С

Скандал - життєвий нерв українського Євробачення: як не Гринджоли, так Альоша

Пригадую той сонячний день, коли ми сиділи з Олександром Пономарьовим у дворі Латвійського посольства. У звичайному житті співак виявився цілком нормальною, компанійською людиною. Це був 2003 рік: Пономарьов виїздив до Риги на перше для України Євробачення, де посів чотирнадцяте місце. Це, звичайно, не можна було назвати успіхом, але ніхто тоді сильно не засмучувався.

Євромузикальний євроексперт: Антон ЗІКОРА

Виступ Руслани з її «Уай-тібі-да-ду-Уай-Ті-бі-дай вайлд денсерс! Хей! Хей!» наступного року підірвав Європу.

Німці, шведи, французи дивилися на монгольські вилиці Лижичко, її мамонтові шкури і думали: так ось ти яка, дика Україна! Бюргери похапцем топили своїми пальцями кнопки в мобільних, відправляючи смс в європейську країну Туреччину.

Дуже велика трагедія - 19-те місце після першого

Перемога Руслани розділила українське суспільство на все, що було до того, і все, що відбулося після. Навіть горді гуцули, яких начебто образила Лижичко ("навішування штампів «дикі» танцювального мистецтва цілої етногрупи українців-гуцулів, це вже не вкладається в жодні рамки", - скаржилися вони на Руслану), різко замовкли.

З того часу жодне «Євробачення» не обходилося для України без скандалів. Адже для більшості людей воно стало чимось більше, ніж просто пісенний конкурс.

Можна не сумніватися: якби Пономарьов посів чотирнадцяте місце після 2004 року, цей результат був би сприйнятий як трагедія. Але після Руслани виступали «Гринджоли», що зайняли аж 19-е місце, і це було сприйнято як дуже велика трагедія.

Звичайно, все могло бути не так болісно, якщо б у 2005 році на «Євробаченні» виступила Ані Лорак (яка є ідеальним форматом для цього конкурсу і пізніше взяла таки "срібло"). Однак у справу втрутився гуманітарний віце-прем'єр Коля Томенко, який наполіг на тому, щоб при відборі були вислухані помаранчеві герої.

Тим часом мало кому досі відома Alosha (ліворуч) теж стала скандальною особою :)

Фото: Тochka.net

Всі були в шоці. І в першу чергу самі «Гринджоли», які чудово розуміли свій неформат (вони грають хіп-хоп і реггі, а не попсу). Але що поробиш, раз обрали, треба було їхати - за відмову від поїздки довелося б викласти 25 тисяч євро.

Щоправда, Європейський мовний союз (EBU), який займається організацією конкурсу, змусив деполітизувати пісню, що «Гринджоли» із задоволенням і зробили.

Знущання над Ані Лорак

Ані тим часом впала в депресію, і про жодне «Євробачення» чути не хотіла. Але не тут-то було.

Першого квітня 2005 року один журналіст опублікував в Інтернеті таку щиру новину: "Компромісом завершилися переговори між популярною співачкою Ані Лорак та групою "Гринджоли"... Результатом угоди стала згода Ані Лорак виступити у фіналі музичного конкурсу у складі "Гринджолів" в якості бек-вокаліста. Крім того, лідер "Гринджолів" Роман Калин довірить Ані Лорак скрикувати фірмове "Так!" і "Ні!"..."

Цю інформацію передрукувала безліч сайтів і одна газета, де сенсаційне повідомлення було винесено на першу шпальту. У Лорак подумали, що над ними знущаються, тим більше матеріал містив невелике інтерв'ю, в якому співачка радісно висловлювала згоду з рішенням виступати разом. Ніхто й не подумав, що журналіст просто взяв дезінформацію з Мережі, а інтерв'ю вигадав.

З часом «лораки» заспокоїлися, все обійшлося спростуванням, розжалуванням і штрафом. Позов на п'ятсот тисяч гривень вирішили не подавати.

А тим часом скандальний конкурс підкочувався до столиці України. Через відсутність нормальних готелів Київ не готовий був прийняти велику кількість гостей. Тоді мер Олександр Омельченко прийняв геніальне рішення: розмістити всіх бажаючих на Трухановому острові в наметах.

Напевно, його селянський кмітливий розум прийшов до простого висновку: якщо на Хрещатику під час помаранчевої революції жили тисячі чоловік, то поживуть і на Трухановому.

Проживання в Євротаборі, як пафосно називалося місце для гостей, коштувало 50 грн. за добу для громадян України і 10 євро - для іноземців. Планувалося, що на таке клюне 50 тисяч людей.

Був я в цьому Євротаборі. Нарахував від сили тридцять наметів.

«Московська шльондра» рятує Україну

Мабуть, уже й не пам'ятаєте, але Євробачення-2006 з Тіною Кароль від України також супроводжувалося скандалом. Перед відбірковим конкурсом група діячів поп-культури заявила, що від участі в підготовці конкурсантів усунені найбільш відомі в Україні фахівці. Але обійшлося без жертв, а сьоме місце Тіни Кароль після «Гринджолів» трохи втішило серця.

Після цього Україна задумалася, хто може її врятувати. Спочатку думали, чи не відправити нам туди Олега Скрипку.

Але потім вирішили, що Вєрка Сердючка - або «московська шльондра», як її, пікетуючи, називали націоналісти - найкраща кандидатура. І, треба сказати, Данилко практично не підвів, але його успіх відправив мозок так званих думаючих людей в нокаут.

З одного боку, друге місце на європейському конкурсі - дуже непогано, але з іншого - «московська шльондра». Хоча, з третього: хто ще так сміливо і патріотично співав «Раша, гуд бай!»?

Як це не дивно, але наступне Євробачення пройшло практично без скандалу. Не враховуючи того, що Ані Лорак, делегована на нього, також не була обрана, а призначена Національною телекомпанією.

Скандал не вибухнув тільки тому, що вона зайняла друге місце. Але Вася Лазарович, якого позбавили права безальтернативно стати конкурсантом, має всі підстави говорити про подвійні стандарти.

Расистка з Росії, яку образили в Україні і брат якої - в УНСО

Скандали з новою силою відновилися через рік. І почалися вони з того, що українське журі забанило Анастасію Приходько.

Після поразки на батьківщині Приходько швидко перекинули виступати за Росію - і в цьому амплуа вона посіла одинадцяте місце. І можна було б пишатися, сказавши: ось вони, витівки українського десанту у ворожому табору, адже організовував-то всі український грузин Меладзе. Але наша Світлана Лобода сама зайняла тільки дванадцяте місце.

Паралельно з цим активно мусувалася тема расистських висловлювань Насті, які вона собі дозволила під час зйомок «Дом-2». Приходько, зокрема, обізвала Корнелі Манго, темношкіру учасницю проекту, "черножопой", і додала, що не любить негрів і китайців.

"Чорні, - це яких треба купувати ... Взагалі-то Гітлер був в одному правий. Він боровся за арійську расу, за те, щоб у Німеччині жили німці. Я вважаю, що в Німеччині повинні жити німці, в Україні - кияни (!!!!), в Африці - негри, в Ізраїлі - євреї ", - сказала Настя.

Hа питання іншої учасниці шоу, чому вона прийшла на проект, де продюсер грузин, вона відповіла: «Грузини, люба моя, вони білі». До речі, так вважає більшість моїх знайомих нацистів.

Одночасно iз цим виник скандал з братом Насті Назаром, якого звинуватили в тому, що він член УНА-УНСО, що в Росії - смертний гріх. Була навіть опублікована фотографія, де Назар у вишиванці і чорному плащі йде з націоналістами.

Але це ще не все. 36-річна викладачка вокалу Ядвіга Псепковська з Ростова-на-Дону подала на Меладзе позов в шість інстанцій, заявивши, що він вкрав її пісню. Мовляв, композиція «Мамо», з якою виступає Настя, це її перероблена «Взрослая любовь». Словом, Євробачення-2009 стало найскандальнішим за всю історію не тільки для України, але і для Росії.

Іноді здається, що чвари влаштовуються спеціально, іноді - ні. ...Не намагайтеся нічого зрозуміти, не беріть близько до серця, готуйтеся до нових скандалів, і буде вам щастя.

Лисий Вася просто лох

Євробачення-2010: ласкаво просимо у світ нових скандалів. Почалося все традиційно: спочатку незадоволені заявили про те, що кандидат від України був призначений, а не обраний.

Нова влада одразу втрутилася. Думкою "переможця" Васі Лазаровича знехтували. І тут важливо зрозуміти, чому.

Справа в тому, що у представників Партії регіонів є одна наполовину позитивна якість: вони не «кидають» своїх. Так заведено у бандитів, адже якщо «кидати» своїх, хто завтра прикриє спину? У той час «кидати» лоха не тільки можна, а й потрібно, адже лох для бандита - джерело доходу.

І якщо б Вася Лазарович дійсно був би своїм, як він думав, «януковичі» його спокійно відправили б у Осло, пославшись на прецеденти. Ганна Герман нагадала б, що ні Лорак, ні Руслану, ні Пономарьова ніхто не вибирав. Але Євробачення-2010 показало: стати своїм у «регіонів» не так-то просто, для цього недостатньо просто поспівати за них.

У суботу ввечері в боротьбі за місце в Осло зійшлося двадцять учасників. Переможниця виступала останньою. І ось наші дворяни - новий голова НТКУ, його новий заступник, заступник глави Секретаріату нового голови держави - всі впали обличчям в Альошу.

Краденою виявилася не тільки її пісня «To be free», але і сама манера виконання. Порівняйте з оригіналом. Судячи з усього, пісню замінять, дуже вже вона схожа на оригінал: Європа це вам не НТКУ, там відразу вичислять плагіат. А ось замінити Альошу не вдасться: вже пізно.

Я ж - на правах людини, яка вбила суботній вечір на перегляд відбіркового туру, хочу сказати, що серед конкурсантів цікавою була спільна композиція груп "Бряц-бенд" і "Спалахнув шифер".

І якби не відбірковий тур Євробачення, показаний по двох каналах, то багато людей так і не дізналися б про ці класні колективи. Тому немає лиха без добра - і Євробачення може приносити користь.

музика скандал попса Євробачення

Знак гривні
Знак гривні