У

У штабах основних кандидатів панує хаос і самозакоханість

Робота виборчих штабів у розпалі. Настала золота пора для різного роду політ технологів. Фактично це одна тусовка у якій усі усіх знають і яка в передвиборчий період працює на усіх кандидатів. Ми знайшли одного такого політ технолога, який курсує між різними штабами і усіх консультує. Не розкриваючи читачам свого імені він погодився розповісти про штабні настрої.

АВТОР: Антон Зікора

- Ну, і що вони там собі думають, у своїх штабах?

- Всі передвиборчі штаби перебувають в ілюзіях. Ілюзії політичних сил полягають у тому, що їм досить тих зусиль, ресурсів і розуміння того, які у них зараз є, щоб вирішити свої політичні завдання. Адже що зараз відбувається? Де-юре починається президентська кампанія, де-факто йдеться про перезавантаження політичної системи взагалі. Тому вибори будуть для багатьох відкриттям і несподіванкою.

Юлина харизма

- Якщо дивитися конкретно на партії, що відбувається всередині?

Наприклад в БЮТ все тримається на Юлиної харизмі та її лідерстві. Там, де присутня її увага, все працює. Працюють її міністри та заступники, але нижче - повний розвал.

- Ти зараз говориш тільки про Кабмін.

У штабів є ціль, але не вистачає фантазії

У партії те ж саме. Вірніше так: партійна робота ще гірше поставлена. На нижніх ступенях у Юлі знаходяться люди, які не здатні реалізувати технологічні задумки штабу, інколи дуже сильні. На рівні району або села взагалі немає адекватних людей. Ось конкретний приклад. Розкажу про роботу Кабміну, а не партії, оскільки не маю права. Візьмемо хоча б ініціативу уряду про прискорене видання актів права власності на земельні ділянки. З точки зору політтехнології, це чудова ідея. Селяни повинні отримати протягом тридцяти днів свою землю, без тяганини та хабарів. Такий хід руйнує всілякі наїзди на Юлю. Він працює як на раціональну, так і на ірраціональну мотивацію: «Вона мати, справжня! Землю роздає, ще і хабарників до нігтя притисла». Але втілити в життя цю ідею Тимошенко не зможе із-за нездатності низових структур.

Регіони вже усіх перемогли

- Що у «Регіонів»?

У них інша проблема - вони думають, що всіх вже перемогли. За них все зробила криза і помаранчеві. У регіонах впевнені, що робити їм вже нічого не треба.

- Але, може, їм дійсно нічого не треба робити, адже регіони - це слон у порцеляновій лавці? Якщо щось роблять, з цього виходить тільки гірше.

Може бути, але тоді нехай не сподіваються на передбачувані результати.

- Чи може Янукович позбутися президентства тим же способом, який вже був випробуваний у 2004-2005?

У принципі, так. Але існує новий «Закон про вибори Президента» - це щеплення від третього туру, він фактично анулює можливість оскарження результатів виборів.

- Є ще Литвин.

Там приблизно така ж ситуація. У спікера є свої прихильники, але вони розпорошені рівним і дуже тонким шаром по всій Україні. Він майже скрізь сприймається однаково. Сильна фігура в команді Литвина Пилипишин, у якого є деякі ресурси, але останнім часом між ними пробігла чорна кішка. Вони не домовилися по якомусь приватному питанню, і той факт, що Пилипишин буде фінансово підтримувати Литвина, - під сумнівом. Хоча саме в ці дні йдуть переговори між Литвином і Пилипишиним. Слід врахувати також, що Пилипишин орієнтований, перш за все, на мерські вибори в столиці, а вони будуть не скоро, тому він веде зараз не витратну, підтримуючу, кампанію.

Тігіпко… 10%

- Які шанси у лівих банкірів, тобто у Тігіпка, якого підтримують соціалісти?

Незважаючи на те, що запит на ліву ідею в суспільстві є, самі ліві в Україні ослабли. Вони не викликають у людей довіри і здаються дуже маленькими на тлі монстрів. Союз Лівих Сил, соціалісти Мороза та інші шукають собі підтримку. І Мороз вже, здається, її знайшов в особі Тігіпка, якому ліві потрібні не стільки для електорального ефекту, скільки для мережі. А у социків вона, хоч і не мобілізована, але є. І якщо в неї вкласти гроші, справа може піти. Тігіпко має на меті набрати ослаблих «доходяг», щоб потім, після президентської кампанії, його сила хоч щось собою представляла.

- Ну, це досить цікавий варіант. Тим більше гроші у нього є.

Є. І будуть знаходитися ще. А скоро одна закордонна соціологічна служба зробить «незалежне» опитування, в якому покаже Тігіпко досить великий рейтинг.

- Невже сім відсотків?

Може дійти і до десяти.

Арсеній: Країну врятує Янукович?

- Як ідуть справи у таборі прихильників Яценюка?

Останнім часом там помітно скоротилося фінансування. Але його проблема навіть не в тому. Яценюк позиціонує себе як якась третя сила, начебто незалежний кандидат. Здавалося б, це те, що подобається людям. Так, країні потрібен герой, не пов'язаний з попередньою владою, якою б вона не була. Однак Яценюк не є таким на ділі, і навіть формально не сприймається так. Роль третього кандидата, яку він грає сьогодні, відпрацьовується неякісно.

- В чому він халтурить?

У людей є запит на жорстке, авторитарне управління країною. Цього теж немає у Яценюка. Не буду судити, добре це чи погано. А взагалі чим далі розвивається криза, тим більше втрат несуть політики, що відбулися до кризи.

- Чи можливі під час президентських виборів різкі перетікання електорату від одного кандидата до іншого?

Якщо говорити про відчутне перетікання, а це відсотків десять, то таке можливо. Так буде, якщо, наприклад, Яценюк закликатиме своїх прихильників голосувати за Януковича.

- Це можливо?

Можливо. Головне - підібрати відповідне формулювання. Наприклад, він закличе голосувати проти Юлі, що означатиме заклик голосувати за Януковича. А це вибори, на яких люди будуть голосувати за те, що вважають найменшим злом.

- Хто ж буде переможцем на цих виборах?

Той, хто першим змінить правила гри і вийде за рамки стереотипів.

литвин янукович тигіпко політика яценюк вибори зікора тимошенко

Знак гривні
Знак гривні