Кримська зрада

Мене вчорашня стрічка новин з Феодосії обурила. І вразила. До самих глибин душі. Перший батальйон морської піхоти ВМСУ був захоплений ворогом без жодних втрат. Літали гелікоптери, висаджувались десантники, штурмували БТРи, маса стрілянини. В повітря, не на ураження. Дим, вибухи світло шумових гранат. Все як на зйомках фільму про «справжню війну». Реалістична імітація. Але саме імітація.

Частина, що на всю країну заявляла про готовність боротись до останнього та готовність піти з Криму лише на власній техніці, зі зброєю та під бойовими знаменами … ганебно здалась окупантам.

Чому в частині вночі лишалось лише біля 50 морпіхів? Бойовий склад частини, нагадаю, налічує більше 300 бійців.
Чому особовий склад не знаходився на бойових постах?
Чому зброя була здана до складу? Чому морпіхи «мужньо» вступили в рукопашний бій з ворогом? Вони що, боксерська команда?

Намагання моряків «закосити» під авіаційну бригаду полковника Мамчура огидні – в батальйоні море зброї та десятки одиниць бронетехніки.

З ким та за чіїм наказом морпіхи вели перемовини? Для перемовин, наскільки мені відомо, в нас є МЗС - купа спеціально навчених людей, яким за це платять. Бо ведення перемовин військовими з ворогом без наказу в таких умовах це однозначна зрада.

Яких наказів на цей раз не вистачало «мужнім воїнам»? Наказ тримати частини був. Наказ на використання зброї був. То може мав прилетіти адмірал Тенюх і особисто повитирати їм шмарклі?
Не було визначеності? Брехня. РНБО однозначно заявило що готує план виведення частин, вірних присязі з Криму. Лише протримайтесь.

Всього місяць тому Небесна Сотня йшла в наступ на автоматників з деревяними шитами та пляшками з бензином. Йшла на смерть. А три сотні здоровенних лбів, утримання яких обійшлось громадянам в великі гроші, влаштували для них ганебний цирк. Їм не соромно …. ?

Я не бачу жодних підстав розгортати на базі батальйону бригаду. Військова частина має бути розформована, її бойовий прапор зданий на зберігання. Морпіхи вкрили його ганьбою. З військових моряків, невинуватість яких буде доведена трибуналом та поповнення має бути створена нова частина.

Задумайтесь, з 18 тисяч військових в Криму менше 25 % побажали і далі служити Україні. Решта зрадили - перейшли на службу до ворога або дезертували. І це - за офіційними даними. Насправді все ще гірше.

Зауважу - побажати служити і лишитись вірним присязі різні речі. Хоча б з міркувань того, що ніхто з нас достеменно не знає як і про що "перемовлялись" військові з ворогом в Криму не на камери. І чи не продовжать вони робити те саме за наступної зустрічі з ним, замість того щоб стріляти. І скільки серед них ворожих агентів. Для країни в якій агентами ворога донедавна були особисто президент, голова МВС, міністр оборони та шеф спецслужби це не параноя. Це сувора реальність.

Для мене немає сумніві – це зрада. Покаранням за зраду має визначити військовий трибунал. Нехай він встановить ступінь вини кожного – і тих хто віддавав накази в Києві, і тих хто мав виконувати їх в Криму. Не лише морпіхів. Всих тих хто вчинив таким самим чином, не вичерпавши всіх можливостей боротьби. Може ми чогось не знаємо і є пом’якшуючі обставини. Тоді це повна службова невідповідність. Безумовно, слід почати з Генштабу, генералів в штабах та офіцерів частин. Це насамперед їх вина. Але потрібно припинити співати оди мужності і почати тверезо дивитись на речі.

Війська і ми всі маємо пройти через цей сором. Бо інакше, за вторгнення ворога на Схід матимемо ту саму «феодосію» з воланнями по телевізору «шо нам робить…?», з наказами які не виконують, "переговорами" з ворогом і врешті-решт зрадою. А завершиться це просто та банально – розгромом.

Блог: Aleks армія Феодосія крим морська піхота

Знак гривні
Знак гривні