С

Соціолог Головаха: Посада президента України - це посада козла відпущення

Між першим і другим турами президентських виборів ми продовжуємо міркувати й аналізувати те, що відбувається в країні. Сьогодні наш співрозмовник - Євген Головаха, один з найпросунутіших наших соціологів-теоретиків, заступник директора та завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології Національної академії наук України.

Правди допитувався Антон Зікора

- Чим так багато людей привернув герой виборів-2010 Сергій Тігіпко?

- Він подобається багатьом виборцями тим, що відрізняється від попереднього покоління політиків - не за віком навіть, а з набутого досвіду. У нього цивілізовані манери, і він більше схожий на європейського політика, ніж всі інші. Якщо б ми детально вивчили його виборців, ними виявилися б міські жителі, досить освічені, я б сказав, більш цивілізовані, ніж багато інших.

У 2004 Леонід Кучма допустив фатальної помилки. Помилка, про яку йому багато експертів говорили, - що треба робити ставку на Тігіпка, а не на Януковича. Тоді він би без проблем отримав би наступника.

- Чому виборці не звертали увагу на не дуже привабливі моменти в біографії Тігіпка?

Які?

- Він був головою передвиборного штабу Януковича, в найдраматичніший момент для свого шефа банально втік.

Та хто про це пам'ятає, кому яке діло до того, ким він там був і що робив? П'ять років політичної та соціально-економічної нестабільності дуже багато чому навчили людей, повірте мені. Люди втомилися від усіх політичних чвар, які ми отримали на хвилі революційних подій. Люди хочуть стабільності, тому що тільки при стабільних правилах можливо щось реформувати. Якщо в суспільстві відбуваються постійні вибори, політичні чвари, ні про які реформи мови бути не може. Але, на жаль, консервативний вибір України прирікає її ще на п'ять років абсолютної нестабільності.

- Ви говорили, що п'ятдесят шість відсотків виборців Тігіпко віддадуть свої голоси за Януковича, сорок чотири - за Тимошенко. Чому так розподіляться голоси?

Це не я говорив. Це дані екзит-полу каналу ICTV. Виборець Тігіпка відображає політичну диференціацію суспільства. Але перш за все серед тих, хто не хоче повторення старого.

Велика актриса

-Чому, незважаючи на очевидні промахи уряду Тимошенко, вона - кандидат номер два на виборах?

Тому що це велика актриса. І вона дійсно здатна впливати на дуже багатьох людей. У неї стабільне електоральне ядро, яке за будь-яких розкладах буде голосувати за неї. Навіть якщо настане кінець світу, навіть якщо вибухне сонце і настане Великий Потоп, вони в останній момент проголосують за неї.

- Такий виборець є і у Януковича?

У Януковича немає такого виборця. За нього голосують не через його харизму. За нього голосують насамперед мешканці Півдня та Сходу України, частково інших регіонів - в надії, що він відстоїть їхні інтереси. Там суто hаціональне голосування.

- Чому за Тимошенко голосують патріоти, в той час як її дії особливим патріотизмом не відрізняються?

За неї голосують регіони, де нема ідеології. Помітили, що на Галичині за неї голосують набагато менше, ніж раніше?

- Так. На заході її рейтинг просідає.

Ні. Не на заході. Захід різний. Саме на Галичині, де є певна ідеологія. А на Волині, в Чернівецький області вона набирає. Добре за неї голосують у Центрі. А в ідеологічних областях, де живе національно-свідомий електорат, за неї голосують значно менше. Тому що там уже з'явилися підозри щодо її патріотичності.

Донецьк назвати Нью-Йорком

- Моноліт електорату Януковича може почати руйнуватися?

Все може бути. Якщо він випадково назве Донецьк Нью-Йорком чи, наприклад, Шевченка-футболіста сплутає з поетом, все може бути. Ви навіть не уявляєте, чого йому коштував у плані голосів одне слово у власноруч написаній біографії - "проффесор". Дві "ф", і навіть не судимість, багато в чому вирішили його долю. Сподіваюся, він вже знає, як писати це слово.

- Чому Ющенко з тріском програв?

Актор повинен відчувати свою аудиторію. А Ющенко чує тільки себе. У той час, як любов мас вимагає постійного підтвердження, як і жіноча любов. І тим, тим треба постійно говорити, що любиш. При цьому не обов'язково любити, звичайно, досить говорити. Мало говорити "моя нація", треба говорити "наша нація". Юлія Володимирівна, на відміну від Президента, це вміє робити. Тому виграє у Ющенко.

- А наші люди розуміють, що Президент не Генсек і не вся відповідальність лягає на нього, що в прем’єра повноважень не менше?

Не розуміють. Ми вийшли з суспільства, де була дуже жорстка вертикаль, і там всю владу делегували першій особі. На жаль, так відбувається і зараз. Тому кожен наступний президент йде з рейтингом нижче, ніж приходить. А все тому, що на нього спочатку покладаються непомірні надії. А потім - абсолютно неадекватні розчарування.

Цап відбувайло, як і Самсон, - біблійні терміни, а ми живемо ще у біблійний часи.

Спочатку люди сприймають президента, як Самсона, потім, коли він втрачає джерело своєї сили, - як цапа відбувайла. І з новим президентом ця історія повториться.

Тому що виборець - більшість виборців, - не зрозуміли необхідність змін. І, повірте, наступний президент піде зі своєї посади точно таким же вантажем, як і нинішній.

головаха вибори щастя демократія

Знак гривні
Знак гривні