К

Ким був убитий у Сєвєродонецьку депутат Сергій Самарський

Революція гідності і війна з Росією розморозили Донбас. Уперше в історії незалежної України тут виникла політична конкуренція, і еліти, об’єднані у Партію регіонів, втратили монополію на владу. На місцевих виборах 2015 року опозиційні до місцевої мафії політичні сили провели чимало депутатів у місцеві ради. Одне з міст, в якому демократичні сили взяли більшість, —Сєверодонецьк.

Автор: Сергій Костеж, це - частина давнішої статті "Як депутати демократичних сил воюють і часом перемагають «регіоналів» у Сєверодонецьку"

Голова фракції БПП у міськраді Сєверодонецька Сергій Самарський

Пам'яті Сергія Самарського

Аксакал із БПП

2015 року 20 із 36 місць у міській раді Сєверодонецька отримали представники не-регіоналів. І одразу спробували створити коаліцію. 9 депутатів представляли «Наш край», 4 — БПП (на Донбасі БПП у місцевих радах активісти зараховують до «демократичних сил»), 3 — «Самопоміч», 2 — «Батьківщину» і 2 — «Радикальну партію».

«Після виборів, у грудні 2015 року ми, всі демократичні сили, отримали більшість. Настрій був піднесений. Нас, усіх 20 депутатів, зібрав тодішній голова військово-цивільної адміністрації (ВЦА) Тука, — згадує голова фракції БПП Сергій Самарський, — проговорили все, нібито домовились. Все мало виглядати добре».

Сергій Самарський — ветеран місцевої політики. Бізнесмен, у Сєверодонецькій міськраді — з 2006 року. Він від початку очолював міський осередок партії «Батьківщина», кілька років (у 2010-х) був єдиним опозиційним депутатом у міськраді. За що поплатився — місцеві регіонали «віджали» в бізнесмена логістичну компанію. Після того, як, за його словами, місцева «Батьківщина» стала підконтрольна регіоналам, він залишив партію. Під час захоплення міста бойовиками потрапив у полон. Після визволення очолив партію БПП, в якій зібрав старих колег і провів 4 депутатів у міськраду.

Нинішні осередки БПП та «Самопомочі», за його словами, складаються саме з колишніх «бютівців».

«Незважаючи на домовленості, ми вже тоді знали, що нинішні представники «Батьківщини» голосуватимуть разом із «Опоблоком». Так воно і сталося», — каже Самарський.

За його словами, секретар міськради, фактичний керівник місцевого «Опозиційного блоку» Ігор Бутков нібито сказав йому, що «питання буде вирішене», — тобто, Опоблок сформує свою більшість.

Секретар міськради Сєверодонецька, фактичний керівник місцевого «Опоблоку» Ігор Бутков

«Вже після першого засідання регіонали перекупили кількох представників демократичних сил. Ми втратили більшість», — розповідає депутат.

З демократичної коаліції пішли, за його словами, два з чотирьох представників БПП, обидва представники «Батьківщини», один з двох «радикалів» і кілька представників «Нашого краю». Таким чином, «Опоблок» отримав більшість у 2/3 депутатів.

Однією з причин таких проблем, в тому числі і у своїй партії, Самарський бачить недостатню підтримку центру, і в той же час — бажання центрального офісу відзвітуватися про «повний список» (це коли місцевий осередок висуває кількість кандидатів, яка дорівнює кількості депутатів) на передвиборчих перегонах.

«Від мене просили забити повністю передвиборчий список — на 36 осіб. Це не так просто — знайти стільки людей, відповідальних, перевірити їх, попрацювати з ними», — каже Самарський.

За новою виборчою системою місцевим депутатом стає кандидат, чия партія набрала достатньо голосів загалом, і хто сам набрав потрібні голоси на окрузі. Тому Самарський не міг надійних людей поставити у прохідну частину списку, бо її на місцевих виборах тепер не існує. Тепер він б’ється в судах.

«Ми добиваємося відкликання перебіжчиків. І нам здається, що суд стане на наш бік», — говорить він.

Також Самарський розповідає про їхню тактику боротьби за зміни: «Нам вдалося зачепитися за кожний огріх у бюджетних питаннях більшості і осуджувати його. Завдяки цьому нам вдалося проштовхнути ряд своїх ініціатив», — каже Самарський.

Справи пішли на краще, коли у 2016 році почалася боротьба між керівниками «Опоблоку» — мером Валентином Казаковим і секретарем міськради Ігорем Бутковим.

«Бутков, який на той час контролював більшість «Опоблоку», намагався зняти Казакова. Ми активно втрутилися в цей процес, тому що, попри те, що це була їхня міжусобиця, нам що менше у владі сепаратистів — то краще. Не повірите — сам Бутков, який теж був причетний до сепаратизму (хоча не так явно, як Казаков) почав на засідання міськради у вишиванці ходити», — каже Самарський.

Частина «Опоблоку» Буткова за допомогою голосів опозиції легко зняла Казакова. Але той відновився через суд.

Мер Сєверодонецька Валентин Казаков

Історія повторилася знову і знову. Але Казаков постійно поновлювався на посаді через суд, і наразі, після трьох позбавлень повноважень, зберігає посаду мера.

«Але найголовніше те, що завдяки цьому протистоянню вдалися дві речі. По-перше, сам «Опозиційний блок» розколовся на дві ворожі групи. Одна нараховує 5 депутатів, інша — 11. А по-друге, на цьому тлі перебіжчики не так активно ходять на засідання, крім того, іноді вони голосують в унісон із нами, хоча і перебігли на той бік. Таким чином, постійної більшості наразі в міськраді нема і точиться боротьба, в якій ми утримуємо позиції», — каже Самарський.

самарський луганщина кримінал політика

Знак гривні
Знак гривні