Д

Дим для столиці й області. Ось як горять торфовища на Київщині (ВІДЕО)

Це відео надіслав у редакцію "Текстів" голова сільради Підгірець Сергій Кравченко.

Ми також знайшли точне місце на карті: саме тут стояла пожежна машина, яка з'являється в кінці відео.

Відео, зняте мешканцями Підгірець:

"Коли там отаке куриться, як ото в пеклі, до мене сюди болотні щурі з мишами, ніби потоком, у двір пруть. То чорні щурі. Біди в дворі й в хаті від них — повно. Попитайте пожежників. Вони, як гасять поле, аж здригаються, коли щурі пищать, бо ж усі заживо вигоряють, які від вогню не втекли", — цитували ми раніше в репортажі:


Дим для Києва. Як горять торф’яники біля столиці, як їх гасять і чому смог щороку ставатиме густішим

.

У матеріалі викладено карти займань та вказано деякі їхні причини. На основі зібраної інформації автор робить висновок: нескладно передбачити, що наступного літа Київ теж вкриватиме смог. Місцевим мешканцям знову доведеться жити в густому задимленні, пожежі на торф’яниках триватимуть, і їх ставатиме дедалі більше. В Україні понад 3 млн гектарів висушених боліт, і води,Ґяка могла б зрошувати торфовища, аби вони не займалися і не тліли, щороку стає менше.

Підгірці, що під Києвом — лише один із епіцентрів займань торфовищ, якими останні роки лякають киян. Ми вже писали, що в Підгірцях розгортається екологічна катастрофа навіть тоді, коли там не горять торфовища:


Дітей з Підгірців не вислухають в ООН - хоча в Підгірцях трішки гірше, ніж у Швеції (ВІДЕО)

Нижче — ролик, знятий українськими дітьми, які живуть біля столичного сміттєзвалища у Підгірцях, у яких вкрали чисте повітря і дитинство. Цей спіч, звернення, як і у Ґрети Тунберґ:

За даними ВООЗ, по всьому світу понад 90% дітей у віці до 15 років дихають повітрям, яке серйозно ставить під ризик їхнє здоров'я. Молодь особливо вразлива, оскільки легені все ще розвиваються, дихання швидше і глибше — тож діти вбирають більше забруднювачів у порівнянні з вагою тіла, — пише The Economist.

Дослідження також виявили, що діти отримують на 30% більше забруднювачів, ніж дорослі, під час переїздів та переходів до школи в ранкові години пік у містах — тому що за зростом вони ближчі до вихлопних газів машин. Одним із найчастіших наслідків цього стає астма.

Кадр з ролика, знятого дітьми Підгірців

екологія абзац катастрова київщина

Знак гривні
Знак гривні