У

Уяви себе Богом, зроби країні нормальні пенсії (Інтерактивна гра)

Вам зараз 35 років? Ваша пенсія буде 60 доларів. Це якщо залишити все так, як є. Ви отримаєте 100 доларів, якщо пенсійний вік збільшити до 65 років, як у більшості країн ЄС. На розмір вашої майбутньої пенсії впливає кілька показників. Демографія — скільки людей працездатного віку, скільки дітей і пенсіонерів; скільки працює офіційно і платить податок та внески до Пенсійного фонду; відсоток відрахування з «фонду заробітної плати», а фактично з ваших зароблених грошей, у Пенсійний фонд, та розмір зарплати, яку отримують українці.

Редакційний матеріал

Ми створили інтерактивну модель, яка дозволяє змінювати ці параметри та дивитися прогноз, яка пенсія буде в майбутньому. Погратися з державними фінансами можна тут.

Як працює нинішня система?

Ваш роботодавець платить за вас ЄСВ, і майже всі ці гроші потрапляють до Пенсійного фонду. А звідти - на виплату поточних пенсій. Ви фінансуєте життя нинішніх пенсіонерів і заробляєте собі право на майбутню пенсію, яку для вас зароблятимуть ті, хто працюватимуть тоді, коли ви вже не зможете цього робити.

Проблема Пенсійного фонду і вашої майбутньої пенсії в тому, що у ПФ щороку не вистачає все більшої суми грошей. Зараз «дірка» латається з Бюджету, тобто з тих грошей, які по ідеї мали б іти на оборону, ремонти доріг чи освіту, або ж мали б залишатися у кишенях громадян, — адже без витрат на дотацію ПФ податків можна було б платити менше.

З усіх параметрів, вказаних вище, найважливіший — розмір зарплат, бо чим більше люди заробляють, тим більше відраховується до Пенсійного фонду. Та є одна проблемка. Зарплати (якщо рахувати їх у доларах) не піднімеш постановою Уряду, указом Президента чи законом Верховної Ради. Навіть боротьба з корупцією не дає росту зарплат.

Причини в економіці. Яка економіка, така і зарплата. Вашій майбутній пенсії потрібен стрімкий економічний ріст. Такий, коли касиру в супермаркеті платитимуть 600 доларів. Тоді ви зможете розраховувати на еквівалент 250—300 доларів пенсії.

Але що для цього треба?

Свобода економіки. Всеохопна і повна. Абсолютна і беззаперечна. Священна корова — конкуренція без усіляких «захистів вітчизняного виробника» та інших подібних трюків. Без переваг одним компаніям - і перешкод для інших.

Це запровадження ринку землі, усунення монополізму енергокомпаній, зняття різних обмежень по розмірах зарплат і обмежень на роботу для іноземців... список можна продовжувати.

Наприклад, рейтинг Doing business оцінює стан економічної свободи в 10 «темах».

Грубо все це можна звести до слова «дерегуляція», яка передбачає усунення бюрократичних процедур на шляху бізнесу.

В Україні три роки йдуть реформи, і деякі галузі вдалося зробити «відкритими», як, наприклад, авіаперевезення чи ринок державних закупівель. Про авіаперевезення ми готуємо статтю, але вже можемо стверджувати, що, попри втрату кількох аеропортів і падіння гривні, кількість авіаперевезень зростає. Маємо прямий наслідок зняття штучних обмежень і бюрократичних зволікань, які були спрямовані на створення комфортних умов для однієї авіакомпанії.

Та на кожен такий успіх є і свій провал, котрий гальмує економіку, а отже - і зростання зарплат та майбутніх пенсій.

Українці так і не можуть купувати дешеві вживані авто за кордоном. Начебто акциз знизили, але створили такі процедури купівлі, що більшість покупців не може з ними впоратися. У створенні кафкіанських правил нам немає рівних у світі.

Інший негативний приклад: за роки війни в Україні почали розвиватися приватні фірми, котрі створюють обладнання, техніку і озброєння для армії. Волонтери навіть організовували декілька масштабних виставок військових товарів. Минулого року, за словами президента Асоціації виробників озброєння і військової техніки України Вадима Кодачигова, 46% бюджету Міноборони витратило на товари приватних компаній.

Маємо нову точку зростання, можемо перетворити лимон на лимонад. Але державний монополіст Укроборонпром просовує через реформаторський (!!!) Уряд законопроект, згідно з яким кожен виробник військової продукції має отримати ліцензію.

З таким підходом Уряду українська економіка не стане "драконом". Максимум наших очікувань: кляча української економіки не здохне, а забезпечуватиме пенсію в 50 доларів.

У такому випадку, коли до пенсії залишатиметься років 10, садіть горіхи. Вони допоможуть зводити кінці з кінцями і не сильно голодувати. Про горіхи жарт, звичайно, можна ще вирощувати шафран.

А поки уявіть себе Богом і ТУТ грайтеся з параметрами, які формують пенсії.

інтерактив реформи суспільство економіка пенсії гра

Знак гривні
Знак гривні