Донбас: за крок від краху

Автор: Олександр Пінчук

Відбувається те що і мало відбутись http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53000/Vtrata_Skhodu?a_offset=. Ситуація стрімко розкручується в невигідному нам напрямку.

АТО. Припинились будь-які активні дії силовиків в районі Славянська - Краматорська. Всі досягнення звелись до блокування міста. Тобто зроблено лише те, що мало бути зроблене ще місяць тому. При чому блокада не повна - терористам підходять підкріплення, в місто надходять продукти харчування. В Славянськ йти силовики бояться. Подібна ситуація дає саме той результат, який і має давати - всі боєздатні підрозділи звязані під містом. Отже терористи вільно діють по всьому Донбасу. Блокада - однозначно програшна стратегія, як вже неодноразово зазначалось. Наприклад, ось тут http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53378/Analiz_ATO_na_Donbasi_stanom_na_040514

Маріуполь. Єдиний позитив. Але він погоди по Донбасу не робить. І ситуація в Маріуполі дуже і дуже неоднозначна. Моя оцінка наступна. Аваков не контролює МВС в Маріуполі. Місцеві підрозділи МВС лояльні до сепаратистів. Частини ЗСУ неефективні. В результаті, навіть батальйонів добровольців недостатньо для контролю над містом.

Кордон. Тримається з останніх сил. Російські парамілітарії без особливих перешкод проникають на Луганщину. Разом з технікою та важким озброєнням. Порушники діють демонстративно нахабно: напади на прикордонні переходи, викрадення прикордонників, прорив бронтехніки прямо через прикордонні переходи.

Фактично, українська влада на Донбасі наявна лише в зоні перебування поки лояльних Києву підрозділів АТО, окремих частин ВВ, ЗСУ та прикордонників. Регіон практично повністю контролюється сепаратистами.

"Референдум" 11 травня. Критично важлива для нас подія. Після цього з силовиками з Донбасу відбудеться те саме що й в Криму: частини ВВ, ЗСУ та прикордонників втратять боєздатність. Кордон впаде і в регіон суцільним потоком підуть російські парамілітарії. З командуючим військ НАТО в Європі складно не погодитись: Московії дійсно немає потреби вводити регулярні війська. Всіх своїх цілей вона може досягти псевдодобровольцями. Піля цього сили АТО з Донбасу будуть виведені. Моя оцінка - не пізніше аніж за тиждень.Це єдино можливий варіант. Якщо цього не буде зроблено вчасно, підрозділи будуть блоковані ворогом. Якщо не втечуть раніше самостійно, звичайно.

Звільнення терористів. Трьох офіцерів "Альфи" обміняно на лідера донецьких сепаратистів, замісника "мера" Славянська та ще одного небезпечного терориста.
По-перше, обмін заручниками з терористами - ідіотська помилка. Людям з влади слід відкрити будь-який підручник по боротьбі з терором. А звільняти лідерів сепаратистів та терористів напередодні їх "референдуму" - державна зрада.
По-друге, з яких причин звільнено офіцерів, а не цивільних? Це свідчення того, що влада як і раніше скотськи ігнорує звичайних заручників терористів http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53217/Zaruchnyky_terorystiv_vladu_ne_cikavlat?a_offset=
Чому це було зроблено? Думаю, все дуже просто: влада купувала лояльність "Альфи". Бойова цінність трьох поранених офіцерів, звичайно, дуже умовна :).

Що потрібно робити.
Або зірвати "референдум" визволенням Славянська та масованою операцією силовиків по всьому Донбасу. Якщо влада справді готова боротись за Донбас. Це принаймні дасть нам фору в часі. Малоймовірний сценарій, оскільки влада не має ні волі, ні потрібної кількості боєздатних силовиків.

Або:
1. підготувати до відведення сили АТО від Славянська;
2. вивезти або підготувати до знищення запаси озброєння, боєприпасів та техніки на Донбасі;
3. будувати нові оборонні лінії на Донеччині та Луганщині, прикривши райони не захоплені сепаратистським бунтом та, відповідно, Запорізьку, Донецьку та Харківську області;
4. готувати до виведення лояльні частини ЗСУ, ВВ, прикодонників;
5. евакуювати патріотів разом з сімями;
6. евакуювати або підготувати до знищення державне майно в непідконтрольних районах.

Що буде робитись? Нічого.

Блог: Aleks донбас тероризм АТО

Знак гривні
Знак гривні