М

Мєдвєдєв у Празі погодився скоротити ядерні озброєння - бо Росія їх не може утримувати

«Прямую до Праги, щоб завтра зустрітися з російським президентом Медведєвим та підписати нову стратегічну угоду про скорочення озброєнь». Такий запис у своєму твіттері зробив президент США Барак Обама в ніч на 8 квітня. Напевне, він саме вилітав з Вашингтону до Праги, де рівно рік тому оголосив, що створюватиме без’ядерний світ. Його російський колега Медведєв твіттер не веде і без’ядерний світ не створює, але в Прагу приїхав на день раніше від Обами. Що за угода і чому її підписують у Празі?

Наміри наддержавників вивчала Аманда ЩУР

У найближчі сім років світ стане кращим приблизно на 8 тисяч ядерних боєголовок. Стільки ядерних зарядів знищать Росія ти США, якщо виконають Угоду про обмеження стратегічних наступальних озброєнь, яку 8 квітня у Празі підписують президенти США та Росії. Попередня така угода була підписана 15 років тому. У 2001-му сторони заявили, що виконали її умови. На той момент Росія мала 5518 боєзарядів, а США – 5948. Тепер у Празі домовляються про 1550 боєголовок у кожної з країн.

Світові ЗМІ приписують Бараку Обамі дипломатичну перемогу за те, що зміг переконати Росію підписати угоду. Російські ЗМІ, звісно, кажуть, що переміг Дмітрій Медвєдєв, бо змусив США поступитися своїми військовими намірами.

За що торгувалися?

Обама, будучи президентом лише два місяці, виступив з палкою промовою про те, що світ стане щасливішим, якщо в ньому не буде ядерної зброї. Схоже, саме в цьому побачив свою місію перший чорношкірий американський президент. Коли минулого літа він приїхав у Росію з сувеніром у вигляді червоної кнопки «перезавантаження», здавалося, Обама здає американську безпеку. Тоді він погодився не розміщувати елементи протиракетної оброни США у Польщі та Чехії. В обмін на підписання цієї антиядерної угоди.

Натхненні перемогою у країнах бувшого соцтабору, росіяни взялися готувати нову військову доктрину. Цим документом Росія хотіла закріпитися як найагресивніша світова держава. Зокрема, найбільш здивував пункт про те, що Росія може завдати «превентивний ядерний удар», якщо побачить у якійсь країна загрозу своїй національній безпеці.

В цей час двостороння комісія готувала угоду про скорочення озброєнь.

Тоді ж, минулої осені, було презентоване бачення Обамою протиракетної оборони. Так, від бази у Польщі та радарів у Чехії Штати ніби відмовилися. Але не виключили, що залучатимуть до своєї безпеки країни Прибалтики, Румунію та навіть Україну (йшлося про інформацію з радарів у Севастополі та Мукачевому).

ПРО від Обами виявилася більш хитрою та продуманою, ніж варіант його попередника Джорджа Буша. Тим більше, основне розміщення нових елементів, зокрема у Європі, було перенесене на 2015 рік – коли термін президентства Обами (щоправда, перший) вже закінчиться.

Росіяни вчиталися в нові документи і засмутилися. Почали ставити під сумнів підписання нової угоди про скорочення ядерних боєголовок.

Тепер вже Обама взявся за нову доктрину США – ядерну. Кілька днів тому міністр оборони США Роберт Гейтс презентував її в Конгресі. Зокрема, у документі йдеться, що США за жодних обставин не застосовуватимуть ядерну зброю до країн, які такої зброї не мають. Також Штати не витрачатимуть грошей на нові технології у сфері ядерних озброєнь.

Отже, до Праги кожен з президентів приїхав впевнений у своїй перемозі. Обама в тому, що рятує світ від ядерної зброї. Медвєдєв в тому, що його країна найнебезпечніша у світі.

Чому Прага, а не Київ?

Десь місяць тому у ЗМІ з’явилася інформація, що договір про скорочення наступальних озброєнь президенти США та Росії підпишуть у Києві. Як пам'ять про те, що Україна першою у світі добровільно відмовилася від ядерної збої.

Але невдовзі вирішили, що краще зустрітися у Празі. Російська сторона натякала, що це американці не хочуть у Києві, бо не впевнені у стосунках з новою українською владою. Що Америку більше не цікавить Україна і від нас взагалі відвернувся весь світ.

На цю тему можна роздумувати та рефлексувати скільки завгодно, але є як мінімум дві досить практичні причини, чому не ми.

Перша: рік тому саме в Празі Обама розповів про побудову без’ядерного світу.

Друга причина банальніша. Цитата з новин: «У ці дні Прагу охороняють п’ять тисяч поліцейських, винищувачі та спеціалісти з хімічних загроз». Українська столиця елементарно не змогла б забезпечити захист лідерів двох наддержав. Але відкрито цю причину, звісно, ніхто не назвав.

Коли знищать останню боєголовку?

Якщо ідеалізм, з яким Обама взявся до справи виправдається, років за десять у світі не залишиться ядерної зброї.

Але все набагато складніше. Навіть з празькою угодою.

Росія, яка час від часу вірить у мирні наміри США, все одно постійно тримає руку на всім відомому чемоданчику. Росіяни підписують договір з умовою – якщо їм не сподобаються плани США щодо протиракетної оборони, вони вийдуть з угоди. А американські наміри співпрацювати у цьому питанні з прибалтійськими країнами, Росії дуже й дуже не подобаються.

Тоді чому Росія взагалі пішла на підписання угоди, якщо не довіряє партнеру? Все просто: вона все одно скорочуватиме ядерний потенціал, бо не має можливості та ресурсів на обслуговування такої кількості боєголовок та їхніх носіїв. Набагато красивіше скоротити все це ніби вимушено, та спробувати виграти якісь привілеї для себе.

Обама, звісно, планує зірвати аплодисменти всього світу (крім Ірану та Північної Кореї). Після Праги він поїде на саміт з ядерної безпеки, де збереться рекордна кількість країн. Очевидно, вони вихвалятимуть мирні наміри Америки, її обіцянки не використовувати ядерну зброю проти тих, в кого її немає.

Але днями генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен в інтерв’ю французькому виданню Le Point наголосив, що створення надійної системи ПРО – головний пункт територіального захисту НАТО. «Перед нами реальна загроза: ми знаємо, що у Ірану є ядерні амбіції… Ми маємо захищатися від подобних загроз, при чомі не тільки з боку Ірану», - зазначив пан Расмуссен. Він каже те, про що мовчить Обама, бо це зіпсує його миротворчий імідж Адже система протиракетної оборони США у будь-який момент може перетворитися на систему ПРО, ініційовану НАТО.

Ще цитата з інтерв’ю генсека альянсу: «Доки існує ядерна зброя та держави прагнуть її мати, у нас вона має бути, щоб гарантувати надійність стримування». Расмуссен не розраховує на оплески, тому каже як є.

армія сша про росія

Знак гривні
Знак гривні