С

Смерть із неба. Як ударні безпілотники ЗСУ атакуватимуть окупантів на Донбасі. ФОТО

На початку грудня під Черніговом (полігон Гончарівське) українські військові тестували “бойові безпілотні комплекси” - як наземні, так і повітряні. В ході випробувань влада вперше офіційно підтвердила використання на передовій безпілотних літальних апаратів (БПЛА), здатних атакувати ворога з повітря. Йдеться про “патрульний боєприпас” Warmate і бомбоносець Łoś виробництва Польщі.

Автор: Петро ЗУЙОК

Весною 2017 року ці ударні БПЛА атакуватимуть уже не учбові цілі, а живу силу і техніку окупантів на Донбасі.

Відповідну заяву зробив присутній на полігоні Олександр Турчинов:

“Саме на такі комплекси чекають на передовій наші військові, - додав секретар РНБО. - Сподіваюся, що отримані сьогодні результати вже найближчим часом підтвердяться у бойових умовах”.

Уточнення про “найближчим часом” не випадкове. Безпілотники - і наземна платформа “Фантом” українського виробництва, і польська авіація - чудово показали себе в умовах української зими.

Наслідки безпілотного авіаудару. Полігон Гончарівське, грудень 2016 року. Фото: РНБО України

Заметіль, мороз і потужний снігопад не завадили бойовим системам знищити мішені.

На Донбасі, правда, зимові вітри бувають значно сильнішими, ніж на Поліссі. Можливо, саме це мав на увазі Турчинов, коли казав про необхідність “незначних допрацювань” до наступної весни.

Warmate - "натівський камікадзе" з Чернігова

Один із випробовуваних за участи Турчинова ударних БПЛА був представлений широкій громадськості ще у квітні 2016 року під Києвом - на артилерійському полігоні Дівички.

Йдеться про "літак-снаряд" ближньої дії Warmate (“Cоратник”), створений польською фірмою WP Electronics [лідер місцевого ринку БПЛА, 16 років у бізнесі, 100%-во польський капітал].

Бойова система Warmate із пультом керування та радаром. БПЛА на фото споряджений осколково-фугасною боєголовкою (помаранчева деталь у носовій частині фюзеляжу). Джерело: wb.com.pl

У Дівичках безпілотник показували в тому числі й президентові Петру Порошенку. Демонстраційний стенд належав чернігівському підприємству “ЧеЗаРа”, яке оголосило про наміри ліцензійного виробництва апарату.

Місцеві ЗМІ Чернігова презентували Warmate не інакше як “натівський безпілотник-камікадзе”. Частково це гучне словосполучення відповідає дійсності.

Так, Польща справді член НАТО. Але наразі "Соратник" використовується тільки у польській армії (з-поміж усіх натовських).

І так, цей засіб вогневої підтримки справді може завдати удару тільки один раз, ціною власного життя. Але в режимі патрулювання він повертається на базу для подальшого використання.

Презентаційний плакат "ЧеЗаРи" зі стенду в Дівичках, квітень 2016 року. Фото: Altair.com.pl

Сенсаційна фразочка чернігівських журналістів - ще ідеал точності у порівнянні з офіційним виданням Міноборони “Народна армія”, де концепція “безпілотника-камікадзе” називається “за принципом дії схожою на американський БПЛА Predator (“Хижак”)".

Схожість у діях Warmate і Predator тільки одна - можливість атакувати з повітря. Власне, “Хижак” на початку 1990-х і став першим БПЛА із такою можливістю.

ТАКОЖ: Як "Хижаки" стежать і убивають в Афганістані. РЕПОРТАЖ

От тільки американський Predator - це гігант вагою в тонну і розмахом крил 18 метрів, який здатен перебувати у повітрі цілу добу. Його зброя - підвішені під корпусом керовані ракети HellFire з боєголовкою 8 кг (сама ракета важить 45 кг).

Warmate же важить 4 кг з розмахом крил 1,4 м (довжина корпусу - 1,1 м). Він може перебувати в повітрі не більше 30 хвилин, долаючи за цей час відстань до 20 км. Тобто радіус дії БПЛА (якщо передбачається повернення на базу) - до 10 км.

Тактичний мікродрон. Тисячі їх!

Незадовго до випробовувань під Черніговом польський міністр оборони Антоній Мацєревич назвав Warmate “тактичним дроном класу мікро”.

Сталося це на полігоні Військового інституту збройних технологій (Польща), де в польових умовах тестувалися ударні безпілотники місцевого виробництва.

Там же Мацєревич оголосив про справжню сенсацію - наміри Збройних сил і новоствореної Територіальної оборони Польщі якнайшвидше взяти на озброєння тисячі ударних безпілотників місцевого виробництва, в тому числі і Warmate.

“Це масова зброя і її ефективність залежить від масовості, - зазначив міністр. - Ми говоримо про тисячі одиниць. Звичайно, це справа тривала, не менше року”.

Найбільший у світі безпілотник - стратегічний розвідник військово-повітряних сил США RQ-4 Global Hawk. З висоти 15-18 км здатен детально "бачити" територію на 300 км углиб. 15 жовтня цього року, піднявшись із авіабази НАТО на Сіцилії, такий БПЛА здійснив обліт окупованого Криму через Миколаїв-Херсон-Мелітополь, водночас відзнявши всю лінію фронту на Донбасі. З 1998 року випущено трохи більше 40 екземплярів, кожен вартістю $130-220 млн

Масово означає в тому числі і дешево. У технічному завданні, поставленому WB Electronics своїм інженерам, був і параметр ціни одного апарату - не дорожче, ніж 50% протитанкової керованої ракети. Тобто кілька тисяч доларів за екземпляр Warmate (і це ще одна гігантська відмінність від важкого Predator, який коштує майже $5 млн).

WB Electronics - недержавна компанія. Вона не отримувала жодних пропозицій чи замовлень від МО Польщі та інших державних структур. Підприємці просто знали ринок і припускали, що такий БПЛА буде затребуваний.

Так і сталося. Поки “Соратником” зацікавилося Військо Польське, його встигли продати вже у три країни - дві держави Близького Сходу і Казахстан. Також серед можливих покупців називається Казахстан.

Яка в нього зброя. Набір боєголовок для ударного БПЛА

Warmate має звичний вигляд іграшкового літачка. Живиться від електродвигуна у хвості. Крила складаються, щоб зручніше було транспортувати.

Його багатофункціональність забезпечується набором зйомних “головок” стандартного розміру, які приєднуються до фюзеляжу в якості його носової частини.

Для розвідувальної місії до носа Warmate прикручується оптоелектронний блок (так звана "спостережна головка" [głowica obserwacyjna] GS-9 з камерами денного та нічного зображень), для атаки - боєголовка.

В перспективі створення лазерної “указки”, щоб БПЛА міг "підсвітлювати" цілі для ударної авіації та високоточних артилерійських снарядів типу "Квітник". Також анонсовано датчик руху, який дозволить апарату автоматично відстежувати рухомі цілі в патрульованому районі.

Боєприпаси, які використовує БПЛА, створені за підтримки польської держави. Їх розробив урядовий Військовий інститут збройних технологій.

Набір "голів" для спорядження бойового дрона Warmate. Фото: РНБОУ

За повідомленням польського видання Defence24.pl, в роботі ціла номенклатура боєприпасів - залежно від цілі, яку треба атакувати.

Наразі Warmate може використовувати такі УДАРНІ БОЄГОЛОВКИ:

- осколково-фугасні GO-1 та GО-2 призначені для враження живої сили противника на відкритій місцевості. Перша з цих боєголовок важить 1 кг [нагадаємо, у набагато важчого американського "Хижака" відповідний показник - 8 кг], з них 300 грам вибухівки. Розліт осколків - 10 м. Даних щодо другого боєприпасу немає - припускаємо, що там більше тротилу;

- кумулятивна боєголовка GK-1 використовується для боротьби з ворожою технікою та легкими укріпленнями. Здатна пропалювати броню товщиною до 120 мм (за даними Defence.pl - до 220 мм). Цих показників достатньо для знищення бронетранспортерів і самохідних гармат, та й танки найменш захищені саме від атаки згори;

- термобарична боєголовка GTB-1 забезпечує об'ємний вибух, розпилюючи і підриваючи в повітрі запалювальну суміш.

Завдяки простій та ефективній технології все це навісне обладнання можна легко - і безпечно - ставити та знімати.

Під час атаки БПЛА заходить на ціль у піке, досягаючи при цьому своєї максимальної швидкості - 150 км/г. Оператор контролює атаку за допомогою відповідної оптики і може відмінити місію вже в ході ударного маневру, наказавши “Соратнику” повертатися на базу.

В пострадянських країнах таку техніку зазвичай називають терміном “літак-снаряд”. Самі ж виробники Warmate класифікують його прийнятим у НАТО визначенням “баражуючий боєприпас”.

“Баражувати” в даному випадку означає “патрулювати завданий район в очікуванні цілі, на оптимальній для якнайдовшого перебування в повітрі швидкості/висоті”.

Обслуга Warmate, який запускається з невеличкої катапульти, складає 1-2 бійця. Фото: altair.com.pl

Робоча висота "Соратника" - 30-300 метрів над землею, максимум - півкілометра, що робить його вразливим до вогню швидкострільних зенітнок ["ЗУшка", зенітна установка ЗУ-23-2], масово використовуваних на східному фронті.

В цій лотереї Warmate покладається на власну швидкість (40-150 км/г), низький шум електродвигуна та маленькі розміри. І на згадану міністром оборони Польщі масовість тактичних БПЛА у військах.

Виробник пропонує іще один безпілотник-"камікадзе" - DragonFly, характеристики якого загалом аналогічні до Warmate.

Головна відмінність DragonFly - вертикальний зліт, що може знадобитися під час боїв у щільній забудові. Про закупівлю цього БПЛА Україною не повідомляється.

"Лось" - найбільший в Україні. На бензині і з керованими бомбами

Інший ударний безпілотник виробництва WP Electronics має значно більші розміри.

Це Łoś (“Лось”) із розмахом крил 6,4 м й довжиною фюзеляжу 3,1 м - остання новинка польського БПЛА-прому. Здається, таких великих апаратів в Україні ще не використовувалося.

“Лось” важить 85 кг і запускається пневматичною катапультою, змонтованою на спеціальному причепі-рампі.

"Лось" на стартовій катапульті у Гонду на полігоні Гончарівське, грудень 2016 року. Фото: РНБО України

Передбачається, що в похідному положені катапульту транспортує на буксирі автомобіль із технічним персоналом "Лося".

Характерна форма причепу-рампи може демаскувати екіпаж бойового БПЛА - вочевидь, при виході на бойову позицію її треба буде якось ховати від сторонніх очей.

Залежно від корисного навантаження показники різняться, але в середньому "Лось" може перебувати у повітрі 18 годин, його операційний радіус при цьому перевищує 180 км. Показники залежать від корисного вантажу (не більше 55 кг).

На відміну від Warmate, який у режимі атаки стає "камікадзе", Łoś — безпілотник багаторазового використання.

Його зброя - ті ж самі боєголовки, що й у “Соратника”. Засобом їхньої доставки до ворога слугують керовані бомби LARUS, теж польського виробництва. Рулі на їхньому корпусі забезпечують контроль над падінням боєприпасу аж до моменту зустрічі з ціллю.

Керована бомба LARUS (на задньому плані) та боєголовки G0-1 і GK-1. Фото: dziennikzbrojny.pl

Кожна бомба важить 5 кг (з них 1 кг - бойова частина). “Лось” може брати в політ два таких боєприпаси, які підвішуються під крилами. Політ LARUS до цілі корeгується системою наведення прямо з борту безпілотника.

Крім ударних функцій, БПЛА може використовуватися для спостереження, коригування артилерійського вогню та розвідки.

Військові оглядачі відзначають нетипове для тактичних апаратів використання в конструкції "Лося" двох двигунів внутрішнього згоряння.

З одного боку, це збільшує можливість візуального виявлення і робить БПЛА вразливішим до зенітних ракет із інфрачервоним (тепловим) наведенням.

Безпілотний авіакомплекс "Лось" із підвішеною під крилом бомбою LARUS. Фото: defence24.pl

З іншого, наявність двох силових установок у рази підвищує живучість апарату. За запевненням розробників, навіть після зенітної атаки і враження одного з двигунів "Лось" може повернутися на базу на іншому.

У безпілотника немає шасі, він приземляється на власний фюзеляж, за потреби - навіть у чистому полі.

Безаварійність такої посадки забезпечується встановленою на БПЛА стабілізаційною системою. З цією ж метою конструктори розмістили пропелери двигунів якнайвище над корпусом.

Планується, що “Лося” вироблятиме все те ж ПАТ “ЧеЗаРа”. Це колишній Чернігівський завод радіоприладів - стратегічне за радянських часів підприємство, що працювало на оборонку країн Варшавського договору, а донедавна виживало за рахунок дрібних замовлень російського ВПК.

Ліцензійна продукція високотехнологічного характеру могла би повернути колись величезний завод до нормального виробничого ритму.

Варто згадати ще один безпілотник від WP Electronics - щоправда, не ударний, а розвідувальний БПЛА Fly Eye.

БПЛА Warmate i Fly Eye на демонстраційному стенді ПАТ "ЧеЗаРа". Квітень 2016 року, полігон Дівички (Київщина). Фото: Altair.com.pl

Апарат був представлений в Україні разом із Warmate у квітні 2016 року - одразу ж після того, як "ЧеЗаРа" уклала з польською фірмою угоду про ліцензійне виробництво.

Українська сторона активно використовувала Fly Eye у боях на Донбасі ще за рік до його публічної демонстрації, з березня 2015-го.

Загальний наліт цих БПЛА перевищив 600 годин, повідомляє часопис Altair [провідне польське видання, присвячене авіаційній галузі].

Посилаючись на неназвані українські ЗМІ, журнал розповідає про один із випадків застосування польського БПЛА.

В ході чергової розвідувальної місії над окупованою територією Fly Eye виявив вогневі позиції ворожих гармат, автоматично передавши їхні координати "куди треба". Влучний залп батареї важких мінометів "Піон" ЗСУ накрив окупантів, які не встигли залишити позицію.

Це фото поки що не має стосунку до України. Black Hornet Nano - найменший з усіх військових БПЛА. Призначення - тактична розвідка у близькому бою на коротких дистанціях. Стоїть на озброєнні армій США та Норвегії. Фото: en.wikipedia.org

Згідно з підписаною навесні угодою між WP Electronics і ПАТ "ЧеЗаРа", чернігівська фірма розпочала ліцензійне виробництво бойових безпілотників Warmate у липні цього року.

Під час випробувальних місій на полігоні Гончарівське Турчинов наголосив, що разом із виробництвом ударних БПЛА в Україні буде ліцензійно випускатися й уся лінійка боєголовок до них.

ІНШЕ ЗА ТЕГАМИ "ДРОНИ""ЗБРОЯ""АВІАЦІЯ"

армія дрони технології АТО турчинов авіація польща

Знак гривні
Знак гривні