П

Пір духа Анатолія Толстоухова. Зікора слухав вірші міністра

Чудово закінчився тиждень для українських любителів прекрасного. У неділю ввечері в колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії України відбувся творчий вечір Анатолія Толстоухова. Міністра Кабінету міністрів назвали в анонсах «відомим громадським та політичним діячем».

Те, що Толстоухов балується римованим словом, громадськість знала вже давно. Але хто б міг подумати, що його пісні буде виконувати Національний Президентський оркестр? А також квартет «Гетьман», Київський Національний Академічний Муніципальний театр опери і балету для дітей та юнацтва, Катерина Бужинська, Світлана і Віталій Білоножки

та ще багато різних народних і заслужених ... Схоже, Толстоухов справді «відомий громадський та політичний діяч», а не просто «завгосп Кабміну», як його називають.

Анатолій Толстоухов. Практичний філософ

На брифінгу, присвяченому події, добрий Толстоухов поблажливо посміхався і виглядав трохи стомлено, як людина, яка зробила свою важку для мистецтва і держави роботу.

- Коли Ви почали писати? Будучи при владі або перебуваючи в опозиції? - запитали журналісти.

- Почав писати при владі, продовжив, будучи в опозиції. Зараз - знову при владі.

- А Ви писали вірші, коли сиділи в Кабміні, оточений так званими помаранчевими революціонерами? – спитав я.

- Я писав тоді про помаранчеву революцію. Вийшла книга «Філософські роздуми про демократію на прикладі помаранчевої революції». Вона була видана в Москві, а в 2009 опублікована в одному австрійському інтернет-журналі.

- А ви філософ якого напряму?

- Практичного. У мене Центр практичної філософії і журнал «Практична філософія». Я не уявляю політику, науку та освіту без філософії. Навіть якщо десь чую сміх - праворуч або ліворуч. (Це не я засміявся - А. З.).

- А де Ви пишете вірші?

- По-різному. Один вірш я написав, чекаючи, коли мені перше блюдо принесуть в ресторані в Балаклаві. Народилася пісня: «Здравствуй, здравствуй, тетя Клава, я приехал в Балаклаву».

- А на роботі Ви пишете?

- Ви ставите мені питання, щоб знати, чим я займаюся на роботі. Ні. Якщо щось пишеться на роботі, я запам'ятовую, а потім записую вдома, - практичний філософ швидко розкусив підступний план журналістів.

Все це «іменинник» говорив під свої пісні, що лунали з колонок. Там були такі, так би мовити, вірші:

«Теперь уже другие и времена и люди.

Жизнь наша, как стихия, а мы, назло ей, любим.

И годы молодые, что звали комсомолом,

Их не поймут «крутые», и те, что за кордоном».

Почали підтягуватися віпи: Анатолій Кінах з дружиною, Олександр Попов, фактичний керівник столиці. Він був із дочкою.

- Толстоухов подарував мені півтора роки тому диск із записами пісень, і я його слухаю в машині. Мені найбільше подобається пісня про будівельників, - сказав він. (Чи значить це, що Київ чекають нові варварські забудови? – А. З.)

На концерт прийшла Людмила Супрун, найбільш загадковий політик Україні, яка щоразу висуває свою кандидатуру на всіх виборах, щоб програти. «Мені всі пісні Толстоухова дуже подобаються. Вони прості і щирі. І як би до нього не ставилася преса, як би вона не намагалася пожартувати, але він щирий і з величезним почуттям гумору», - сказала вона.

Був тут також глава Української Загальновійськової спілки Олег Калашніков з дружиною, але я щось побоявся до нього підходити.

Національний президентський оркестр почав з фрагмента балету «Легенда про князя Кия» на музику Євгена Станковича. Скоро цей твір буде поставлено в рамках проекту «Україна: Історія великого народу», яким керує Толстоухов.

«Запрещалось тогда пить, креститься»

Потім зазвучали пісні на слова бенефіціанта. Що вразило, так це велика кількість творів на військову тематику. Толстоухов штампує їх, як який-небудь Володя Висоцький, який теж, хоч на війні не був, але так перейнявся темою, що героїчний пафос так і виходить з нього. «Ветераны», «День победы на все времена», «А на войне, как на войне» - такі назви у цих пісень. Звичайно, рівень текстів змушує іноді здригатися:

«Бой уже стих, но в этот миг

пал смертью храбрых наш комбриг».

«Мир без войны, как день без ночи,

Её клянут все между прочим,

Но лишь закончится война,

К другой готовится страна.

Прошли мы так двадцатый век,

Едва в нём выжил человек».

З мирних пісень особливо порадували ті, що присвячені рідному місту – Харцизьку:

«Город мой. Здесь родился и вырос,

И признался в любви первый раз,

Постигал здесь я божию милость,

Начиная о жизни рассказ.

На Почтовке, в Зугрэсе и парке

Набирались ума мы и сил,

Сигареткою с фильтром украдкой

Кто не помню уже угостил...

Годы шли и другим становился,

Наших мыслей и чувств хоровод,

Запрещалось тогда пить, креститься

И всё слаще запретный был плод.

Пробил час и дороги, дороги

Развели нас по разным углам,

Кто исправно молиться стал богу,

Кто доверился тёмным местам».

Коментарі зайві.

З ліричних пісень особливо сподобалася «Ты и я». Там, зокрема, є такі слова: «И знать, как сын скучает за тобою». Пан Толстоухов, набирайте наступного разу свої тексти в ворді, і тоді розумна машина, на відміну від ваших радників-дармоїдів, покаже, що «скучает за тобою» не можна писати. «Скучать» можна «по кому-то», а «не за кем-то».

Є у простого хлопця з Донбасу і пісні по-українськи. Його «Львів», «Українське село» - просто торжество шароварщини. Але Толстоухова це не бентежить. Закінчилося все піснею «Україно моя», який претендує на не менше, ніж державний гімн.

Однак те, що я бачив, - лише розминка перед справжнім бенкетом духу. 6 грудня відбудеться ще один концерт, більш грандіозний. Він пройде або в столичній «Україні», або у виставковому центрі на Броварському проспекті. І туди будуть запрошені всі міністри. З нетерпінням чекаємо.

Але, як на мене, у Толстоухова не вистачає пісні про головне – про Президента України. Інтуіція підказує мені, що найближчим часом ця помилка буде виправлена.

толстоухов поезія фріки

Знак гривні
Знак гривні