З

За Україну! не приймає пропозиції Януковича

У Верховній Раді – гаряча пора. Останніх кілька тижнів народні депутати мудрують над створенням нової коаліції. Після того як вся країна дізналася, що президентом обрано Віктора Януковича, «Регіони» захотіли підім'яти під себе весь парламент.

Однак з кожним днем шанси "регіоналів" створити в цій Раді свою коаліцію зменшуються. Головна причина в тому, що блок НУНС не йде на поступки "біло-синім". А в цієї фракції зараз «золота акція», без якої «регіонали» не зможуть створити свою більшість.

Автор: Ольга Черненко

У Партії регіонів уже починають нервувати. Бо розуміють, що відсутність нової коаліції збільшує шанси Юлії Тимошенко залишитися біля владного керма. А цього ой як не хочеться новоспеченому хазяїну Банкової.

Попри заяви Віктора Януковича, що до кінця тижня у парламенті буде нова більшість, пазл ніяк не складається. Не вдається «регіоналам» нашкребти 37 багнетів у блоці НУНС. Блок Литвина, який теж може стати потенційним союзником Партії регіонів, уже давно неформально співпрацює з Януковичем. Тим більше, що Володимиру Литвину обіцяли не відривати його від теплого спікерського крісла.

Хоча у блоці НУНС більше десяти депутатів теж хитаються, як маятник. Вони готові хоч сьогодні йти в ряди «біло-синіх». Цікаво, що в основному, це вчорашні палкі соратники Юлії Володимирівни.

Однак спонсори Партії регіонів категорично проти виборів. Їм треба спочатку "відбити" гроші, які вони витратили на президентську кампанію, а вже потім перейматися наступними виборами.

Ситуація в НУНС складна. Частина фракції, яка ще вчора клялася у вічній любові до Юлії Тимошенко, вже готова приєднатися до коаліції з ПР. Чітко задекларувала у фракції свою позицію лише група «За Україну!».

«Партія "За Україну!" ніколи не буде в коаліції з Партією регіонів», - заявив лідер групи В'ячеслав Кириленко.

Він підкреслив, що коаліція – це насамперед принципи й програми розвитку країни, а не арифметичний розподіл крісел.

Останні заяви «регіоналів» про газотранспортну систему, російську мову і базування Чорноморського флоту в Криму показують, що з відстоюванням національних інтересів у цієї партії далеко не все гаразд.

В’ячеслав Кириленко наголосив, що „ми не можемо допустити передачі ГТС в управління комусь іншому”. „Для нас принциповим є питання державного статусу української мови, і питання подальшого базування Чорноморського флоту РФ”, – говорить політик.

Олії до вогню підлив спікер Володимир Литвин. У зв'язку з прийняттям нового регламенту Верховної Ради він дав коаліції 10 днів, аби вона довела свою життєздатність. Термін спливає 2 березня.

Тож ситуація зайшла в глухий кут. І тепер все залежить від уміння Януковича домовлятися і бажання Юлії Тимошенко залишитися в кріслі глави Кабміну. Адже вона чудово розуміє, що якщо зараз піде з влади, то може опинитися в "жорсткій" опозиції надовго.

Тому вона теж не сидить на місці й активно вмовляє нардепів від НУНС не тікати з коаліції, ба навіть відкрито заманює їх місцями в уряді.

Однак навряд чи це зможе їй допомогти. Тим більше, що колишній соратник по коаліції, спікер Володимир Литвин, уже нагострив лижі в команду Януковича.

І поки в парламенті йдуть ворожіння на кавовій гущі щодо можливого розвитку подій, експерти переконані, що ПР уже повним ходом домовлятися і з БЮТом.

верховна рада політика за україну

Знак гривні
Знак гривні