Ф

ФСБ могло прослуховувати всю Україну через фірму придністровського олігарха. РОЗСЛІДУВАННЯ

Один з найбільших операторів мобільного зв'язку в Україні, одеська фірма «Інтертелеком», контрольована придністровським олігархом Віктором Гушаном, стала об'єктом для розслідування СБУ. Фірму підозрюють у наданні російським спецслужбам можливості прослуховувати більшість телефонних абонентів України.

Текст: Любов ВЕЛИЧКО (Україна), Володимир ТХОРИК (Молдова), Юлія Боцан (Тирасполь)

У ході журналістського розслідування з’ясувалося, що «Інтертелеком» тісно пов'язаний з двома операторами мобільного зв'язку та інтернету, що знаходяться на підконтрольних Росії територіях: в анексованому Криму та в сепаратистському регіоні Молдови – Придністров'ї.

Більш того, всі ключові фігури комунікаційного бізнесу пов'язані з придністровським регіоном. Власник кримської фірми - екс-топ-менеджер тираспольського холдингу «Шериф»; директор українського «Інтертелекому» - екс-міністр телекомунікацій невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, а співвласник і кінцевий бенефіціар одеського оператора зв'язку - олігарх з Тирасполя і засновник «Шерифу».

Компанії-близнюки

У минулому році ТЕКСТИ докладно описали масштаби бізнес-імперії Віктора Гушана, а також довели, як заснований ним холдинг «Шериф» контролює владу й економіку в самопроголошеній Придністровській Молдавській республіці (ПМР).

У цей же холдинг входить і фірма «Інтердністроком» (ІДК), відкрита Гушаном у 1998 році. Незважаючи на те, що ще в 2004 році ліцензія компанії була анульована конституційною владою Республіки Молдова, ІДК продовжує незаконну діяльність у невизнаній республіці, залишаючись єдиним у придністровському регіоні оператором фіксованого та мобільного зв'язку, а також найбільшим інтернет-провайдером.

На відміну від Молдови, відкрита в Україні олігархом фірма «Інтертелеком» розвивалася по всій країні, ставши одним з чотирьох найбільших операторів мобільного зв'язку, володарем найбільшої зони покриття 3G, охоплюючи 86% української території. Заснував її в 1998 році все той же Віктор Гушан, на момент відкриття позначений у документах як громадянин Російської Федерації з тираспільською пропискою.

Придністровський олігарх, але уже з українською пропискою досі є співвласником та єдиним кінцевим бенефіціаром компанії «Інтертелеком».

Гроші та обладнання

11 листопада 2016 року. Одеса. У двох головних офісах компанії «Інтертелеком», по вулиці Мала Арнаутська № 66 і №100, Служба безпеки України (СБУ) проводить обшуки.

Офіс компанії Інтертелеком в Одесі

Слідчі СБУ виявляють серверне обладнання, яке забезпечує безперебійну роботу російського оператора мобільної телефонії та інтернету з тотожною до одеської компанії назвою - «Інтертелеком». Цей однойменний оператор обслуговує абонентів в анексованому Криму.

В результаті у двох одеських офісах української компанії «Інтертелеком» вилучають: 483 мобільних телефони, а також SIP-сервери та інше телекомунікаційне обладнання, яке може підтвердити факти з'єднання з окупованими територіями і фактами організації систем віддаленого управління й отримання інформації від абонентів на території України представниками спецслужб Росії.

У робочому кабінеті генерального директора «Інтертелеком» Бориса Акулова також вилучили флешку і п'ять мобільних телефонів. За місцем проживання керівника компанії знайдено 300 тисяч доларів США, а також великі суми в інших співробітників, імена яких поки не називаються: $ 25 тис. і 27 тис. гривень.

Придністровський олігарх Віктор Гушан

За версією правоохоронців, гроші могли бути отримані топ-менеджерами компанії в результаті злочинної діяльності. Зокрема, в СБУ вважають, що знайдена готівка була передана керівництву ТОВ «Інтертелеком» представниками російських телекомунікаційних компаній під контролем спецслужб Російської Федерації за організацію та підтримку функціонування незаконного каналу зв'язку з тимчасово окупованих Кримом. Тому Головне слідче управління СБУ наклало арешт на ці гроші, визнавши їх «речовим доказом у кримінальному провадженні».

Зрадники

Кримінальну справу проти ТОВ «Інтертелеком» було порушено ще в серпні 2016 року за трьома статтями одразу: ст. 111 - «державна зрада»; ст. 163 частина 2 - порушення таємниці листування, телефонних розмов, вчинені щодо державних діячів з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації; частина 3 ст. 368 - одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Згідно із законом, за ці злочини винуватцям світить позбавлення волі від 10-ти до 15-ти років. СБУ поки не називає імена підозрюваних або обвинувачених, посилаючись на таємницю слідства.

Слідчі встановили, що ТОВ «Інтертелеком» передав у користування російському оператору у включеному Криму частину свого обладнання і мережі. Більш того, через обладнання української фірми забезпечувався телефонний зв'язок Криму з Росією і невизнаною Придністровською Молдавською республікою.

Фактично підприємство продовжувало надавати телекомунікаційні послуги на території півострова, що заборонено законодавством України.

Кошти, що були знайдені в офісі Інтертелекому: фото прес-служби СБУ

До того ж, в Головному слідчому управлінні СБУ запевняють, що ТОВ «Інтертелеком» співпрацювала зі спецслужбами Росії для прослуховування і моніторингу абонентів України, причому не тільки своїх, але й інших мобільних операторів.

Слідство підозрює, що топ-менеджмент «Інтертелекому» надавав російським спецслужбам сприяння в підривній діяльності проти України. Серед підозрюваних: генеральний директор ТОВ «Інтертелеком» Борис Акулов, заступник генерального директора ТОВ «Інтертелеком» (ім'я не називається), начальник департаменту маркетингу і продажів, начальник департаменту безпеки, начальник технічного департаменту.

Втім, менеджер української фірми свою провину заперечує.

- Нас звинувачують у державній зраді, в шпигунстві і так далі. Можу сказати, що охарактеризувати це звинувачення можна ніяк інакше, ніж полюванням на відьом. Виходячи з усієї логіки розвитку подій вчора [11 листопада 2016- го року в день обшуку офісів компанії] у всіх учасників з боку «Інтертелекому» в процесі слідчих дій склалося дуже гірке відчуття того, що ті публічні звинувачення, які прозвучали на адресу нашої компанії - це не більше, ніж привід вирішення якихось абсолютно незрозумілих завдань з незрозумілими цілями, які не мають нічого спільного зі специфікою спецслужби, яка цим займалася, - заявив Борис Акулов, генеральний директор ТОВ «Інтертелеком».

Стоп, кадр

Російська ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації» (скорочено «Інтертелеком»), була зареєстрована в столиці Криму – Сімферополі - в 2014 році,через два місяці після анексії півострова Російською Федерацією. Формально, це була нова компанія, оскільки українська «тезка» заявила про свій відхід з півострова відразу після його виходу зі складу України.

Власником компанії значився В'ячеслав Чернікевіч. Формально, нова російська фірма «Інтертелеком» не мала нічого спільного з однойменним українським оператором і тим паче з придністровським. Але зв'язок все ж є: до цього Чернікевіч займав пост комерційного директора в придністровському IDC, що входить в холдинг «Шериф».

Борис Акулов, гендиректор української ТОВ «Інтертелеком»

Всього через півроку після своєї реєстрації російський «Інтертелеком» отримав ліцензію на надання інтернет-послуг і мобільної телефонії на території всього півострова. Як і «Інтердністроком» та український «Інтертелеком», російська компанія здійснювала діяльність на основі формату CDMA.

Однак через кілька тижнів після обшуків СБУ, проведених в Одесі, адміністрація кримської фірми «Інтертелеком» опублікувала в інтернеті оголошення про те, що з 1 січня 2017 року компанія відмовляється від надання послуг телефонії в форматі CDMA. Також клієнтам пропонувалося повернути фірмі й обладнання для інтернету, позначене як «модеми CDMA Інтертелеком Україна». Натомість абонентам радили новий зв'язок на новому обладнанні, - в форматі UMTS.

На Донбасі ловить добре

Керівництво українського «Інтертелекому» відмовилося коментувати будь-який зв'язок з кримською фірмою-близнюком.

У відповідь на офіційні запити в компанії категорично заперечують і свій зв'язок з ФСБ.

З офіційної відповіді ТОВ «Інтертелеком»:

«На питання про зв'язки з російськими спецслужбами. Весь трафік компанії перевіряє підприємство «Державний центр радіочастот», яке безперервно документує куди і звідки надходять дзвінки, і стежить за порядком їх маршрутизації. Щомісяця підписуються акти, тому звинувачення Інтертелекому в порушенні цих правил, тим більше в зловмисному, в інтересах іноземних спецслужб - не мають під собою підстав, що і було доведено в самому початку слідства».

Незважаючи на те, що в одеської фірми втрачений прямий зв'язок з Кримом, безперебійний сигнал у неї залишився на частині територій, підконтрольних сепаратистським адміністраціям так званих Донецькій і Луганській народних республіках.

Також «Інтертелеком» надає відмінний зв'язок і в сусідніх районах, підконтрольних Україні, - в місцях дислокації української армії, яка бере участь в Антитерористичній операції з сепаратистами.

Власник кримського Інтертелекому В'ячеслав Чернікевич

Це підтверджує не тільки офіційна інформація на сайті компанії, але і її клієнти, серед яких як відомі журналісти, які висвітлюють військові дії на сході України, так і воїни ЗСУ, які беруть участь в АТО.

- «Інтертелеком» ловить там [в АТО] майже всюди. А якщо прив'язати роутер до чотириметрової гілки і підняти вгору, то ловить ще краще, - ділиться у Фейсбуці український військовослужбовець Денис Антіпов.

- Ми беремо з собою модем «Інтертелеком» в усі відрядження в АТО. Це зв'язок, який працює. Інформація, яку ми передаємо, не таємна, - її ми передаємо в прямий ефір на телеканалі. Доступу до інформації, вигідній окупанту, у нас немає. Або ж ми не обговорюємо її онлайн. Інтертелекомом користуються і багато військових - зручно. Кинув WI-FI модем у кишеню і ось у тебе свій інтернет, - додає Наталія Нагорна, військовий кореспондент Першого національного (Київ).

Так виглядає покриття російської компанії Інтертелеком у Криму

Кишинів чути добре

У відповіді на офіційний журналістський запит про те, чи є партнерські відносини у ТОВ «Інтертелеком» з компанією «Інтердністроком» (IDC), зареєстрованої в Тирасполі, одеська фірма повідомила лаконічно: «без коментарів».

Проте, придністровський оператор, що надає послуги зв'язку і інтернету на території сепаратистської республіки вже більше десяти років всупереч забороні влади Молдови, на сайті «Інтертелекому» позначений як «роумінг-партнер». Причому в інструкції для своїх абонентів по здійсненню міжнародних дзвінків, на тому ж сайті, адміністрація «Інтертелекому» позначила Придністров'я як окрему державу, причому нібито зі своїм «міжнародним кодом» «373».

Проте, Міжнародний союз електрозв'язку при ООН визначив 373 як код, виділений Республіці Молдова, частиною якої і є Придністров'я.

- Компанія «Інтердністроком» не уповноважена НАРЕКІТ у порядку, встановленому національним законодавством або не мають статусу постачальника послуг і/або електронних мереж зв'язку і не має ліцензії на використання ресурсів нумерації і/або ліцензій на використання каналів або радіо-частот,- зазначають у Національному агентстві з регулювання в області електронних комунікацій і інформаційних технологій Молдови.

Борис Акулов вітає мільйонного абонента "Інтертелекома"

Більш того, на сайті української компанії «Інтертелеком» є розділ «Карта покриття оператора Інтердністроком», клікаючи на яку відкривається сайт IDC, де повідомляється, що «зона обслуговування абонентів IDC - це вся територія ПМР і прилеглі до її кордонів райони сусідніх республік». Під «сусідньою республікою» мається на увазі правобережна Молдова, причому хвилі придністровського оператора, що працює нелегально, доходять до Кишинева.

Дана стаття підготовлена в рамках проекту «Якісна журналістика для демократії», що впроваджується RISE Moldova на основі гранту, наданого Європейським союзом. Сума європейського гранту покриває 90% вартості проекту.

Співфінансування проекту «Якісна журналістика для демократії» в 2017 році забезпечено Національним фондом на підтримку демократії (NED). Висловлені думки і зауваження належать авторам і не обов'язково відображають думку Європейського союзу.

інтернет технології корупція росія

Знак гривні
Знак гривні