Д

День народження Музею покинутих секретів Оксани Забужко (ФОТОРЕПОРТАЖ)

В Києві відбулася презентація нового роману Оксани Забужко "Музей покинутих секретів", над яким авторка працювала протягом багатьох років. Захід пройшов в одному із арт-кафе столиці в урочистій атмосфері.

«Я вітаю всіх, хто в цей паскудний, гнилий, танучий, страшенно мокрий і неприємний вечір вибрався з дому і дістався до нас», - розпочала презентацію Оксана Забужко, коментуючи погоду за вікном.

Сама Оксана Забужко назвала цей вечір book lounge party. Він проходив у закритому режимі з невеликою кількістю гостей, яким випала честь першими (після працівників друкарні :)) побачити книгу, яка тільки вчора вийшла в світ.

Авторка провела своєрідний майстер-клас із прочитання «Музею покинутих секретів». Так як роман описує життя трьох поколінь людей, то вона склала родинне дерево героїв, щоб читачам було легше розібратися.

При написанні роману Оксана Забужко провела багато часу в архівах СБУ, матеріали якого були використані в романі. Авторка розповіла присутнім й про час, проведений в Бельгії на віллі письменників, де вона в процесі написанні роману ховалася від «засміченого інформаційного простору України».

Практично кожна її розповідь чи то про героїв книги, чи то про дані, отримані в архів СБУ, закінчувалася цілком слушними словами, що про це треба зняти фільм. І таких «фільмів» нарахувалося близько десяти :)

Доктор філософії Євген Сверстюк

Оксана Забужко зізналася, що вона, як «дитя асфальту» мала труднощі із передачею емоцій і відчуттів повстанців, яким доводилося долати немалі відстані зимовими лісами. Тому їй довелося в буквальному розумінні набувати цей досвід в лісах на Івано-Франківщині, де вона пішки мандрувала від однієї криївки до іншої.

Серед невеликої кількості запрошених був і лідер Партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. Він виявився одним з небагатьох, для кого захід був не першим знайомством з новим романом Забужко - політик вже прочитав уривок твору в 5 числі журналу «Сучасність», який виходить за сприяння Громадського Руху «За Україну!».

«Мені залишилося всього нічого – прочитати якихось сімсот сторінок, окрім тих, що я вже прочитав», – жартував лідер «заукраїнців».

Андрій Курков теж не омин увагою, як говорили гості, "роди" нового роману

В’ячеслав Кириленко сказав, що продовжить читати "Музей покинутих секретів" на Різдвяних канікулах

Практично весь вечір Оксана Забужко провела в товаристві першої леді країни Катрини Ющенко

«Естетика складу, бездоганне написання і задоволення не тільки від змісту, який безумовно панорамний і широкий, але і від стилю виконання», - говорить про свої враження Кириленко від "Музею покинутих секретів".

Кириленко також зазначив, що як кандидат філософських наук, зміг осилити не лише романи, а й науково-публіцистичні праці Оксани Забужко - «Шевченків міф України», «Notre Dame d’Ukraine» та інші.

Лідер гурту Плач Єремії виконав для гостей знамениту повстанську пісню - "Лента за лентою"

Кириленко встиг поспілкуватися з поетом Дмитром Павличком...

...та зі співаком Тарасом Чубаєм

ФОТО: Олександр Сенько (ZaUA.org)

література забужко кириленко культура

Знак гривні
Знак гривні