Д

Деснянська рейдер-адміністрація виселить мешканців на вулиці?

Люди купили квартири, а їх забирає держава

Квадратні метри в будинку за адресою Градинська, 7 на столичній Троєщині купувалися ще до кризи, а тому обійшлися в нечувані суми. Коли люди вкладали кошти в будівництво цього будинку, ціни на житло росли, як бамбук. За традицією, інвестори відмовляли собі в найнеобхіднішому, залазили в борги, але справно продовжували платити: всіх гріла думка про власне житло у столиці.

Ірина Кузьміна, мешканка квартири N 105, заплатила 84 тисячі доларів. І що отримала? Будинок обіцяли здати ще в серпні минулого року, але Деснянська райадміністрація не виконала своїх зобов'язань перед забудовником - не підвела мережі. У результаті в будинку немає ні води, ні електроенергії, ні тепла.

Квартири-заручники

Однак усе це ще півбіди у порівнянні з тим, що 28 вересня 19 квартир будинку виявилися опломбованими. Людей мало не вхопив інфаркт, коли вони побачили на своїх дверях папірці з гербовою печаткою виконавчого органу житлового забезпечення Київської міської ради.

Справа в тому, що, відповідно до закону, частина житла, яке будується, має передаватися місту або району. Закон, звичайно, хороший, але до чого тут люди, квартири яких виявилися опечатаними? Вони заплатили гроші за житло компанії Соцінвестбуд, на що є платіжні доручення, багато хто з них навіть зробив ремонт. І багато хто з цих людей до цих пір живуть в орендованому житлі. Але замість того, щоб в'їхати в куплені квартири - отримали пломби на дверях.

За влучним визначенням Андрія Мірошника, голови ТОВ «Житлосервісбуд», ЖЕКу, який обслуговує будинок, квартири потрапили в заручники.

Богдан Кейван, консьєрж будинку, розповів, що опломбування відбувалося з зневагою всіх правил:

- Приїхали люди і опечатали деякі квартири. Мені ж не надали жодного обґрунтування, на якому це робиться.

Кажуть, вийшла помилка з-за недомовленості між забудовником та Деснянської РДА. І як завжди, крайніми виявилися прості громадяни - інвестори.

Марія Парипа, голова ініціативної групи будинку, дивується, чому так вийшло:

- Фактично в цьому будинку є власники всіх 176 квартир. Вони продані.

Влада нічого не хоче знати

Дізнавшись про те, що їхні квартири опечатані, люди викликали міліцію та «Беркут». Правоохоронці ходили в темряві по холодних під'їздах, все ретельно фіксували, але, природно, допомогти людям не могли.

На місце також прибув Віктор Крохмалюк, заступник голови Деснянської РДА. Щоправда, громадяни зустріли його без особливого ентузіазму, оскільки вже мали з ним справу: Крохмалюк може говорити довго і ні про що. На цей раз він сказав:

- Дійсно, ці квартири куплені інвесторами у Соцінвестбуду. Але сьогодні це питання розбирається в суді.

- Скільки це буде тривати? - Запитали журналісти, які прибули на місце.

- Не знаю, - з дитячою безпосередністю відповів чиновник.

- Тобто люди поки залишаться без квартир?

- Я не буду коментувати те, що ви говорите.

Постраждалі хотіли вручити Крохмалюк копію листа Соцінвестбуду про те, що це житло куплено, з перерахуванням всіх квартир. Але чиновник документ не взяв, сказавши, що його потрібно передати в загальний відділ РДА, «як належить», де воно повинно отримати вхідний номер і т. д.

Що ж, Крохмалюк добре знає бюрократичну процедуру, тільки чому співробітники Київради знехтували їй, коли опечатували квартири?

Руслан Назарчук, адвокат адвокатського об'єднання «Право і Закон», заявляє про незаконність дій РДА:

- Невідомо, хто опломбував ці квартири, невідомо, за яким розпорядженням. Представники РДА говорять про суд, але на сьогоднішній день ми взагалі нічого не знаємо про які-небудь суди. А факт залишається фактом: порушено право на власність. І РДА не мала жодного права опечатувати ці квартири.

До чого ж все йде? Схоже, Деснянська РДА серйозно вирішила залишити на вулиці людей, які купили квартири за свої кровні гроші. І якщо слова «Еліта-Центр» вже стали символом обману, то, схоже, до них скоро додадуться такі сполучення, як «Градинська, 7», «Деснянська РДА».

Боротьба за житло між інвесторами та Деснянської адміністрацією триває. Поки люди, які купили квартири, зробили те саме, що зробили б і ви на їх місці, - зірвали папірці зі своїх дверей. Інвестори налаштовані рішуче і готові боротися до тих пір, поки не отримають дозвіл на право власності на це житло. Правда, схоже, Деснянська РДА теж здаватися не збирається: на кону житло, в яке було вкладено близько двох мільйонів доларів.

Ми уважно стежимо за розвитком чергового будівельного скандалу в Києві. Далі буде ...

Дмитро Федоренко

Антон Зікора

Фото: Дмитро Федоренко

рейдерство Деснянська РДА

Знак гривні
Знак гривні