Знов Росія "розпадається" - вже учетверте

На початку 1990х багато хто вважав, що РФ ось-ось розвалиться - як СРСР. Але коли я подорожував Росією, то щось не бачив, щоб хтось хотів "розпадатися".

У 1994, на Північному Кавказі, карачаї докоряли нам: "Чому Україна від нас відділилася? Жили б усі разом..."
У 1998, в Уфі, на вечірці в когось на квартирі, 100%-етнічні татари піднімали тост "За велику Росію і щоб вона стала ще більш великою". Тоді ж зі мною сперечалися щодо Криму (який, на їх думку, мав би бути у Росії).
У Пітері, звісно, теж піднімали тости за Росію. У тому ж 1998, на Дні Фізичного факультету СПбУ, на сцену вийшов якийсь великий військово-морський чин і сказав, що "Чорноморський флот у Севастополі залишиться російським!". Зал зайшовся оплесками (а були там, переважно, звичайні студенти).
Сибиряки ані на мить не сумнівалися, що вони росіяни (навіть коли предки з України чи ще звідкись).

Але восени 1998 у Росії була страшна криза. Тисячі людей втратили роботу та збереження. Інфляція боляче вдарила по людях.
Одна за іншою, області відмовлялися переводити податки до федерального бюджету. Ось тут, здавалося б, Росія і розпадеться! Але ні... Криза закінчилась, владу взяв Путін - і країна поспішила "к новим свєршеніям".

У 2005 Росія знов "збиралася розпадатися". Під час Помаранчевої революції Путін поставив Росію (та й себе) у ідіотську ситуацію. Тож перемога революції стала сприйматися, як поразка Питінської Росії. По цілому російському сектору жж пішли дискусіІ, про незалежність Сибіру, Петербургу тощо тощо. Двоє сибірських автономістів навіть посварилися через те, чи варто Сибіру вступати до НАТО.

Але якимось дивним чином Росія знов не розвалилася, а навпаки ледь не окупувала Грузію. І Путін-югент ("Наши") браво дефілював центром Москви. І прості люди нахвалювали "великого" Путіна і махали георгіївськими стрічками.

Але не хвилюйтеся, друзі: російський журналіст Олег Кашин оголосив, що тепер вже Росія точно розпадеться: http://kurush1.livejournal.com/219703.html

На моїй пам'яті, це вже щонайменш четвертий "розпад" Росії. Очевидно, не останній.

Блог: Євген Лакінський росія

Знак гривні
Знак гривні