З

З відеокамерою на ДАІшника. Інтерв'ю з активістами «Дорожнього контролю»

Перегляд відео з ютубу, на яких водії спілкуються з ДАІшниками, стало одним з найбільш захоплюючих занять наших громадян. У цих роликах є все, що потрібно для класної драматургії: хороші й погані хлопці (за вибором того, хто дивиться), багатообіцяючий початок, кульмінація і несподівана розв'язка. Причому часто за розв'язкою на відео слідує розв'язка в реалі. Досить згадати звільнення одеського міліціонера, який відмовився розуміти «телячий язик». І подальше влаштування його на роботу до політика Маркова, людини надзвичайно бездоганної і ніяк не пов'язаною з криміналом.

Розмовляв: Антон Зікора

Багато цих роликів ми знаємо завдяки сайту організації «Дорожній контроль». Сьогодні ми розмовляємо з активістами руху - Антоном Лисенком, Єгором Воробйовим, Олексієм Кірієнко.

Масаж ногами

- Усе почалося з ініціативи Ростислава Шапошнікова, який заснував сайт. ДАІ записало на «Візир», як їде машина його дівчини, і виписало не законний штраф оскільки перевищення швидкості не було. Шапошніков оскаржував справу в суді два роки. А я, будучи журналістом програми «Агент впливу» на НТН, знімав сюжет про це, - каже Єгор Воробйов, прес-секретар «Дорожнього контролю». - Штраф скасували, а в грудні 2009 року з'явилася перша стаття на сайті. Вона була про співробітника ДАІ, який порушив правила дорожнього руху. За законом, йому повинні були виписати штраф, але ніхто це не зробив - він же міліціонер. Перша зустріч активістів в реалі відбулася в липні 2010.

Легендарний ролик про "телячу мову"

Олексій Кірієнко, керівник з організаційних питань «Дорожнього контролю», теж задокументував порушення, допущені співробітниками ДАІ. Це було 24 грудня минулого року. Інспектори порушували правила руху - стояли в недозволеному місці (Березняки, Київ), там, де зупинка заборонена. Активіст почав фіксувати це. Міліціонери побачили його, побили, засунули в свій автомобіль і відвезли в Дніпровське РВВС. Протримали три доби під арештом.

Олексій Кірієнко. Водій, знай свої права

- Я зняв побої і подав заяву до прокуратури за фактом перевищення службових повноважень з боку міліції із застосуванням фізичної сили. Але прокуратура направила цю заяву до Служби внутрішньої безпеки МВС. МВС, природно, направило його в ДАІ. Природно, звідти надійшла відповідь, що дії співробітників автоінспекції були правомірними, - розповідає Кірієнко. - Подали апеляцію з приводу арешту.

Але суддя Апеляційного суду Києва не допустила на засідання моїх представників, не дозволила мені самому захищатися. Також заборонила використовувати фото і відео-зйомку в залі. Найбільше беззаконня - всіх, хто був присутній у залі суду, а це сімнадцять осіб, змусили виключити навіть телефони.

Сьогодні Кірієнко продовжує судитися, а юристи «Дорожнього контролю» допомагають йому в цьому.

- Часто телефонують люди з проханням допомогти їм?

- Дзвонять часто, і не всім ми можемо допомогти, навіть платно, - говорить Антон Лисенок, керівник юридичного відділу «Дорожнього контролю».

- Як можна до вас приєднатися?

- Дуже просто. Починайте працювати. Якщо ми бачимо, що активіст нормальна людина, а не провокатор, надаємо йому право називатися представником нашої організації. Так було з Одесою. Там зробили свій осередок, який добре працює.

- В Одесі людину, за ініціативою якої був знятий ДАІшник, якій не розуміє «телячого язика», посадили на п'ять діб. Ви якось їй допомагали?

- Так. Тримаємо руку на пульсі, але там свої активісти добре працюють.

- А ще, наскільки знаю, багато хто відмовляється свідчити проти ДАІ.

- Буває. Нещодавно активіст «Дорожнього контролю» зняв, як ДПСники били ногами одного водія.

Коли журналісти відшукали потерпілого, він сказав, що ніяких претензій до міліціянтів не має. Повідомив, що дійсно був п'яний, і, оскільки впав на землю, йому допомогли піднятися співробітники міліції.

- Ногами допомогли.

- Так, сказав, хребет защемило, він попросив, щоб міліціонери його ногами промасажували. Але це його право так робити.

Вдаримо наліпками по беззаконню!

- Наскільки я розумію, ви всі в ДАІ на особливому контролі. Якось відчуваєте на собі пильний погляд «Старшого брата»?

Воробйов:

- Та ніби ні. Навпаки, з наліпкою «Дорожнього контролю» нас не чіпають, але це не самоціль нашої організації. Ми добиваємося дотримання закону на дорогах.

- Ваше перебування в організації якось сприяє підвищенню самодисципліни? Чи люди вести себе на дорогах більш коректно?

- Я вважаю, що якщо закон ідіотський, то його не обов'язково дотримуватися.

Кірієнко:

- А ось я точно став їздити акуратніше. І те ж відзначають багато членів нашої організації. Хоча часто буває так, що винуватими виявляються самі водії.

Наприклад, нам дзвонять і просять про допомогу, припустимо, міліціонер висуває претензію про перевищення швидкості. Перше питання, яке ми задаємо: яка реально була ваша швидкість? Якщо виявляється, що було порушення, ми не допомагаємо цій людині. Коли порушення з боку ДАІ, намагаємося допомогти.

До речі, представникам «Дорожнього контролю» часто говорять, що вони не бачать, не помічають поганих водіїв, а тільки поганих ДАІшників. Але вони на це відповідають, що це не їхнє завдання.

Нехай поганими водіями займаються хороші ДАІшники. Чого найбільше не вистачає організації, так це колл-центру - дзвінків дуже багато, на все не встигають відповідати. Зрозуміло, для цього потрібні ресурси, а їх немає, доводиться самим скидатися на різні поточні витрати. Офісу, звичайно, у «Дорожнього контролю» теж нема.

Воробйов:

- Якщо б нашій організації вдалося вибити який-небудь грант, ми могли б посадити людину, який брав би трубку.

- Чи є у вас посвідчення членів організації?

- Посвідчень немає, але є наліпки на скло.

- А водії не зловживають, користуючись наліпкою?

- Якщо таке станеться, ми відразу виключимо таку людину з наших лав. Хоча, звичайно, коли зареєструємося, слід врахувати, що в наші ряди можуть проникнути провокатори.

Воробйов і Лисенок. Зустрічаємось в кафе, бо офісу нема

Лисенок:

- Як офіційно зареєструємо нашу організацію вимагатимемо скасувати низку нормативно-правових актів, у тому числі ті, що дозволяють інспекторам просто так зупиняти автомобілі.

- Здається, і так не можна.

- Не можна, звичайно, але є інструкція N 111 для підрозділів дорожньо-патрульної служби ДАІ. Це підзаконний акт, який дозволяє подібне робити. Ми намагалися оскаржити його, але в суді першої інстанції програли. Зараз нами готується апеляційна скарга.

Також виступимо проти наказу N 33, який дозволяє використовувати прилади вимірювання швидкості без фото і відео-фіксації. Це теж підзаконний акт, що йде врозріз із законом, тому що закон говорить про зворотнє. Ми подали як приватні особи позов проти МВС по цій справі. Воно зараз в Окружному суді Києва.

Крім того, як тільки «Дорожній контроль» стане офіційною організацією, він запропонує ввести використання стаціонарної фото і відеоапаратури на формі інспектора. Це потрібно, щоб весь процес спілкування з автолюбителем фіксувався. Уявіть, якими смішними будуть при цьому ДАІшники?

Чесних ДАІшників цілий відсоток

- А які найбільш часті порушення з боку міліції?

Лисенок:

- Часто допускаються порушення при складанні акта про водіння в нетверезому вигляді. Якщо вас зупинили за нетверезе водіння, то в інспектора повинен бути спеціальний алкотестер. Притому огляд треба проходити на місці, і тільки потім їхати до медустанови. Цими процедурами часто нехтують.

Також банальна дрібниця - не пояснюють автомобілістам їхні права. При складанні протоколу інспектор зобов'язаний пояснювати, що можна оскаржити постанову. Але в нас у кращому випадку говорять, що оскаржити його можна протягом п'ятнадцяти днів, в той час як насправді - десяти.

- Чи є організації, подібні вашій, за кордоном?

- Знаємо, що Америці, як мінімум, одна людина займається подібним. У Росії є один ентузіаст. Може, є й цілі організації, але ми про них нічого не знаємо. Причому в Росії знімати ДАІшників на камеру стали раніше, ніж ми, але наш рух пішов далі. Ми почали подавати позови до суду. Є, правда, в Росії організація «Сині відерця» яка виступає проти «мигалок».

Але у нас, слава Богу, не стоїть так гостро проблема з «мигалками», як у них.

- А зйомка розмови з міліціонером юридично дозволена?

- Це не заборонено законодавством. Тому ми рекомендуємо всім водіям робити записи.

- Як краще робити - відкрито або закрито?

- Звичайно, закрито. Камеру краще встановити десь в області задніх сидінь.

- Міліція сильно боїться записів?

Кірієнко:

- Звичайно. Але також боїться публікацій у пресі. Тому ми заснували свою газету. 25 лютого - перший вихід. Пілотний номер фактично готовий. Зараз оформляємо передплату, в роздріб вона буде коштувати три гривні. Тираж десять тисяч. Головний редактор - я. Запрошуємо всіх журналістів, і не тільки журналістів, до співпраці.

- Вітаю. Дайте вгадаю, як буде називатися ваша газета ...

- Точно, «Дорожній контроль».

- Скажіть, а який відсоток серед ДАІшників - чесних людей?

Воробйов:

- Ви самі відповіли на своє запитання.

- Відсоток?..

_______________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

міліція ДАІ дорожний контроль бєспрєдєл самоорганізація

Знак гривні
Знак гривні