С

«Солідний», «Акторка», «Чіткий» і «Тубілець»- психолог про основних кандидатів

Януковичу пробачають неоковирність мови і ляпи більше п'яти мільйонів виборців, тільки тому що це чоловік солідний, серйозний. Тимошенко вміє сказати тихим, проникливим голосом: «Любі мої, я для вас, ви для мене». І потекли. Хто? Виборці середнього і старшого віку. Тигіпко він говорив чітко і зрозуміло. Чому українці голосували за того чи іншого кандидата, пояснює політичний психолог Віктор Рибаченко.

Психологією мас цікавився: Антон ЗІКОРА

«Слід зазначити, що протистояння помаранчевих і біло-блакитних, яке було на минулих виборах, на цих виборах не збереглося. А взагалі морально-психологічний стан українського суспільства дозволяє людям сказати: «Бог з ним, що людина була засуджена, Бог з ним, що людина була помічена в економічних махінаціях, Бог з ним, що людина мала проблеми із законом. Бог з ним, що людина металася від плюса до мінуса з неймовірною безпринципністю", - каже психолог. Все одно голосують.

Янукович і його незграбність

Рибаченко вважає, що в України був герой - Віктор Ющенко, але він так і залишився героєм минулих виборів.

Відповідь на питання, чому стільки багато людей сьогодні проголосувало за Януковича, полягає в тому, що він уособлює собою солідність і впевненість.

«Він погано говорить? Так. Він плутає назви? Так. Він не дуже освічений і культурний? Є такий гріх. Але йому це пробачають більше п'яти мільйонів виборців, тільки тому що це чоловік солідний, серйозний. Вони вірять, що він візьме кермо і поведе країну. І те, що його так сприймають, - це подарунок від Віктора Андрійовича. П'ять років невпевненості, слабкого менеджменту, безвольності породили в людях тугу за солідної вольової людиною, хай грубуватою і з не дуже гарною біографією. Але таку, яка не буде прощати всім і вся, яка може дати по голові та іншим частинами організму, навіть прем'єру», - вважає Рибаченко.

Тимошенко і акторський талант

На думку психолога, успіх Юлії Володимирівни в тому, що вона - чудова політична актриса, найкраща в українському політикумі. «Якщо б не її акторський талант, її давно б уже розкрили виборці у порушенні обіцянок. Але вона вміє сказати тихим, проникливим голосом: «Любі мої, я для вас, ви для мене». І потекли. Хто? Виборці середнього і старшого віку, жителі маленьких містечок, сіл", - говорить Рибаченко. -

Основний механізм Юлії Володимирівни - це обіцянки, вона роздає слонів". І людям це подобається.

Тігіпко і економіка як політика

Вивчаючи феномен Сергія Тігіпко, Рибаченко говорить, що його імені взагалі не було у таблицях рейтингів до червня місяця. «Його нова політична біографія почалася з липня місяця. І Тігіпко отримав 13%, тому що він несе з собою тему сили, знову ж таки дякуючи Віктору Андрійовичу, який породив ностальгію за сильною рукою. Крім того, він говорив чіткі і ясне речі. Коли у нього запитали, яка ваша політика, він відповів: «економіка - моя політика», - говорить Рибаченко.

Яценюк і скляні буси

Також тему сили намагався використовувати Арсеній Яценюк, але у нього, на відміну від Тігіпка, це не спрацювало. «Чому? - питає політичний психолог. - «Тому що під кожну ідею треба її візуалізація. Не може людина з зовнішністю гарвардського хлопчика, худенький, благенький бути уособленням сили».

Рибаченко вважає, що Яценюк грубо помилився зі своїм позиціюванням, довірившись російським політтехнологам, «які досить їздять до наших кандидатів, як у Африку, досі пропонують нашим кандидатам скляні буси. І наші кандидати за величезні гроші купують ці буси. До речі, реклама, яку вони продали Яценюку, це давня рекламна кампанія, яка вже давно в архіві лежала. Але у нас культу військового диктатора немає. І Яценюк набирав до травня, після - ні. Чому? До літа він грав на ідеї розуму, після – на ідеї сили. Згадайте, який він був на всіх шоу? Чіткий, швидкий, миттєво відповідав, не задумуючись. І точно відповідав. Враження було: розумна людина. Йому треба було робити ставку на ідеї розуму, а не сили». І ось результат.

Ющенко і критика

«Перший його аспект - це акцентуація на національних інтересах України, другий - це брутальна критика конкурентів», - говорить Рибаченко. - «Але хіба це рівень президента України? У всіх склалось враження, що він відпрацьовує у Януковича, вивозячи весь бруд. Він втратив тим, що опустився в політиці нижче політичного плінтусу».

Литвин і країна

Щодо безпосередньо Литвина, то, на думку психолога, його проблема в тому, що людина, вихована в апараті, завжди на такт запізнюється в публічної політиці. Він весь час сидить, торгується. І тому часто програє.

А взагалі, на думку Рибаченко, ці вибори показали глибину трагедії України, яка вибрала у другий тур не героїв, а фаворитів.

«У пів-нації один фаворит, у другий половині – інша. Але фаворити це не герої»,

- каже Рибаченко. «Ми отримали посварену країну, з потужною опозицію, яка не визнає результатів і буде бити по слабким місцям. Такою буде країна до наступних виборів». На питання, яким повинен бути український політик, Рибаченко відповів: «Той, що буде також і політичним психологом, який буде розуміти, що під кожну політичну акцію, кожну адміністративну реформу, економічне нововведення потрібно закласти психологічне підґрунтя, підготувати людей».

вибори демократія щастя

Знак гривні
Знак гривні