В

Велика екологічна контрреволюція. Україну позбавляють заповідників і парків

Звичайно, словосполучення «Президент-пасічник» багатьом здається смішним. Але саме Ющенко став першим в історії України керівником держави, який не був мисливцем. Люди з його оточення продовжували вбивства диких тварин, але він волів більш мирні задоволення.

Лісами ходив: Антон ЗІКОРА

Фото: Олександр СЕНЬКО

Ще за період пізнього Кучми, а потім при Ющенкові, було розпочато роботу зі створення 26 нових національних парків, заповідників і розширення заповідних зон.

І Віктор Андрійович підписав низку природоохоронних документів, значення яких важко переоцінити.

VIP-господарства України

Однак нова влада почала оскаржувати революційні починання. Перший удар був нанесений 16 квітня. Миколаївська облрада звернувся до Януковича з проханням скасувати укази Ющенка про створення нових національних парків - «Бузький Гард» і «Білоберeжжя Святослава».

Потім глава ДУСі (Державного управління справами) Кравець написав міністру охорони природи лист. У ньому він повідомив, що сьогодні розглядається питання про скасуванні Указів Президента про створення національних природних парків.

Над лісами зависла загроза

Під загрозу ставляться об'єкти, що належать ДУСі. Це «Залісся» і «Білоозерськ» у Київській області, а також «Синьогора» - в Івано-Франківській.

Більше того, новий голова Закарпатської обладміністрації Олексій Ледида звернувся до міністра природи зі скаргою.

У скарзі він повідомив, що через створення трьох національних парків та розширення старих створилася складна економічна ситуація в регіоні. Адже там тепер не можна полювати й рубати ліс.

Ледида зажадав... покарати (!!!) директорів заповідників і національного парку.

Указ Ющенко: "Залісся" - національний парк

- Усе робиться з однією метою - відновити на місці парків та заповідників мисливські господарства, - вважає Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру.

Причому мова йде про віп-господарства, які створені спеціально для керівників високого рангу, потрапити в які прості громадяни можуть, тільки якщо вони там не працюють.

В одному з таких був убитий Євген Кушнарьов.

Разом з Борейко ми їдемо в «Залісся», найголовніше мисливське господарство країни. Воно знаходиться за Броварами - по Чернігівській трасі від Києва - і було утворене в 1967 році.

Підпорядковувалося безпосередньо ЦК Компартії України. Тут полював Щербицький, сюди привозили Фіделя Кастро та інших інтернаціональних гостей.

При незалежності «Залісся» передали ДУСі.

Еколог на рейді

- У «Заліссі» є всі тварини, які можуть водитися на цій території - кабани, косулі, єноти. Тут стоять столітні сосни та дуби. У «Залісся» полювали Кравчук, Кучма, Янукович, Табачник, Шуфрич, Балога, Сівкович, одного разу заїхав Ющенкo, але він не мисливець, - говорить Борейко. - Там є все, що потрібно справжньому керівнику: будиночки, один з яких витриманий в карпатському стилі, лазня, мисливські вишки з підігрівом.

- Звідки ви це все знаєте?

- На території «Залісся», серед інших, працюють небайдужі люди, які розповідають це. Крім того, я сам, перелазячи через паркан, бував там.

У принципі ми як звичайні громадяни маємо повне право відвідувати «Залісся». Адже, згідно з Указом Президента «Про створення національного природного парку «Залісся», ця територія вже стала національним парком.

У документі також сказано, що Кабміну і ДУСі дається доручення «вирішити у шестимісячній термін ...питання щодо реорганізації Державної організації "Резиденція "Залісся" у національний природний парк "Залісся".

Також Президент вимагає забезпечити и затвердити «у шестимісячній термін… Положення про національний природний парк "Залісся". Але це значення не має, адже національним парком «Залісся» стало 11 грудня 2009 року, з дня підписання Указу.

Ми підходимо до воріт, за якими починається «Залісся», стукаємо, просимо охоронців пропустити нас всередину.

Прості жителі, ми прийшли в національний парк, кажемо, що готові заплатити за квіток. Нас, природно, не пускають.

Євген Чирков, перший заступник директора, говорить, що, якщо ми хочемо потрапити всередину, нам треба взяти дозвіл в ДУСі.

Замість цього ми від'їжджали кілометр по Чернігівській трасі, зупиняємось і вирішуємо потрапити на територію «Залісся». Нічого протизаконного в цьому немає.

Офіційно ми перебуваємо на території національного парку, про існування якого, правда, прості громадяни навіть не підозрюють.

Пересуваємося обережно: десь тут курсують працівники «Залісся». Якщо зловлять, пояснюй їм потім, що ти знаходився в національному парку.

За парканом нас зустрічають казкові конвалієві галявини, столітні сосни, дуби, серед яких видніється тінь Жені Кушнарьова.

Ліс тут значно більш дикий, ніж той, який знаходиться по інший бік Чернігівської траси.

...i дух Жені Кушнарьова

Борейко показує годівниці для диких тварин. Усі вони стоять уздовж лісової дороги.

Полювання проходить таким чином. У призначений час співробітники «Залісся» кладуть сюди сіно. Тварини вже знають, коли це відбудеться, і, підкоряючись рефлексу, виходять.

У цей час пацани на джипах проїжджають по дорозі і стріляють по звірині. Власне, полюванням це назвати не можна, скоріше, мова йде про звичайні вбивствa, адже таке ж «полювання» можна влаштовувати і в цирку, і в зоопарку.

Ми виходимо із «Залісся», залишившись непоміченими i домовившись «проінспектувати» територію після 11 червня, коли мине півроку з часу Указу.

А еколог на прощання говорить, що побоюється скасування президентського Указу, адже в такому разі ми втратимо єдині в Київській області національні парки, про «Синьогорy» теж можна буде забути.

А там спрацює принцип доміно: інші природоохоронні Укази Президента теж відмінять. Новій владі це, схоже, ні до чого.

"на даний час розглядається питання скасуванні Указів Президента України про створення національних природних парків "Белоозерський", "Залісся", "Синьогора"

Втім, не варто ідеалізувати і Віктора Андрійовича, адже свої природоохоронні укази він підписав буквально за кілька тижнів до закінчення свого президентського терміну. Знаючи, як працює система, він чудово розумів, чим можуть закінчитися його рожеві починання.

P. S. У ЄС існують певні норми. Країна, що вступає в Союз, повинна мати 20% лісів, у нас їх - 16%. Інша норма припускає, що кількість заповідників, національних парків, заказників, ботанічних садів повинна складати 12-15% її території. У нас - 5%. Висновки робіть самі.

екологія ліс янукович мезозой

Знак гривні
Знак гривні