У Туреччині тривають арешти та суди над відомими силовиками

Вирішив, що кльово нарешті завести блог. І, звісно, на Текстах. Хай всякі фейсбуки відпочивають:)
Оскільки зараз перекладаю новини для цього інформ-агентства http://umma.org.ua/uk/ , то час від часу з посиланням викладатиму й сюди ключові, на мій погляд події, які відбуваються в Туреччині. Викладатиму й тому, що по ходу не лише перекладаю, але одночасно тлумачу відібрані новини

Отже:

У Туреччині тривають арешти та суди над відомими військовими та силовиками, що були причетні до антидемократичних переворотів. Цього разу заарештовано відомого бойового генерала Чевіка Біра, який неодноразово перебував на багатьох високих постах у турецькій армії.

Генерала звинувачують в організації так званого «постмодерного перевороту» 1997 р. Тоді військові та члени Ради національної безпеки змусили подати у відставку колишнього прем’єр-міністра Неджметтіна Ербакана та скасували всі його законодавчі ініціативи, що посилювали вплив ісламу у країні. Після цього була розпущена й головна проісламська партія Туреччини, яку очолював Ербакан. Спадкоємицею цієї політичної сили та опального прем’єра вважається нинішня правляча Партія справедливості й розвитку (ПСР) на чолі з відомим політиком Реджепом Таїпом Ердоганом. Таким чином, останні арешти силовиків у Туреччині, зокрема, й Чевіка Біра можна розцінити як намагання ПСР остаточно закріпитися при владі. Знешкоджуючи військових лідерів, уряд у такий спосіб унеможливлює будь-яке втручання армії у внутрішні справи Туреччини, як це мало місце раніше впродовж багатьох десятиліть. Генерал Чевік Бір вважається не лише одним із організаторів заколоту 1997 р., але й ідейним лідером колишньої організації військових «Західна робоча група». Організація була створена саме напередодні перевороту з метою перешкодити ісламізації країни.

Джерело: http://umma.org.ua/uk/news/world/2012/04/12/7067

Блог: Oles Kulchynskyi

Знак гривні
Знак гривні