Case départ (комедійний фільм) - голос предків, ціна свободи і повага до себе

Французький комедійний фільм 2011 року про рабство на Антильських островах. Автори (вони ж головні актори) торкнулися дуже трагічної і болючої теми. І зло сміються з абсурду, що оточував і оточує міжнаціональні відносини.

Сценаристи - Фабріс Ебуе і Тома Н'Жіжоль - відомі французькі гумористи африканського походження.

Case depart (film)

По-перше, фільм дуже смішний - для тих хто у темі. Це яскрава пародія на расистський і антирасистський дискурс і навколишні теми.
По-друге, фільм говорить про страшні і трагічні речі з посмішкою. Трагікомедія.
По-третє, попри усю комедійність, він чіпляє дуже глибокі теми: зв'язок поколінь, ідентичність, прагнення волі, людська гідність, повага до себе і до інших, відповідальність перед предками і собою.
По-четверте - чіткий месидж: треба бути собою, поважати себе, цінити свободу і бути її гідним.
 
Українському глядачеві може бути трохи складно "в'їхати" у сенс фільму, адже йдеться про незнайомі країни і незвичні ситуації. Усе це може здатися "далеким від нас" - міжнаціональні відносини у Франції, історія Антильських островів... Але ті, хто "в'їдуть" - не пожалкують. Бо ці питання усюди однакові. Наприклад, в нас не було рабства, але ще півтораста років тому в Україні було кріпацтво.
 
Сюжет, коротко: двоє братів від різних мам живуть у Франції. В обидвох - чорношкірий тато з Мартиніки якого вони майже ніколи не бачили. Один брат чудово інтегрований, депутат міськради, підкреслює свою французькість, заперечує свої африканські корені. Мер - білий расист - ставиться до нього поблажливо, як до "доброго корисного негра", "своєї людини".
Інший немає освіти, ніде не працює, скандалить і звинувачує у расизмі всіх, хто йому робить зауваження.
Раптом на Мартиніці помирає тато і брати їдуть на землю предків. Перед смертю тато заповідає їм "найдорожче що в нього є" - старовинний документ про визволення з рабства. Брати рвуть на шматки "непотрібний папір"... і відразу ж потрапляють у 18 століття, коли рабство на Антильських островах досягло свого апогею. Звісно ж їх відразу продають на плантацію.
 
Щоб повернутися, їм треба "виправити свою помилку". Але як це зробити?
 

Додаткова інформація: http://www.imdb.com/title/tt1821362/
http://fr.wikipedia.org/wiki/Case_départ_(film)

Блог: Євген Лакінський кінорецензія антильські острови франція історія

Знак гривні
Знак гривні