П

Перший день Uber в Україні. Особистий досвід

Вчора в обід Uber нарешті запустився в Україні — поки що тільки у Києві, однак невдовзі сервіс з’явиться і у Львові. Оголошені тарифи приємно вразили фанів сервісу, а таксистів мають насторожити.

Пасажир: Олександр ОКСИМЕЦЬ

Через шалений ажіотаж знайти машину у другій половині дня було майже нереально — водіїв у системі наразі занадто мало.

Щоб заохотити водіїв, Uber у перший день виплачував 1000 гривень кожному учаснику системи, хто пробуде "на зміні" 10 і більше годин.

Вартість поїздки складається з трьох доданків - подача авто (25 грн) + відстань (4,5 грн за км) + час поїздки (40 коп. за хвилину)

Тим не менш, у другій половині дня додаток у всіх районах столиці показував таку картину:

Цікаво, що компанія забороняє водіям говорити про Uber як про таксі, натомість радить учасникам наголошувати, що це саме “сервіс”.

Вочевидь, це пов'язано з головною "фішкою" Uber — жодної готівки. Немає пошуків здачі, прохання чайових, стопу "грача з руки" тощо. Тільки зареєстровані користувачі та їхні платіжні картки.

Сплачені кошти акумулюються на рахунку юридичної особи Uber. Виплати водіям — щотижня (в понеділок-вівторок).

Водій Volkswagen Caddy Іван, який везе мене Лівим берегом, розповідає, що за кілька годин отримав десятки замовлень, однак більшість із них скасовували одразу після замовлення.

Це всі кинулися тестувати систему. З десятків замовлень насправді поїдуть лише кілька. Для водія незручно — адже його постійно смикають хибними викликами.

Рейтингують і пасажирів, і водіїв. Скріншот з офіційного сайту Uber

Доїхати від кінця Троєщини до парку “Перемога” біля метро “Дарниця” за тарифами Uber коштує 75 грн. Мінімальний тариф — 40 грн (сюди входить і 25 грн за подачу авто).

Для порівняння, відомий додаток для виклику таксі Uklon показує ціну всього на 10 гривень дешевше.

Все розписано — від часу поїздки до тарифів. Є можливість повідомити службу про забуті в таксі речі

Щоправда, не факт, що ці 65 грн влаштують водія “Уклона” — сервіс славиться тим, що за мінімальним тарифом часто не можна знайти машину і тому доводиться постійно “підвищувати ставки”.

Водій Uber скаржиться на дещо нестабільну роботу додатка та певні проблеми з адмініструванням з центрального офісу на Печерську. Однак які саме — не уточнив.

Хоч генеральний менеджер Uber в Україні Аркадій Вершебенюк в інтерв’ю запевняв, що сервіс працюватиме лише з ліцензованими водіями, виявилося, що це не так.

А ще недавно київські таксисти протестували проти Uber. Погрожували Таксистським Майданом

Наразі не всі водії мають ліцензії та не всі є фізичними особами — підприємцями.

В сервісі обіцяють, що це триватиме 30 днів — час, достатній для отримання документів і довідок. Якщо протягом місяця водій не надасть паперів, його акаунт у Uber заблокують.

Партнери працюють із Uber напряму, просто "водії" віддають близько 15% заробітку компанії-посереднику. "И пр." — хтось не вичитав до кінця машинний переклад

І про найприємніше. Як це часто буває при старті в нових містах, Uber пропонує безкоштовні поїздки та промо-коди. У Києві можна буде кататися на шару до кінця цього тижня (3 липня).

Представники Uber радять утримуватися від використання промо-кодів до понеділка — оскільки зараз і так усі поїздки безкоштовні, коди просто “згорять”.

uber бізнес інтернет місто транспорт київ

Знак гривні
Знак гривні