Д

Державні гроші будівельникам: їх поділять бютівці, регіонали і комуністи

Кабмін виділив будівельникам понад 1,5 млрд гривень: державна іпотечна установа має викупити за ці гроші недобудовані квартири - а згодом їх роздадуть черговикам та пільговикам. Щасливчиків, яким дістануться зведені на державні гроші квартири, визначить уряд - так само як уряд уже визначив, кому з забудовників "допомогти фінансово". Протягом серпня-вересня на Грушевського прийняли сім постанов із довгими списками будівельних фірм, яким дісталися мільйони з державного бюджету.

Автор: Тимофій КРАМАРЄВ

Лобістам галузі знадобилося зовсім небагато часу, аби переконати прем’єра Юлію Тимошенко в тому, що кредитування населення під пільгові ставки на купівлю житла самотужки – це зло.

Іще в липні один із головних рупорів «будівничого крила» БЮТу Іван Куровський заявляв, що банківські позики врятують будівельників. Натомість уже в вересні тональність змінилась: Іван Іванович переконує, що кредити – надто довга пісня. А допомога потрібна тут і зараз. Тому замість дешевих кредитів громадянам гроші дадуть забудовникам.

Вирішили – недобудовані квартири купуватимуть, якщо ступінь готовності буде не менше 70%, за ціною не більш як 4200 грн. за квадрат. За виручені живі гроші будівельники мали довести до ладу житло до 25 грудня 2009 року.

Це одразу відсікло київських забудовників. Офіційно, звісно ж, вони нарікають на ціну.

«Ми подавали свої об’єкти в перелік Мінрегіонбуду, коли йшлося про кредитування. Ми проходили за параметром у 70% готовності. Але за тим проектом низку будівель ми уже самотужки ввели в експлуатацію. А щодо проекту із викупом, то ми не брали в цьому участі і хотіли б, щоб нас від цього відмежували», - заявила ZaUA.org прес-секретар ХК «Київміськбуд» Зоя Загородня.

Резонансний довгобуд у Борисполі

Колеги київміськбудівців твердять: собівартість метра в столиці навіть за найскромнішими підрахунками – 6 тис. грн. за метр. Та й то – на околицях.

Позаочі ж столичні будівничі говорять: закладені урядом показники ніколи не «відіб’ють» тих хабарів, які доводиться занести чиновникам, аби працювати на головному будмайданчику країни.

Ще одна складова версії про те, чому киянам не дістанеться ані квадратного сантиметра пільгового житла – в уряді вирішили не провокувати аж надто різких корупційних скандалів. Адже якби й встановити планку, яка б задовольнила забудовників, все одно лишилось би аж надто багато невдоволених.

А от по регіонах все було вирішено тихцем і без зайвої колотнечі. Поінформоване джерело ZaUA.org, що мало доступ до інформації про розподіл будівельних мільйонів, так описує одне із засідань уряду, де вирішувалося таке питання:

«Намагалися зробити все максимально прозоро. Тому що з залу щораз лунали вигуки: мовляв, ви своїм підтасовуєте. І це при тому, що об’єкти демонструвалися з фотографіями. Тимошенко тоді сама вступалась за кожен об’єкт і казала: а ви подивіться, який ступінь добудованості, яка якість матеріалів і яка ціна – якщо все підходить, то чому ми маємо відмовити?»

Сумніватися в тому, що в регіонах гроші підуть виключно в «правильному» напрямку, мабуть, не було сенсу.

Лідером по здобуттю грошей продажу квартир і квадратних метрів серед областей стала Харківська. Тут в 16 об’єктах державна іпотечна установа (ДІУ) купить 559 квартир площею 39,4 тис. кв. м на суму 150,6 млн. грн.

У трійці регіональних лідерів також фігурують Чернігівська і Вінницька області. Тамтешні забудовники змогли залучити від держави відповідно 127,9 млн. грн. і 116 млн. грн. урядових ресурсів.

За сто мільйонів переважило ДІУ-спонсорство в Київській і Донецькій областях. Тут освоять 112,8 і 100,2 млн. грн. держгрошей.

Аутсайдерами за обсягом випрошеного в уряду є Закарпатська і Тернопільська області. На Тернопільщині держава купила квартир на суму ледь-ледь більшу за мільйон гривень.

На слуху вже є дві напівскандальні історії - із виділенням коштів бютівським компаніям ТОВ "Міськбудінвест" і ТОВ "Житло-буд". виявляться просто квіточками.

Перша (належить бютівцю в Київраді Володимиру Дроботу) продавала житло уряду за 6,9 тисяч грн за кв.метр (квартири передані міністерству внутрішніх справ). Друга (близька до згадуваного вище Куровського) будувала житло на Чернігівщині і продавала найдешевші квартири – за 2950 грн./кв. м.. І це в той час, як решта продавали в середньому по 3,8 тис. грн.

Цілком можливо, що скоро ми почуємо про інші скандали, на фоні яких ситуація з Дроботом і Куровським виглядатиме квіточками.

ПростоКВАСшино: у Вінниці добудовують "коробки"

Абсолютний лідер в номінаціях «залучення коштів на одну компанію» і «загальний викуплений метраж на одну компанію» - вінницьке ПП «Виробничо-комерційна фірма «Агропромсільбуд». Компанія отримала майже 91 млн. грн. на добудову трьох об’єктів на 266 квартир загальним метражем 21,7 тис. кв.м.

Офіційно ПП займається ремонтом автівок та торгівлею нафтопродуктами. У місцевій пресі про неї згадують у контексті із недобудованим пивним заводом, на місці якого у обласному центрі зводять торгово-розважальний комплекс, та з нескромним способом життя директора Олега Кваса, який не проминає нагоди похвалитися новими автівками чи черговою екзотичною подорожжю.

До уряду «Агропромсільбуд» звернувся із проханням дофінансувати дві недобудови у Вінниці і один – в райцентрі Гайсині. Для вінничан рішення держави викупити недобудови саме на Червоноармійській і Москаленка і досі незрозумілі. Адже є в місті й інші об’єкти, вже майже здані - не вистачає лише комунікації підвести. А тут хочуть добудовувати ледь не коробки.

Мер Вінниці Володимир Гройсман пояснює: будинки, що ледь не перетворилися на «еліта-центр» місцевого масштабу – вже повністю викуплені власником. Держава ж здійснювала викуп там, де ще були вільні помешкання.

Урожай БЮТу

Безперечно до БЮТівських здобутків слід віднести знаковий «соціальний» проект, який Юлія Володимирівна знайшла у рідному Дніпропетровську.

За рахунок державних коштів буде добудований житловий комплекс «Олімпік-2», в якому повинні були отримати квартири постраждалі від вибуху газу восени 2007 року на вул. Мандриківській. Тоді компенсації видавали грошима, а укладати договори саме із забудовником ТОВ «Дніпроцентробуд» заповідали чиновники МНС і обладміністрації.

Кияни проти забудов Куровського: бійка під Жовтневою лікарнею, де "Житло-Буд"

вривається у небезпечний схил

Лише цьогоріч виявилося, що будинок був прийнятий комісією як готовий, хоча до завершення його будівництва ще далеко.

Тепер же, купивши 105 квартир в цьому будинку, держава розділить з потерпілими всі радощі і знегоди в’їзду до нового будинку.

Що аж ніяк не завадить напередодні виборів.

Компанію наполегливо пов’язують з Геннадієм Корбаном та БК «Будівельник» (контролюється групою Приват). Ігор Коломойський, незважаючи на тимчасові суперечки, нерівно дихає до пані Тимошенко.

Тому не виключено, що виділення на добудову об’єкту 35 млн. грн. є цілком закономірним розподілом коштів.

Окрім уже згаданих "Міськбудінвесту" та "Житло-буду", які пов’язані із бютівцями, список нараховує іще кілька біло-сердечних компаній.

Почесним президентом ЗАТ "Будмеханізація" на Херсонщині до недавнього часу був глава місцевого БЮТу нардеп Юрій Одарченко. До орбіти нардепа Олега Малича відносять компанію "Київщина-Житло". Директор нікопольського ЗАТ "Мост-Інвест" Юрій Потапов - депутат Дніпропетровської облради від БЮТ.

Із останньою компанією пов’язана досить цікава історія, що тягнеться іще ледь не з допомаранчевих часів.

Президент ЗАТ "Мост-Інвест" Ярослав Ганіч добре відомий киянам, які живуть в районі метро Дарниця. Там компанія "Київінвестбуд", до якої він має стосунок, реалізувала один з перших в столиці проектів реконструкції гуртожитку з перетворенням його на житловий будинок.

Також компанія будує елітний житловий комплекс "Гольфстрім" у Борисполі. Цікавість же історії полягає в тому, що пан Ганіч в 2005 році нібито напав в службовому кабінеті на Олександра Петіка, начальника головного управління внутрішньої політики КМДА при мерові Олександрові Омельченку.

Такими методами Ярослав Володимирович нібито розчищав дорогу до виділення ділянки для небайдужого йому ТОВ "Госпторг" по вул. Вавилових, 9-11. Завдяки «правильним» зв’язкам, вочевидь, до таких методів цього року для залучення коштів на добудову житла, вдаватися не довелося.

Цікаво, що директор ЗАТ «Дніпро-Інвест-Буду» Олександр Лісичний – депутат від БЮТ в обласному парламенті Дніпропетровщини. Втім, останньому пощастило найменше – через неузгодженості із документами компанію згодом було виключено зі списків щасливих отримувачів державних грошей.

Урожай Партії регіонів

Було би дивно, аби на цьому святі будівничого життя були обійдені увагою регіонали. Найбільше серед біло-синіх забудовників отримала компанія ТОВ "Фірма Консоль ЛТД". Вона за 83 млн. грн. державних коштів добудовуватиме аж сім будинків в Криму.

Президент корпорації «Укрросбуд» (її керівна компанія - "Консоль") Володимир Константінов вважається одним з найвпливовіших людей на півострові. Його статки оцінюють в третину мільярда доларів. Він депутат ВР Криму від блоку "За Януковича!" У цій же фракції працюють голова правління "Консолі" Володимир Ясинський і гендиректор служби замовника компанії Галина Коноваленко.

Концерн «Донецькоблагробуд», керівником якого є член ПР з Донецької облради Михайло Деркач - голова комісії з будівництва, архітектури і реформування ЖКХ - зможе продати квартири відразу в п’яти своїх будинках – в Артемівську, Амвросіївні і Волновасі Донецької області депутат реалізує 134 квартири на 28,4 млн. грн.

До ВАТ «Домобудівник» в Чернігові (житло на суму 24,2 млн грн) не рівно дихає депутат міськради від ПР Анатолій Роговий.

Втім, як і у БЮТівців, в синьо-білих теж лишився «невикористаний патрон»: івано-франківське ТОВ "Новекс-Дім" збиралося продати в с. Угринів 32 квартири державі за 19,2 млн. грн.

Один із засновників товариства – Сергій Васильович Ватаманюк – доводиться сином (і ймовірно бізнесом-партнером) Василеві Ананійовичу Ватаманюку, депутатові Чернівецької облради від ПР, директорові Чернівецького цегельного заводу №3. Але заявку дискваліфікували - теж через негаразди з документами.

Урожай інших: Литвин, КПУ і Суркіси

Політичні будови і на цьому не завершуються. Бурхливе політичне минуле мають люди, які стоять біля витоків згаданого двома абзацами вище ТОВ "Градострой" (Чернігівщина).

Саме ТОВ зареєстроване в Києві. Його засновники – швейцарська компанія Monterbre Capital SА і ВАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестфонд Ред-плаза» з Дніпропетровська. Засновником останньої компанії є столична ICD Investments. Її пов’язують з колишнім Дніпропетровським губернатором Сергієм Касьяновим, який у свою чергу вважається людиною Володимира Литвина (балотувався в 2006 р. за списком Народного блоку імені нинішнього спікера).

Компанія відома будівництвом заводу "Ольвія-бета" в Дніпропетровську, який був проданий потім компанії Procter&Gamble. Саме ТОВ "Градострой" брало активну участь в реконструкції Бессарабського кварталу і будівництві торгівельно-розважального центру "Мандарин-плаза" в столиці.

Проте історії з житловими будинками у "Градостроя" виключно плачевні – фірма фігурує як досить проблемний партнер для звичайних громадян-інвесторів.

По два будинки відпрацьовуватимуть разом із ДІУ ТОВ «Будівельна компанія Поділля-Трансбуд» з Камянця-Подільського (пов’язують з депутатом міськради від КПУ Володимиром Мужилом).

В АТЗТ «Молодіжний житловий комплекс» на Херсонщині почесним президентом є Сергій Кіщенко - депутат облради від КПУ.

10 млн. грн. на добудову житла в Харкові дісталося АКБ «Меркурій», голова правління якого Володимир Соловйов є членом Народної партії.

Ще один напівполітичний об’єкт закрався в останню постанову уряду. Відома «Станіславська торгівельна компанія» підприємця Олега Бахматюка продасть ДІУ 31 квартиру за 8,2 млн. грн. в Івано-Франківську.

А ось чиновницька історія в Сумах заслуговує на особливу увагу. Невелика сума в 3,3 млн. грн., що її отримає АТЗТ "Номак-Інвест" на добудову двох об’єктів в обласному центрі, так і пройшла б непоміченою, якби засновники не вписали у вихідні дані компанії свої власні прізвища.

Річ у тім, що основними акціонерами "Номак-Інвесту" на кінець весни 2009 р. були начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Володимир Шамрай (30%) і заступник директора Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Братушка (9%). Останній раніше також працював в Сумах.

Найцікавішим рядком у "будівельному урядовому списку" для любителів конспіративних політичних схем повинна стати участь в проекті «Добудуй будинок за гроші ДІУ» підприємства «Гарант» Львівського обласного товариства глухих.

Зазвичай це підприємство активно співпрацює із підрозділами «Укрзалізниці», а також дочірніми компаніями нафтогазової галузі. Тепер же вони продають державі 43 квартири в трьох будинках за 18 млн. грн. в Миколаєві.

У далекому 2005 року новий «помаранчевий» уряд звинуватив клуб «Динамо-Київ» в тому, що він за рахунок Львівської залізниці звів в Закарпатті тренувальну базу, прикривши тим самим ще і поточні роботи із будівництва резиденції для Віктора Медведчука.

Проте в клубі Ігоря і Григорія Суркісів, яких разом з Віктором Володимировичем вже майже запросили на чашку чаю до Закарпатського облуправління МВС, заздалегідь відхреститися від співпраці із залізничниками і запевнили, що база будується на гроші спонсорів і меценатів, а в доказ навіть назвали підрядну організацію – Львівський УТОГ.

Чи означає появу його об’єктів в списку соціальну складову в програмі Тимошенко, або це тільки розрахунок на лояльність заступників УТОГу, залишається лише здогадуватися.

Наостанок: уряд допомагає лузерам

Зі 133 компаній, які отримали державний підряд на добудову 5875 квартир в 183 об’єктах, ми виокремили ті, чиї назви чи імена засновників хоча би щось можуть сказати читачеві. Переважна ж більшість фірм – нікому не відомі приватні забудовники, які звели за всю свою діяльність 3-4 будинки, та й ті так кепсько продавалися, що легше було все віддати урядові за мінімальними розцінками, зате – гуртом.

бюджет бют будівництво

Знак гривні
Знак гривні