П

Перші Шевченківські читання партії «За Україну!»: депутати та урядовці декламували Кобзаря своїм прихильникам (+ФОТО)

Партія „За Україну!” по-новаторськи підійшла до святкування дня народження Тараса Шевченка. В день вшанування пам’яті Кобзаря народні депутати та урядовці декламували поезії Шевченка для своїх прихильників.

В Шевченківських читаннях участь брав: Юрій ПАЛІЙЧУК

Ще до початку читань шанувальники Тараса Шевченка займали місця в одному із залів столичного музею Івана Гончара.

Всі гості заходу отримали в подарунок „Кобзар” з пам’ятним штампом учасника Перших Шевченківських Читань Політичної партії „За Україну!”.

„Я не знав, що тут будуть роздавати Кобзарі, то я зі своїм прийшов, - витягує з портфеля свою стареньку збірку Ярослав Кендзьор. - Це видання 1985 року. В мене ще є видання 1941-го, але я його тримаю вдома”.

До зали продовжують прибувати прихильники Великого Кобзаря, серед яких народні депутати, громадські діячі, урядовці, активісти партії „За Україну!” та інші учасники, які не мають стосунку до політики.

Атмосфера заходу була домашньою - без сцени і ведучого.

„Ці читання, які організовує партія „За Україну!”, будуть традиційними і проходитимуть щороку, але щоразу в іншому місці і в іншому місті” , - запевнив присутніх лідер партії В’ячеслав Кириленко.

За його словами, для того, щоби популяризувати Шевченка, не обов’язково читати "Кобзаря" на майданах. „Обов’язково усвідомити його значущість зараз для всіх. Не так важливо, чи українець буде читати в колі своєї сім’ї вірші Шевченка, чи ось так у товаристві однодумців, як ми”, - каже Кириленко.

„Я декламував вірші Шевченка останній раз в серпні 1989 року на Чернечій могилі, коли створювалася Українська студентська спілка і студенти з різних міст України пішли походом по Черкащині і завершили цей похід в Каневі, - розповів лідер партії „За Україну!”, - Зараз часто повертаюся до віршів Тараса Шевченка. В мене багато „Кобзарів” вдома – це як сучасні, так і трохи старші по віку видання”.

Першою декламувати поезію зголосилася заступника голови партії „За Україну!” Ксенію Ляпіна. „Я обрала вірш, який пригадую ще з дитинства – „Мені тринадцятий минало”, - розповідає вона.

В цей час Ярослав Кендзьор дістав з кишені окуляри і відкрив свого „Кобзаря”, в якому поробив безліч закладок. Мабуть, для того, щоб повторити вірша перед виступом.

Заступник голови партії „За Україну!” Юрій Зубко обрав для себе тему козаччини і декламував присутнім поезію „Іван Підкова”. „Цей вірш з одного боку ліричний, з іншого – героїчний, протягнутий тугою за історичними перемогами українського народу” , - пояснив він свій вибір.

Володимир Мойсик - перед тим як перейти до декламування - розповів присутнім про те, що корені бабці Тараса Шевченка по маминій лінії йдуть із Прикарпаття, звідки родом сам нардеп.

„Шевченко є основоположником української національної ідеї – він разом з Гребінкою, Котляревським, Пантелеймоном Кулішем є засновником тої рідної української мови, яку ми з вами – хто в парламенті, хто поза ним – боронить від усіх нападників” , - каже перший заступник голови партії „За Україну!” Володимир Мойсик.

Він продекламував присутнім одразу декілька поезій, зокрема, вірш „Доля” та уривок з поеми „І мертвим, і живим, і ненародженим”.

Сам лідер партії В’ячеслав Кириленко декламував на Шевченківських Читаннях вірш „Розрита могила”.

Із глибини залу у вишиванці білим по білому в центр виходить лідер гурту „Мандри” Сергій Фоменко з гітарою, який теж вирішив підтримати Перші Шевченківські Читання партії „За Україну!”.

„Оскільки я музикант, то я більше звик, не просто читати вірші, а наспівувати їх під музику. І сьогодні я буду співати романс на вірш Шевченка, який я прочитав, коли був маленьким, і співав своїй бабусі”.

Фома заспівав „Реве та стогне Дніпр широкий”. Дехто в залі несміливо підспівував йому, аж допоки Ярослав Кендзьор не почав підбадьорювати до співу присутніх. Після цього зал в унісон підтримав Фому.

Згодом Ярослав Кендзьор розповів, що атмосфера цього заходу нагадала йому студентські роки в Львівському державному університеті ім. Івана Франка. „В ті часи короткої, так званої Хрущовської, відлиги для нас студентські вечори поезії Шевченка були чимось неймовірним”.

Закриваючи захід, В’ячеслав Кириленко побажав учасникам, щоб „Кобзар” у них ніколи не припадав пилюкою і порадив звертатися до рядків Шевченка якомога частіше.

література шевченко за україну

Знак гривні
Знак гривні