Досвід уряду Великобританії для реформування української молодіжної політики

На державному рівні у Великій Британії розроблено ряд програм, щодо надання грантів для молодіжних організацій. Усі організації мають рівні права на отримання грантів. Задоволення запиту на грант залежить від змісту проектів та діяльності організації, а не від вікової категорії її членів.
В останні роки одним із позитивних результатів розвитку є врахування безпосередньої думки молоді та залучення їх до процесу прийняття рішень щодо місцевих послуг. Планується досягти передачі 25% бюджету молодим людям з доходів, які виділяють місцеві влади на надання послуг для молоді.
Розвиток цього підходу, пов'язаний з політикою, стратегіями, практикою і фінансуванням, мав більший успіх в охопленні знедолених молодих людей, ніж при охопленні елітних груп, краще організованих або привілейованих, які вже давно змогли сформулювати свої потреби і погляди. Різні підходи, наприклад, за допомогою відео, веб-сайтів та локальних мереж, заохочують участь молоді. Однак до цих пір це не відображено в стандартному демократичному процесі, включаючи національні вибори (рівень участі в голосуванні молодих дорослих зазвичай на 20% нижчий, ніж аналогічні показники для всього населення).
Разом з тим мала місце формалізація особливих молодіжних форумів, таких як Шотландський молодіжний парламент і паралельні органи в інших країнах, наприклад, «молодіжні мери» обираються безпосередньо молодими людьми в декількох містах; вони наділені повноваженнями розподіляти фінанси і впливати на місцеву молодіжну політику.
Рекомендація: Передусім слід відзначити цінну ініціативу уряду Великобританії, який використовує різноманітні методи для включення молоді у прийняття рішень. В цьому, мабуть, полягає чи не основна ініціатива всієї молодіжної політики – досягти передачі 25% бюджету молодим людям з доходів, які виділяються місцевими органами влади на надання послуг для молоді. В Україні вартує запровадити подібний максимально простий інструмент для прямої підтримки ініціатив молоді.
Матеріал підготовлений в рамках проекту «Забезпечення прозорості системи підтримки заходів громадських організацій з метою реалізації державної молодіжної політики в Україні», що здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Блог: Олена Подобєд-Франківська бюджет держава гроші

Знак гривні
Знак гривні