М

Московські прогини Януковича: тверда четвірка

У тому, що під час свого візиту до Москви новий Президент України буде прогинатися перед російським керівництвом, ніхто не сумнівався. Питання тільки в одному: як низько? ZaUA.org оцінив цей прогин на тверду «четвірку» за п'ятибальною (чого вже там, всі вчилися в радянській школі) шкалою. З одного боку, Янукович вклонився досить низько, з іншого – використав ще не всі резерви своєї спини.

Низькопоклонство оцінював Антон Зікора

Так, Віктор Федорович виявився не дуже бажаним гостем у Москві. Коли і Путін, і Медведєв «забили» на інавгурацію Януковича, стало остаточно зрозуміло: Росія сподівалася на перемогу Юлі. «Кремль і особисто Путін ставили на Юлію Тимошенко. Вона погоджувалася купувати газ за якою завгодно ціною, тому була зручніше для Москви, ніж Янукович, який насамперед поставив питання про перегляд ціни газу», - пише офіціоз Партії регіонів газета «Сегодня». Московські лузери, які в черговий раз показали, що не знають і не відчувають Україну, знову прорахувалися. Але зараз мова не про них.

«Шпилька» добра, «шпилька» зла

Після взаємних привітань Янукович ляпнув: «Моє завдання - наздогнати Росію, в хорошому сенсі слова. Треба використовувати потенціал наших країн, коопераційні та інші зв'язки, які у нас є. Наприклад, Україна завжди була житницею». Уявіть собі Віктора Федоровича, великого і дубового, який говорить це, і вам стане смішно. У перекладі ж з дипломатичної мови на нормальну це дуже великий комплімент, це висловлювання варто розуміти так: «Росія процвітає завдяки своєму керівництву. І я хочу бути таким же мудрим політиком, як і ви».

Легендарне фото 2004 року. Ще мить і Янукович дасть Мєдвєдєву цукерку. Фото: Українська правда

Веселому гному Медведєву, схоже, самому стало смішно. Після слів «Україна завжди була житницею» президент РФ додав: «І житницею, і кузнею, і здравницею». Не забули? Це слова товариша Саахова з «Кавказької полонянки». Але Янукович зробив вигляд, що не зрозумів «шпильки». Однак якщо «шпилька» Медведєва була доброю і доречною, то «шпилька» Путіна - злою і неадекватною.

На зустрічі з прем'єром РФ Янукович знову почав розсипати компліменти російському керівництву: «Російський народ ще до кінця не зрозумів ціну тієї стабільності, яка є в Росії. Паліїв і політиканів вистачає скрізь, в тому числі і в Росії. Але якщо вам трошки додати цих політиканів з України, ви б зрозуміли, що таке політиканство», - лестив Янукович вочевидь пам’ятаючи поради російського політолога Станіслава Бєлковського. «Пришліть нам краще сало», - відповів Путін, - отже прогин не вдався. Але «Сало» Янукович теж з'їв: коли такі ціни на газ, не до національної гордості.

Але головний прогин український президент зробив, коли заявив, що присвоєння звання Героя України Степанові Бандері «не сприймається» в Україні, і пообіцяв «вирішити питання» до 9 травня. Самому ж Януковичу Указ Ющенка не подобається.

Також Віктор Федорович заявив, що нове рішення з приводу майбутнього статусу Чорноморського флоту влаштує як Москву, так і Київ. На перший погляд заява здається обтічною і такої, що не до чого не зобов'язує. Але він мабуть забув, що Москва займає дуже жорстку позицію щодо флоту. Путін і Медведєв будуть робити все, щоб він залишився в Криму як можна довше, і тут їх дуже важко «влаштувати». Інша справа, яку позицію займе Київ, нинішній Київ. Судячи з усього, вкрай промосковську, особливо якщо прем'єром стане Азаров, який відкрито заявляв, що залишив би ЧФ РФ у Криму назавжди. Що ж, у такому випадку рішення щодо флоту дійсно може влаштувати обидві сторони.

Хороший прогин, московським правителям таке подобається. Але апофеозом раболіпства Президента стали слова його: «як раніше говорили, всі дороги ведуть до Москви». Що ж, можна було б впевнено ставити Януковичу «п'ятірку» за послужливість, якщо б у цьому медовому візиті не знайшлося кілька ложок дьогтю.

«Ділити ветеранів»?

Наприклад, висловлюючись з питань двомовності, Віктор Федорович заявив, що права російськомовних найближчим часом будуть захищені спеціальним законом. «Спеціальним законом» - і це все? Пане Янукович, ви обіцяли зробити російську другою державною, а тепер «з'їжджаєте» на якийсь «спеціальний закон»? Це може дуже і дуже сильно не сподобатися тандему Медведєв-Путін.

Ще один промах. Відповідаючи на питання про те, чи збирається Україна вступати до ЄЕП, Янукович сказав: "Ми дуже сильно відстали від цього процесу. Крім того, Україна стала членом Світової Організації торгівлі. Сьогодні входження України до цього союзу можливе тільки на умовах СОТ", - сказав Янукович .- "Вступайте до Митного союзу", - запропонував Путін. "І внутрішня, і зовнішня політика України буде серйозно скоригована", - пообіцяв український президент. Відповідь неправильна. Щоб отримати справжню «п'ятірку» за прогин, треба говорити: так, ми вступимо в будь-яке місце, куди ви захочете. Цьому заважає якась СОТ, куди нас завів злочинний помаранчевий режим? Покинемо її ще раніше, ніж ви подумаєте.

Якщо ж відповідати так, як це робив Янукович, то газу за прийнятною ціною можна і не отримати. А з дорогим газом в Україні взагалі складно утриматися при владі. Тимошенко разом з Ющенком не утрималися. А ще Віктор Федорович сказав у Москві: «ділити ветеранів на своїх і чужих не можна». Цікаво, яких ветеранів він мав на увазі?

мєдвєдєв янукович росія путін

Знак гривні
Знак гривні