С

Село серед спального району. Каскадери у Мамаєвій слободі (ФОТО)

Спочатку сідаєте на на метро, потім потрібно тролейбусом доїхати до проспекта Відрадного, від нього, вже пішки, звернути праворуч, аби водну мить опинитися десь на Придніпров’ї у багатій козацькій слободі.

ФОТО і ТЕКСТ: Дмитро Стаховський

І судячи з усього – слободі козака Мамая. Власне, господар обійстя на кілька гектарів, що колись було звичайним собі «Відрадним парком», Костянтин, сам собі Мамай, та й з нього цей персонаж хоч пиши!

У слобідці усе наче справжнє – і сільські хати з усім господарством, і ставок з голодними, немов туристи, карасями. А ще – свій невеличкий палац, поруч якого – справжні козацькі гармати, й церкву, дерев’яну наддніпрянську церкву, куди можна приходити по неділях, святах, по вінчаннях та хрещеннях. І це все – важко повірити – в напів-індустріальному районі столиці…

Почуваєшся тут наче десь далеко від Києва, порушують ідилію хіба що вершечки багатоповерхівок, що стирчать з-за дорослих яблунь.

Відкриття такого комплексу було феєричним – народний ярмарок, натуральний козацький куліш, а на закуску – справжнє видовище з козаками-каскадерами. А ще й – козачками, що так завзято трюкачили на конях.

Козаки були «смачнючі»… окрім захоплюючих трюків, влаштували й невеличкий «цирк» зі схожими на правду жартами…

Бажаючих глядачів козачки «шмагали» батогом, за що потім пригощали горілкою. Традиційно, по-козацьки

Така наїздниця мрія кожного справжнього козака

Найжвавіше глядачі сприймали головну і єдину «козачку» кінного колективу – дівчину, що з не менш затято за чоловіків виконувала небезпечні трюки

Мамаєва слобода нагадує музей в Пирогові. Тільки значно компактніший і затишніший

Тут звели невеличкий, але майже справжній палац у стилі українського барокко

Тутешні козацькі гармати – справжні. Їх діставали з дніпрового дна

Слобідка – не лише музей українства під відкритим небом. Але й справжній автентичний театр. Тут не можна не відчути себе учасником української історії.

київ каскадери козаки село мамай індастріал

Знак гривні
Знак гривні