В

Втеча від Кремля. Придністровські олігархи закривають бізнес у РФ й окуповують Україну. РОЗСЛІДУВАННЯ

Попри те, що сепаратистська "Придністровська республіка" декларує економічну інтеграцію з Росією, два найбільші олігархи Придністров'я - Віктор Гушан та Ілля Казмали - хочуть вести бізнес подалі від пильного ока Кремля. Скажімо, в Україні. Адже київській владі байдуже, що громадянин держави-агресора контролює одну з найбільших телекомунікаційних компаній країни. Що вже казати про бізнес в окупованому Криму...

Текст: Володимир ТХОРИК (Молдова), Любов ВЕЛИЧКО (Україна), Наталя ПЕТРУСЕВИЧ (Молдова)

Крім України, Гушан і Казмали розвивають бізнес у Молдові, країнах ЄС, у кіпрських та карибських офшорних юрисдикціях.

При цьому компанії в офіційно обожнюваній ними Росії бізнесмени закривають.

"ШЕРИФ" - ОСНОВА ЕКОНОМІКИ ПРИДНІСТРОВ'Я

В 2015 році кожен третій рубль у бюджеті невизнаної ПМР ["Придністровська Молдавська республіка"] надійшов від компаній, що входять до холдингу «Шериф» і контролюються двома придністровськими олігархами - Віктором Гушаном та Іллею Казмали.

Так усе починалося в серпні 1991-го. Втручання російської армії, сподівання на інтеграцію з РФ і... вже 25-й рік замороженого конфлікту

По суті, компанії, пов'язані з «Шерифом», діють як держава в державі.

Вони здійснюють діяльність у всіх галузях економіки – банківській сфері, ЗМІ, торгівлі продуктами, автомобілями, паливом і медикаментами, виробництві та експорті алкоголю, у готельному бізнесі й інтернет-послугах, фіксованому зв’язку, мобільній телефонії... Навіть у спорті. ФК "Шериф" (Тирасполь), який виступає під молдавським, а не сепаратистським прапором, є найтитулованішим клубом Молдови і першою футбольною командою країни, котра вийшла у груповий етап Ліги Європи.

У сепаратистській "республіці" чи не кожна друга компанія належить Гушану й Казмали. Розпізнати можна за словом "Шериф"

Ба більше, деякі співробітники холдингу – як от директор винно-коньячного заводу KVINT Олег Баєв, директор ТОВ «Шериф» Дмитро Огірчук і президент «Агропромбанку» Владислав Тідвіл – заодно є депутатами в так званій "верховній раді" невизнаної республіки.

Парламентську більшість тут формує фракція партії "Обновление" ("Оновлення") - політформування з проросійською риторикою.

ПАТРІАРХИ СЕПАРАТИСТСЬКОГО ОЛІГАРХАТУ

Ілля Казмали і Віктор Гушан заклали основи нинішньої бізнес-імперії через рік після закінчення війни на Дністрі – у червні 1993-го.

Саме тоді вони створили в самопроголошеній республіці свою першу компанію - ТОВ «Шериф». В подальшому ця компанія стала стрижневою в бізнес-мережі, яку створювали підприємці.

У березні 2012 року «Шериф» повністю перейшов під контроль Гушана, який став президентом компанії, а його партнер Казмали зайняв крісло гендиректора.

Але потім ім'я Казмали зникло з документів компанії. Його місце зайняв Дмитро Огірчук.

КАПІТАЛ - ТРИЛЬЙОН

Іншим важливим бізнесом Гушан і Казмали є ЗАТ «Інтердністроком» - основний у регіоні оператор фіксованого та мобільного зв'язку, а також інтернет-провайдер.

Компанія була створена в 1998 році в Тирасполі і спочатку її статутний капітал становив 888 мільярдів придністровських рублів (близько $1,6 млн на той момент).

Купюра в 50 "рублів ПМР" зразка 2007 року

У 2014-2015 роках «Інтердністроком» посідав третє місце в рейтингу найбільших платників податків на лівому [придністровському - Ред.] березі Дністра. Перше місце належить «Шерифу».

Станом на 16 червня 2016 року капітал «Інтердністркому» зріс більше, ніж удвічі – до $4 млн.

Крок за кроком олігархи Гушан і Казмали встановлювали контроль над цілими сегментами економіки сепаратистського регіону.

Так, у 1997-му році вони заволоділи «Агропромбанком» - найбільшою у Придністров'ї фінустановою, на частку якої припадає 37,5% банківських активів невизнаної республіки.

B роки оголошеної владою регіону тотальної приватизації «Шериф» заволодів і іншими підприємствами: Бендерським комбінатом крахмалопродуктов (2002 рік), тираспольськими комбінатом хлібопродуктів і хлібозаводом (2005 р.).

Тоді ж «Агропромбанк» викупив мажоритарний пакет акцій великої текстильної компанії «Тиротекс», і вона увійшла до складу холдингу «Шериф».

КЛІКАЙТЕ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ

Через рік, у 2006-му «Шериф» в заволодів найбільшим виробником регіоні алкогольної продукції - Тираспольським винно-коньячним комбінатом KVINT. Також під контроль місцевих олігархів перейшли стратегічні об'єкти - зокрема, приватизовані ними нафтобаза і завод будматеріалів у Тирасполі.

Гушан і Казмали не зупинялися на купівлі компаній. Вони також продовжували створювати в регіоні нові підприємства.

Показово, що навіть у 2012-му і 2013 роках, незважаючи на економічну кризу, Гушан створив у Придністров'ї більше половини з належних йому сьогодні фірм.

"ВТЕЧА" З РОСІЇ

Магнати стрімко розширювали географію свого бізнесу. З початку 1990-х Гушан і Казмали почали відкривати підприємства у Російській Федерації.

У партнерстві або окремо ці два олігархи були власниками чотирьох фірм в РФ: «Командор», «Маестро» і «Емігрант» (зареєстрованих у Курську) і «Рустек» з офісом у Санкт-Петербурзі.

Однак кілька років тому, попри риторику партії «Оновлення» про "необхідність економічної інтеграції з РФ", підприємці закрили всі свої російські компанії.

Зате на інших фронтах справи йшли куди краще. Паралельно з розвитком бізнесу в Придністров'ї і Росії, Гушан і Казмали увійшли на український ринок.

За даними реєстру юридичних осіб України на початок 2016 року, Гушан значиться як один з власників та кінцевий вигодонабувач (бенефіціар) фірми «Інтертелеком» - одного з чотирьох найбільших операторів мобільного зв'язку України та власника найбільшої зони покриття 3G.

Одне з представництв "Інтертелекому" в Києві

«Інтертелеком» був створений наприкінці 90-х. Тоді його співвласниками значилися: громадянин України Владислав Суходольський та партнери Гушан-Казмали.

Згідно з документами, отриманими RISE [неурядовий проект журналістських розслідувань], придністровські підприємці записані в українському реєстрі як громадяни Росії, але з тираспольською реєстрацією.

І ця придністровська прописка збігається з юридичною адресою «Шерифа».

ОФШОРИ "ШЕРИФА"

У 2000-му році у переліку співзасновників «Інтертелекому» з'являється Сергій Таркановскій, який проживає в місті Роздільна Одеської області.

Через вісім років той же Таркановскій, як співробітник компанії «Шериф», був нагороджений екс-президентом сепаратистської республіки Ігорем Смирновим - за трудові заслуги.

Однак на початку 2016 року список засновників «Інтертелекому» виглядав yже зовсім інакше.

49% акцій перейшли до кіпрської компанії Odinaco Ltd. Ця компанія належить чотирьом офшорним фірмам, зареєстрованим на Кіпрі, Панамі та Британських Віргінських островах.

А от за даними торгового реєстру України кінцевим власником «Інтертелекому» є Віктор Гушан.

Віктор Гушан

Безпосередньо Віктор Гушан володіє ще 35,7% акцій «Інтертелекому». При цьому в уставних документах компанії він вказав країною проживання не Молдову і не Росію, а Україну.

Решта 15,3% в рівних частках належать Ларисі Гаврилюк із Києва та Тетяні Крестьянкіній із Донецька.

СЕПАРАТИСТСЬКА НАГОРОДА ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ДИРЕКТОРА

У 2000-му році директором «Інтертелекому» став Сергій Ганжа, який роком раніше очолював Державну службу зв'язку Придністров'я. Згодом, у 2008 році він очолив придністровський «Інтердністроком», яким керує донині.

Місце Ганжі в українському «Інтертелекомі» зайняв Борис Акулов (61 рік), відомий як один із засновників ПМР.

У 1997-2000-х роках Акулов очолював республіканський "державний комітет з інформації та ЗМІ", а в 2000-2002-х роках був міністром інформації та телекомунікацій, беручи активну участь у створенні «Інтердністркому».

У 2007-му, вже будучи п'ять років директором українського «Інтертелекому», Акулов отримав сепаратистську нагороду.

Екс-президент невизнаної республіки Ігор Смирнов відзначив "повноважного представника ПМР в Україні" медаллю «За бездоганну службу».

Бездоганним можна назвати і розвиток двох компаній: «Інтертелеком» та «Інтердністроком» розпочали бізнес практично одночасно: перший абонент у Придністров'ї підключений в 1999-му, а в Україні - через два роки. Крім того, ці компанії є партнерами з роумінгу.

"ЕКСПАНСІЯ" ДО ОКУПОВАНОГО КРИМУ

Через два місяці після анексії Криму Росією, в Сімферополі була зареєстрована фірма «Інтертелеком», власником якої виступив Владислав Чернікевіч.

Формально нова "російська" компанія не має нічого спільного з однойменним українським оператором - і тим паче з придністровським.

Проте зв'язок між компаніями все ж є: до цього Чернікевіч займав пост комерційного директора в придністровському «Інтердністрокомі».

Сепаратистський бізнес на окупованій території

Через усього лиш півроку після своєї реєстрації "російський" «Інтертелеком» отримав ліцензію на надання інтернет-послуг та мобільної телефонії на території всього окупованого півострова.

Як і придністровський «Інтердністроком» та український «Інтертелеком», кримська компанія надає послуги зв'язку на основі формату CDMA.

ДУНАЙСЬКА ВІЛЛА І КВАРТИРИ НА МАЛІЙ АРНАУТСЬКІЙ

«Інтертелеком» - не єдиний бізнес Віктора Гушана в Україні. У 2004 році у місті Вилкове (Одещина) він заснував компанію «Екофорпост», яка спеціалізується на оптовій торгівлі рибою.

У 2007-му «Екофорпост» отримав від Одеської облради ексклюзивний дозвіл на вилов оселедця і пеленгаса на озері Лімба (площа озера - 151 га), яке є частиною Дунайського біосферного заповідника. Як результат - за кілька років фірма стала одним із ключових підприємств "української Венеції".

Через рік, у 2005-му, Гушан разом із киянкою Наталією Зотько засновує ТОВ «Еталон груп».

Примітно, що жінка з таким же іменем – Наталія Зотько - працює заступником генерального директора із зовнішньоекономічної діяльності холдингу «Шериф».

За даними реєстру юросіб України, «Еталон груп» - з юридичною адресою в Києві - призупинила свою діяльність у квітні 2015 року.

Окрім бізнесу, Віктор Гушан володіє в Україні (безпосередньо або за допомогою своїх компаній) великою кількістю об'єктів нерухомості.

Згідно з даними Державного реєстру власників нерухомого майна України, в 2004 році магнат придбав у Вилковім величезну віллу площею 650 кв. метрів на земельній ділянці розміром 6 тисяч кв. метрів (0,6 га).

А через рік фірма Гушана «Екофорпост» у тому ж Вилковому стала власником земельної ділянки у 1200 кв. метрів і нежитлової будівлі в 455 кв. метрів.

В цьому будинку по вулиці Мала Арнаутська (Одеса) на другому поверсі знаходяться дві квартири, власником яких є "Інтертелеком"

Інша нерухомість олігарха зареєстрована на «Інтертелеком».

Зокрема, цій компанії належить бізнес-центр в Одесі загальною площею понад 2 тисячі кв. м, безліч земельних ділянок і три квартири (загальною площею понад 260 "квадратів").

ОФШОРИ ПРИДНІСТРОВСЬКИХ ОЛІГАРХІВ

Починаючи з 2004 року, тандем Гушан-Казмали діє і на Британських Віргінських островах (офшор у Карибському морі).

Завдяки російському громадянству придністровці стали власниками або керівниками у кількох офшорних компаніях: Vanora Financial Ltd, Mentor Financial Ltd, Civilpark Ltd. Minos Marketing Ltd, Palac Trading Ltd і Morganton Investments Ltd.

У Morganton Investments Ltd. партнером Гушана й Казмали є Браніслава Гроздановіч, котра фігурує в понад 30 кіпрських фірм як номінальний засновник, секретар чи директор.

КЛІКАЙТЕ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ

Згідно з документами, отриманими "RISE Молдова" за сприяння закордонних колег, у 2015-му й на початку 2016 року Morganton Investments Ltd. та Minos Marketing Ltd брали участь у десятках фінансових угод із компаніями з країн Балтії, Великобританії та Кіпру.

В обмін на деякі товари та послуги через цю фірму пройшло більше $200 млн.

Банківські перекази здійснювалися через тираспольський «Агропромбанк», що входить до холдингу «Шериф».

MІНІСТР ФІНАНСІВ - ДИРЕКТОР ФІРМИ

Зараз бізнес придністровських магнатів існує і в правобережній частині Молдови.

На початку 2000-го року Гушан і Казмали, скориставшись своїм молдавським громадянством, зареєстрували в Кишиневі компанію Iunitel-Grup SRL, що займається телекомунікаціями.

Через чотири роки місце Казмали в керівництві компанії зайняв Іван Гечев. У тому ж 2004-му разом зі своїм новим партнером Гушан заснував ще одну компанію - Business Market SRL.

У 2008-му всіма активами цієї фірми заволодів кіпрський офшор Chanderia Investments Ltd, директором якого є все та ж Браніслава Гроздановіч.

Chanderia Investments, своєю чергою, є дочірнім підприємством іншого кіпрського офшору - Fuscello Ltd. А цю фірму на директорських посадах контролювали Гушан і Казмали.

Компанія Business Market SRL розвивалася дуже стрімко. У 2012-му році її офіційний річний прибуток - від імпорту сигарет - перевищив 480 млн леїв (близько $40 млн).

У лютому 2013-го кіпріотка Гроздановіч - як директор Chanderia Investments Ltd - видає розпорядження про призначення керівником Business Market Михайла Попа.

У 2005-2008 роках пан Поп обіймав посаду міністра фінансів Республіки Молдова.

КРИМІНАЛЬНА СПРАВА ЗА КОНТРАБАНДУ ЦИГАРОК

Через день після призначення Попа керівником офшору молдовська поліція порушила проти Business Market SRL кримінальну справу - за фактом контрабанди цигарок.

За висновками слідства, в листопаді 2012 року - коли Business Market SRL був у власності офшорної фірми Гушана і Казмали - "група осіб" створила міжнародну мережу з незаконної торгівлі цигарками.

Товар ішов з України в Молдову, після чого направлявся до Румунії та інших країн Євросоюзу.

Поліція також виявила масову підробку акцизних марок для тютюнових виробів із Молдови. У зв'язку з цими злочинами, в поле зору слідчих потрапив не лише Business Market SRL, але й підприємство Acvilin-Grup.

Серед засновників Acvilin-Grup - молдовський підприємець Юрій Лункашу, який у 2012-му супроводжував місцевого олігарха Володимира Плахотнюка під час візиту до Франції.

У березні 2013 року - приблизно через місяць після відкриття кримінальної справи - Business Market SRL змінив власників.

Цього разу акціонерами компанії стали чотири фізичні особи - серед них співвласник підприємства Moldpresa (велика мережа газетних кіосків у Кишиневі) Олександр Білінкіс та співвласник мережі супермаркетів FIDESCO Михайло Айзін.

Директор Business Market SRL Михайло ПОП прокоментував цю ситуацію так:

- Я не знайомий із Брaніславою Гроздановіч, оскільки не брав участі в переговорах з купівлі акцій Business Market SRL новими власниками. Я не знаю власників кіпрської компанії [Chanderia Investments - Авт.], які продали фірму. Мене найняли вже нові власники.

Я в курсі кримінальної справи. Суть у тому, що якась компанія з Італії, з котрою в нас не було жодних ділових стосунків, попросила Business Market SRL підтвердити, що ми маємо перед ними заборгованість близько 20 тис. євро.

Ми відповіли, що жодних боргів перед ними не маємо, і повідомили про це правоохоронні органи Молдови та Євросоюзу".

Влада Придністров'я культивує ностальгію за СРСР і вже 25 років обіцяє "майбутнє разом з Росією"

Протягом декількох тижнів автори розслідування намагалися отримати від Віктора Гушана й Іллі Казмали коментар щодо бізнесу, який вони ведуть в Молдові та за кордоном. Однак підприємці не відповідали на телефонні дзвінки.

У другій частині розслідування ми розповімо:

як колишні й теперішні чиновники невизнаної "Придністровської республіки" вибудовують бізнес в Україні, незаконно використовуючи українські паспорти

.

І як українська влада закриває на це очі.

Розслідування проводилось y рамках проекту "Антикорупційна ініціатива Молдова-Україна", що був реалізований Центром журналістських розслідувань, Інститутом масової інформації та Freedom House, за підтримки уряду Канади.

корупція молдова росія одещина сепаратизм бізнес

Знак гривні
Знак гривні