З

Засмаглі тіла і молодість - найкраща зброя проти кризи

Прийшла спека, і київські пляжі так щільно наповнилися засмагальниками, що вільного місця практично немає. Спостерігаючи за цим я обурювався: як так - у країні криза, а вони черево догори.

Засмага і молодість

З іншого боку, я заздрив людям на пляжі. Очевидно у них немає проблем, оскільки не має і роботи. Аби розібратися, чи дійсно пляжники такі безтурботні в наш непростий час, я вирушив у столичний Гідропарк.

АВТОР:Антон Зікора

ФОТО: Олександр Сенько

Богдан та Саша, студенти Київського Національного Економічного Університету, сказали, що взагалі не думають про кризу.

- Закрийте очі. Бачите кризу? Ні. Відкрийте: теж нема. А що є? Правильно: сонце, вода, пісок і обличчя коханої людини.

Богдан думає не про кризу

Катя, теж студентка того ж вузу:

- Криза, звичайно, відчувається. Взяти хоча б те, що ми відпочиваємо тут. А якщо б не криза, то були б додаткові гроші та відпочивали б ми вже десь в іншому місці, наприклад, на Чорному морі. Я сама з Нової Каховки Херсонської області. І мене бентежить те, що пляж у Новій Каховці нічим не відрізняється від київського.

Ноги - до сонця

Оксана і Даша кажуть, що хороша засмага важливіша за всі спроби подолати кризу. Вони теж студентки КНЕУ, і як майбутні економісти знають про кризу більше з теоретичної точки зору, ніж з практичної.

Оксана і Даша - студентки КНЕУ

Стас і Влад закінчили в цьому році сьомий клас, зараз на канікулах. Їх поки ще забезпечують батьки, що вільно дозволяє їм будувати замки з піску та плани на майбутнє.

"Два мальчика, и больше никого..."

Павло - студент КПІ. Приїхав на пляж готуватися до сесії. При цьому рюкзак, в якому знаходяться підручники, навіть не відкриває.

Павло: тут тепло й енергетика хороша

- Я навчаюся на теплоенергетичному факультеті. І протиріч із своїм способом життя не бачу. Приїхав на пляж: тут тепло і хороша енергетика.

- Ну, як можна взагалі пов'язувати кризу та пляж? - питає майбутній анестезіолог-реаніматолог Неоніла. - У нас що, грошей на метро не вистачає, щоб доїхати до Гідропарку?

Сьогодні Неоніла здала іспит з біологічної хімії, тепер відпочиває. Дві її подруги Таня і Люда навчаються разом з нею «в Богомольця», але найбільш важливі на сьогодні іспити ще не здали, тільки готуються. Причому, як сказали, готуються по Болонській системі.

За "Оболонською системою"

Схоже, це та ж схема, що й у Павла - вчитися, не виймаючи на світ Божий підручників і конспектів. Пляшка з продукцією відомої марки наштовхнула на думку, що вони все ж таки готуються за «Оболонською» системою. Дівчата засміялися у відповідь на це зауваження і продовжили готуватися до іспиту, підставивши молоді тіла літньому сонцю.

А от Дмитра на цей пляж загнала криза. Якби його не скоротили на роботі, то відпочивав би зараз у Криму.

Як би не криза, стояли би на Чорному морі

- Працював у Сітікомі (мережа магазинів електроніки - А.З.) продавцем-консультантом. Тепер відпочиваю. В Києві. Олена, супутниця Дмитра, перукар, каже, що криза її сильно не торкнулася. Волосся на людях росте незалежно від економічної ситуації у світі. Хоча, звичайно, на море поїхала б, але її друг не може, тому доводиться радіти тому, що дає Київ.

Салех надає перевагу Каспійському морю, а не Чорному: він з Ірану, північ якого виходить до Каспія. До речі, його родину криза торкнулася не дуже: економіка країни закрита, до того ж величезні запаси нафти допомагають триматися впевнено. В Україні він вчиться на архітектора.

Салех з Танюшою, її подругою і думкою про Каспій

- Зазвичай я працюю влітку фахівцем в інституті і фотографом у нічних клубах і фотостудіях. Так, замовлень зараз набагато менше. Як архітектор майже і не працюю, лише як фотограф. І то не так, як у попередні роки.

Танюша, подруга Салеха, говорить:

- Я навчаюся в авіаційному інституті на дизайнера. Ажіотажу в плані пропозицій роботи сьогодні не спостерігається. Хоча в минулі роки в цей час підробляла в різних фірмах. Дзвінків сьогодні немає. Але якби й були, то все одно приїхала б сьогодні на пляж: у мене день народження.

Антон розповів, що криза його торкнувся безпосередньо:

- Грошей ніде не платять, залишається тільки сидіти на пляжі цілими днями. Погода дозволяє. Я тільки що отримав диплом історика, і зараз визначаюся з роботою. А взагалі в минулі роки в цей час займався археологією. Мені подобається це справа, бо на природі. Зараз я на пляжі, і це те ж саме.

Антон: Грошей ніде не платять, залишається тільки сидіти на пляжі цілими днями

Свєта, подруга Антона, сказала, що кризи не помічає. З Антоном.

Народні улюбленці - вічні

Крокодил Гена і Чебурашка сказали, що теж не бояться кризи. Економічні негаразди - явище тимчасове, а народні улюбленці - вічні. Хоч і самі вони пісочні, звичайно.

Кінець

київ дніпро краса пляж літо відпочинок тіло суспільство люди

Знак гривні
Знак гривні