К

Кузбасс порожняк не гонит. Шахтарські протести тривають

Вибухи, які сталися на шахті «Распадська» у ніч на 9 травня в Кузбасі, не тільки забрали десятки життів, а й розділили російське суспільство. Характерно, що по один бік барикад ми бачимо власне само суспільство, з іншого - владу, яка неоковирними методами керує цим суспільством.

Шахти Кузбасу досліджував: Антон ЗІКОРА

Протистояння відбувається як у реальному житті, так і в Інтернеті, через який намагаються донести свої месиджі суб'єкти боротьби. Після трагедії в соціальній мережі «В контакті» було створено співтовариство, присвячене шахтарям Мєждурєченська, але незабаром воно було закрито. А модератор групи була викликана в ФСБ, де в неї був вилучений пароль на групу. Про це, зокрема, пише відомий політолог, блогер Марина Литвинович.

Але приховати правду в часи торжества Інтернету та мобільного зв'язку дуже складно. «Мы скидываем на сайты все… Скидываем видео, скидываем видео шахт, видео пострадавших, видео интервью», - говорять в цьому ролику шахтарі. Характерно також, що замість ліквідованої групи «В контакті» з'явилося п'ять нових.

«Нормальне русло»

Однак, знаючи, що Інтернет - зброя обмеженої дії, влада вирішила використати більш дієві механізми. 18 травня в газеті «Московский комсомолец» виходить стаття «Всякое горе в строку». У ній в стилі радянського агітпропу засуджуються опозиціонери, які хочуть «нажити політичний капітал на загибелі шахтарів шахти «Распадська».

«Діяльність таких провокаторів нагадує методи лжеекстрасенса Грабового, який обіцяв родичам загиблих воскресити їх близьких», - пише хтось Михайло Кротов. Цікаво, що коментатори відразу ж зауважують: Михайло Кротов - дебютант, який раніше в «МК» не публікувався.

Літо 1986 року, шахтарі "Распадської" протестують проти поганих умов праці. СРСР цих протестів

не пережив

Втім, як видно, російська влада - будь-то керівники Кеме-ровської області, де знаходиться шахта, або представники Кремля, впевнені, що їм у подарунок дістався зовсім безглуздий народ. Доказ - там же, у статті, яка починається зі слів: «ситуація в Мєждурєченську , де вибух на шахті "Распадська" забрав десятки шахтарських життів, поступово входить в нормальне русло».

«Нормальне русло» - і це на тлі повідомлень про те, що під завалами вже десять днів залишаються 24 шахтарі, доля яких досі невідома. Ускладнює ситуацію той факт, що обстановка навіть не дозволяє відновити їх пошуки.

У свою чергу, бажаючи бути почутими, шахтарі перекрили залізницю, але проти них було кинуто ОМОН.

Та якщо у випадку з іншими протестуючими міліцейський спецназ Росії виходить безумовним переможцем, то в зіткненнях з шахтарями Кузбасу кількість постраждалих з обох сторін однакова: 6 – 6. Хоча протестуючі і були відтіснені. Одне слово, слід визнати, що шахтарі «наламали» міліції: Кузбас порожняк не жене.

Я був в Кемеровській області у 1989 році, під час акції протесту, багато спілкувався з місцевими шахтарями, і можу сказати, що ці люди вміють домагатися свого.

Тоді мене вразило, як шахтарі Кузбасу підтримують один одного. Якщо приймали рішення страйкувати, то страйкували всі, без виключення. Якщо виходили на мітинги, то робили це на рідкість організовано.

Важка праця і такі ж умови існування не залишають місця для штрейкбрехерів. Сьогоднішня влада ж явно недооцінюють ці особливості і намагаються тиснути на шахтарів.

На учасників зіткнень з ОМОНом заведені кримінальні справи, їх називають злочинцями. У той же час деякі ЗМІ повідомляють, що в Междуреченську був введений план "Фортеця", який раніше вводився тільки на території Північного Кавказу. Тобто місто опинилося повністю закритим для в'їзду і виїзду, обмежують засоби зв'язку і вводять війська.

Далі буде

Все це здатне викликати тільки ще більший протест. Шахтарі планують нові мітинги, їх готові підтримати колеги з інших міст. Тим більше, що на вугледобувній шахті "Олексіївська" у місті Ленінськ-Кузнецький 19 травня стала ще одна аварія. Людей завалило, доля двох гірніків залишається невідомою. Проте наскільки рішуче налаштовані шахтарі, нам доведеться дізнатися після того, як стане відомо, що сталося з їх 24 товаришами, які залишилися під завалами «Распадської».

Можливо, це викличе нові сильні і різкі протести. Багато хто згадує, що хвилювання 1989 призвели до зламу радянської системи і розвалу Союзу. Але судячи з реакції в Мережі, те, що сьогодні відбувається в Кузбасі, можна порівняти з тлінням тілогрійки. Підпалена в тілогрійці вата горить повільно й непомітно, але особливість цього тління в тому, що воно закінчується тільки тоді, коли вже нічого не залишається.

Чи будуть протести різкими та вибуховими або м'якими і затяжними, сказати важко. Поки ясно лише одне: тандем Путін-Медведєв і ті, хто підтримує його на нижніх рівнях, явно не справляються з проблемами у своїй країні. І все більше людей в Росії усвідомлюють це та готові виступати проти влади.

протест росія шахтарі

Знак гривні
Знак гривні