво, чи у День Святого Миколая?
Два Різдва, Новий рік, Старий Новий Рік, Святий Миrолай, Санта Клаус, Дід Мороз... Які свята українські? Які світові? Які церковні? Які світські? Я остаточно заплутався у назвах свят, у їх датах і у персонажах, що їх уособлюють, та, відчуваючи відповідальність перед дітьми, вирішив у цьому розібратись.
Зараз більшості українців відомо, що частина православних церков залишилися на Юліанському календарі, не перейшовши на Григоріанський календар, як це поступово із 16-го сторіччя зробив інший християнський світ. Таким чином, ми святкуємо Різдво на 13 днів пізніше за увесь інший світ. Якби наша церква прийняла григоріанський календар, то Різдво святкувалося би 25 грудня, а День святого Миколая 6 грудня.
Святкування Дня Cвятого Миколая 6-го грудня, - головне сімейне свято у більшості західноєвропейських (крім південних) країн і переважно в США. Саме в цей день «у них» прилітає Святий Миколай (Saint Nicolas, Sinterklaas, Samichlaus, Shen'Kolli, Sveti Nikola, Miklavž, Mikuláš, Mikołaj, Szent Miklós, Sfântul Nicolae). Скрізь дітки отримують подарунки чи то під подушку, чи в черевички, що виставляють на вулицю.
Саму дату Різдва було встановлено 25 грудня через понад 400 років від моменту моменту народження Іісуса і було чи то вирахувано на основі древніх текстів, чи то встановлено на через 9 місяців після Благовіщення, чи то наслідувано дату давньоримського свята Непереможного Сонця, яким відмічали проходження сонцем зимового максимуму.
Стосовно свята Непереможного Сонця, суть в тому, що живучи в річному циклі, людям властиво святкувати прихід нового і проводжати відбуле. Святкування початку збільшення тривалості дня мало місце ледь не в усіх язичницьких культурах. Ієрархам церкви коштувало багато зусиль, аби донести вірянам, що в цей день треба святкувати саме Його народження, а не поворот природи до чергового оновлення.
В будь-якому разі, стосовно Різдва, в жодному разі не йдеться про когось із іменем Святого Миколи. Дійсно, що робити Святому Миколаю в наших домівках через 19 днів після «свого» дня?
Проте в останні десятиліття є тенденція зміщення звичаїв Дня Святого Миколая до дня Різдва. Тобто на Різдво також дарують подарунки, але Святий в Різдво змінює ім’я на американізоване «Санта Клаус» (і взагалі Father Christmas в Британії). Отже, персона, що приходить на Різдво у сучасній масовій культурі є не Святим Миколаєм, а скоріше Christmas Gift Bringer. В Британії це Father Christmas, тоді як у Скандинавії із цією задачею справляється Gnome. Очевидно, що в нас на цій позиції Дід Мороз.
Заради справедливості треба зазначити, що традиція дарування на Різдво цілком логічна, якщо згадати, що волхви (царі) з’явилися до новонародженого Ісуса з дарами. Тому нам було би коректно просто дарувати подарунки один одному на Різдво (традиція колядування цілком суголосна із цим), ніж робити це від імені казкових чи релігійних персонажів.
Отже, Святий Миколай приходить 6-го або 19-го грудня, і ні як не на Різдво чи Новий Рік. А українцям варто визначитись: якщо ви починаєте святкувати за Григоріанським календарем, то Різдво відмічається 25-го грудня, а День Святого Миколая 6-го грудня. Мікс з 19-го і 25-го, як зараз стає популярним, - це нонсенс.
Сучасний Новий Рік за суттю є світське свято. Державам завжди потрібно було визначити час, коли літочислення переключатиметься на «+1». Дата Нового року кочувала змінювалася в різних країнах. У зовсім древньому Римі, новий рік починався із початком польових робіт. Візантійська традиція мала 1 вересня за Новий Рік. 1 січня стало датою все в тому ж стародавньому Римі. Тоді це було не зовсім свято, а перший день місяця, що присвячений богові починань Янусу, традиційний момент для започатковування нових справ, вступу на посаду обраних чиновників. Хоча, так, для рабів, яких було заведено відпускати в це день, це, мабуть, ставало святом.
Через католицьку Польщу і Велике Князівство Литовське, 1 січня як Новий Рік прийшло в Україну. Але народ відмічав не власне Новий Рік, а релігійне свято (чи то християнське, чи то ще язичницьке), що припадало на цей день: Маланку. Причому до обрядів святкування долучені ті самі древні традиції дарування, активного спілкування, святкування.
Світський Новий Рік в основі не містить казкових або біблійних персонажів. Маючи своїм образом Святого Миколая або більш древніх (гном, козлик, Одін, і т.п.), чи зовсім «юних» (Дід Мороз) героїв, традиція дарування у дні зимового сонцестояння розповсюдилася і на Різдво, і на Новий Рік.
Тут із Новим Роком нюанс. Якщо ви відмічаєте Новий Рік, як світське свято, то це 1-рудня, якщо ж це Маланка в українській православній традиції, - це таки 14 грудня («Старий Новий Рік»).
Окремо варто сказати про Діда Мороза. По забороні у радянському Союзі релігійних свят, зокрема і Дня Святого Миколая, у душі народу залишилася пустота. Її заповнили нерелігійним новорічним Gift Bringer’ом: Дідом Морозом. Діда Мороза було «легалізовано» якоюсь постановою Раднаркому у 1937 році. При тому, що образ Діда Мороза став оформлюватися лише на початку 20-го ст. на суто великоросійських теренах.
Отже, при святкуванні світського Нового Року, ви можете визначитися із Gift Bringer’ом для себе. В Будь-якому разі, це буде персона, «запрошена» або з сусідніх релігійних свят, або з комуністичного документу.
Взагалі близькість кількох свят із схожими смислами народження і оновлення, започаткування нових справ, дарування, схоже на нашарування цивілізаційних і релігійних традицій. Підозрюю, що корені усіх цих дійств в одному явищі: проходження зимового максимуму, і довкола скупчилися різноманітні свята, які в силу релігійних, календарних і адміністративних змін впродовж тисячоліть здублювалися і видозмінилися.
Все це не має заважати нам святкувати, дарувати і радіти. Проте, щоби уникнути протиріч і змішань традицій, варто визначитися із календарями, по яких ви святкуєте. Раджу визначитися із одним Святим (безальтернативно, Святий Миколай) і обмежено дублювати його іншими Gift Bringer’ами. А на Різдво і Новий Рік не забувати про святкові столи та дарувати один одному подарунки і посмішки.

Таблиця Свят

Блог: Андрій Ол.

Знак гривні
Знак гривні