Н

Нова книжка Забужко та багато іншого. Куди сходити на Форумі видавців 2016 у Львові (АФІША)

Хай сьогодні Форум видавців уже не такий унікальний і неповторний, яким він був, скажімо, в двотисячні роки: тепер є потужний «конкурент», київський Книжковий Арсенал. Але все одно у вересні до Львова з’їжджаються любителі літератури з усієї країни і з-за кордону. Цьогоріч основні події розгортатимуться з 15 по 18 вересня. Пропонуємо вам деякі моменти з програми Форуму, які здалися нам цікавими. А повну програму можна подивитися за цим посиланням

Автор: Олег Коцарев

День перший, 15 вересня

Почати його можна, приміром, із відвідин лекції польського репортера Марека Оґдовського «Нормальність у ненормальності», присвяченої війні на Донбасі, на якій він побував і про яку написав книжку. Також Оґдовський бачив на власні очі війну в Афганістані, тож йому є що розповісти про війни загалом. Початок події – 11 година ранку, місце – URBAN бібліотека на Устияновича, 4.

О 13 годині в пабі «Купіца» на вулиці Братів Рогатинців, 18 – «Молода література і відео без кордонів» від видавництва «Смолоскип». Це читання молодих лауреатів конкурсу цього видавництва (Сергій Комберянов, Михайло Жаржайло, Арсеній Тарасов, Андрій Шийчук та інші) в поєднанні з короткометражними фільмами, знятими за мотивами молодої української прози під час «Семінарів творчої молоді» в Ірпені.

О 14 годині відбудеться відразу дві цікаві поетичні акції: в бібліотеці Лесі Українки на Мулярській, 2а – зустріч із відомим одеським російськомовним, а віднедавна двомовним, поетом Борисом Херсонським.

А в Палаці Мистецтв на Коперника, 17 біля стенду 431 – презентація нової поетичної збірки поета Петра Коробчука. Очікується, що в ній буде представлений, серед іншого, такий досить ексклюзивний сьогодні жанр, як білий сонет.

У конференц-залі того-таки Палацу Мистецтв о 15 годині можна відвідати презентацію дебютного роману досить відомого львівського журналіста Остапа Дроздова. Він має відповідну назву – «№1».

А в Історичному музеї (площа Ринок, 6) о 16 годині відбудеться презентація ще однієї книжки, пов’язаної з війною на Сході. Це «Иловайский дневник» Романа Зіненка, бійця батальйону «Дніпро-1».

О 19 годині в «Купіці» - великий поетичний вечір молодих українських і не лише українських авторів від журналу «ШО». А вже о 19-30 ви маєте нагоду познайомитися з поезією зі Швеції. В театрі Леся Курбаса (вулиця Леся Курбаса, 3) виступлять поети Анна Аксфорс, Гелена Боберґ, Осе Берґ, а також українські автори, що перекладали їхні твори в рамках воркшопу від «Maridian Czernowitz» і шведського журналу «10TAL»: Андрій Любка, Ірина Цілик, Христина Венгринюк.

О 20 годині прозаїк Олександр Михед, що любить працювати в експериментальних форматах, представить свій новий арт-бук під назвою «Мороки». Цю книжку надрукувало видавництво «Люта справа» з ілюстраціями Софії Мельник. Презентація відбудеться в ресторані «Порохова вежа» на Підвальній, 4.

День другий, 16 вересня

16 вересня о 12 годині можна подбати про наймолодших гостей Форуму у Львові. Їх можна повести на казки від знаменитого Сашка Лірника. Захопливі історії для дітей у харизматичному авторському виконанні представить видавництво «Зелений пес» о 12 годині на сходах Палацу Потоцьких (Коперника, 15).

У голубій залі Палацу Потоцьких тоді ж – дискусія «Поза межами канону» від видавництва «Смолоскип», присвячена виходу антології літературно-критичної думки першої половини ХХ століття (упорядкувала Віра Агеєва).

У тому-таки Палаці Потоцьких, але вже у дзеркальній залі, о 13 годині видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» представить роман «День гніву» відомого й контраверсійного письменника української діаспори Юрія Косача, племінника Лесі Українки (про перевидання іншого його твору – «Володарки Понтиди» - «Тексти» не так давно вже писали). Роман зображує вибух повстання під проводом Богдана Хмельницького у сімнадцятому столітті.

У той же час у Музеї ідей на Валовій, 18 – дискусія «Як Михайль Семенко та Шмуель Аґнон змінюють малі міста і села». Це буде розмова про цікаві літературні проекти, що реалізуються не в мегаполісах і навіть не в менших обласних центрах, а в зовсім маленьких населених пунктах.

Наприклад, численні заходи, пов’язані з поетом-футуристом Семенком на його батьківщині в полтавських Кибинцях або діяльність Літературного центру імені Аґнона в Бучачі, де і народився єврейський письменник, Нобелівський лауреат Шмуель Аґнон. Як такі несподівані для української провінції повороти культурного життя змінюють цю провінцію?

Так само о першій у Театрі Курбаса – щорічне вручення Міжнародної літературної премії Ульяненка. Присвячена пам’яті відомого українського письменника, ця премія позиціонується з дещо контркультурним присмаком.

А о 14-й у конференц-залі Палацу Мистецтв – презентація книжки «Леся Українка. Листи: 1876-1897. Уперше без купюр». Ця книжка від видавництва «Комора», упорядкована Валентиною Прокіп, містить листи без вилучень, а також зі збереженням авторського правопису. Презентуватимуть видання Оксана Забужко та Віра Агеєва.

О 15 годині в Інституті Івана Франка на Драгоманова, 18 – презентація ще одного видання з академічної серії. Це – твори поета-«неокласика» Михайла Драй-Хмари (прославився, зокрема, одним із перших віршованих рефлексій з приводу перебування людини у сталінській в'язниці). І вірші, й переклади, й статті, й вибране листування. Упорядник – С.А.Гальченко.

А в Історичному музеї в той самий час – зовсім інша презентація: українських перекладів книжок «короля жахів» Стівена Кінга «Талісман», «Кінець зміни», «Куджо» від видавництва «Клуб сімейного дозвілля».

О 16 годині в "Копальні кави" на площі Ринок відбудеться презентація книжки Артема Чапая "Тато в декреті"

Має привернути неабияку увагу також дискусія «Що таке кримськотатарська національна автономія» від ініціативи «Крим-SOS» за участю Рефата Чубарова, Тараса Возняка, Гульнари Бекірової, Бекіра Мамута, Едіє Муслімової, Шевкета Кайбулли, Майє Сафет і Аліє Кенжалієвої. Адже формулювання «кримськотатарська національна автономія» в нашому інформаційному просторі й справді звучить надто часто, але зазвичай без особливих пояснень. Початок заходу – 16-00, конференц-зал Палацу Мистецтв.

Кримськотатарську тематику можна продовжити на поетичному перформенсі «У Бахчисарайському саду» о 18 годині в ресторації «Бахчисарай» на Друкарській, 11.

У той самий час у театрі пива «Правда» (пл. Ринок, 32) відбудеться незвичний захід «Вся влада – поетам!». Під час нього читатимуть не вірші сучасних авторів чи класиків минулих століть, а вірші, які писали тирани та інші люди, причетні до широких владних повноважень. Від Сталіна до Робесп’єра, від Мазепи до Караджича.

О 19 годині в конференц-залі готелю «LEOPOLIS» (вул. Шевська, 16) відбудеться лекція «Київський період Казимира Малевича» Тетяни Філевської.

А о 20-й у Театрі Курбаса – великий захід від А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ: читання найбільш знакових українських віршів ХХ століття, виконання пісень на тексти українських поетів, і все це презентація «Антології української поезії ХХ століття», означеної гаслом «від Тичини до Лишеги».

День третій, 17 вересня

«Бути мною» - так назвала свою книжку шведська письменниця Анна Хьоґлунд. Український її переклад означено як «перша феміністична книга для підлітків». Презентує її видавництво із забавною назвою «Видавництво» (пов’язане з брендом «Добра листівка») об 11 годині в «Дзизі» на Вірменській, 35.

А о 13-й у дзеркальній залі Палацу Потоцьких відбудеться презентація книжки від групи «Інформаційний спротив» під назвою «Вторгнення в Україну: хроніки російської агресії». Учасники презентації – Святослав Гусаров і Костянтин Машовець.

Тоді ж у Музеї ідей видавництво «Смолоскип» проведе дискусію про сьогоднішні мемуарні й меморіальні видання. Підґрунтям для розмови будуть нещодавно випущені «Щоденники» Осипа Зінкевича, спогади Світлани Кириченко тощо.

О 14 годині у конференц-залі Палацу Мистецтв – давно очікувана презентація нової книжки Оксани Забужко. Вона зветься, відповідно до реалій сьогодення, по-бойовому: «І знов я влізаю в танк…» і побачила світ у видавництві «Комора». В залаштункових розмовах є різні версії, що ввійшло до книжки – есеїстика чи проза. Що ж, на презентації ця загадка має розв’язатися.

О 15-й у кав’ярні-музеї кінофототехніки «Фіксаж» (вулиця Князя Романа, 6) письменник і журналіст Олег Шинкаренко представить свій одночасно фантастичний і абсурдний роман «Перші українські роботи». Завдяки йому читач може зазирнути в дивакувате майбутнє України, де вже функціонує купа роботів і роботизованих людей і все ще триває АТО…

Звичайно, однією з помітних подій Форуму стане презентація нової книжки віршів Сергія Жадана «Тамплієри» від "Meridian Czernowitz”, ілюстрованої відомим художником Олександром Ройтбурдом. Вона відбудеться о 16 годині на другому поверсі Палацу Мистецтв.

О тій же годині в дзеркальній залі Палацу Потоцьких «Видавництво Жупанського» представить перше українське видання одіозного роману Салмана Рушді «Сатанинські вірші». Звісно, це буде розмова не лише про цю знамениту книжку, але й про межі свободи в літературі, про співвідношення ідеології та культури.

Тоді ж у театрі пива «Правда» (пл. Ринок, 32) – презентація книжки «Купіть книгу – вона смішна» українського в’язня в Росії Олега Сенцова від видавництва «Фоліо». Ім’я Сенцова сьогодні часто з’являється в заголовках медіа найрізноманітніших країн, а от творчість цієї людини поки що знає небагато хто.

І подія більш естетського характеру в той самий час у Театрі Курбаса – літературний вечір «Велике повернення Нью-Йоркської групи» за участю поетів цього знаменитого літературного угруповання другої половини двадцятого століття Юрія Тарнавського та Богдана Бойчука. Також участь візьмуть Ігор Калинець і Василь Махно.

О 17-й у конференц-залі Палацу Мистецтв презентують книжку «Добровольчі батальйони», присвячену становленню цього особливого явища в новітній українській історії. У презентації візьмуть участь Арсен Аваков, Антон Геращенко, Артем Шевченко, Вероніка Трофимович.

У «Пороховій вежі» о 18 годині відбудеться презентація книжки «Стіхи о жизні» Артема Полежаки. Це дуже іронічні, сатиричні твори, які особливо прославилися під час Майдану та інших загострень обстановки (найвідомішим твором тих днів, мабуть, став «Господин Киселев»). Книжку представить «Люта справа».

Останній день Форуму, 18 вересня

О 15 годині в барі-кондитерській «Чарівний ліхтар» (вул. Івана Федорова, 12) видавництво «Крок» представить антологію африканської поезії в українських перекладах «Я тебе чекатиму під Каїсе Дра».

А о 16 годині в Театрі Курбаса буде презентація українського перекладу роману російської письменниці українського походження Марії Галіної «Автохтони», що його дія відбувається в місті, в якому можна впізнати Львів.

О 18-й у «Дзизі» - «Концерт на 7 голосів», поетично-музичний перформанс. Поетки Катерина Калитко, Юлія Стахівська, Олена Гусейнова, Ія Ківа, Тетяна Кисельчук, Марія Банько виконуватимуть свої твори в супроводі музики від Богдана Половка.

А о 19 годині вечір сміливо можна завершити у знаменитому львівському «Мазох-Cafe» (вул. Сербська, 7) у супроводі філософської дискусії «Мазох і світ: розмова філософів про новітні парадигми відчитання Мазоха».

Втім, водночас о 19.00 в готелі "Жорж" (пл. Міцкевича, 1) відбудеться дискусія "Література війни чи література про війну" за участі Сергія Жадана, Володимира Рафєєнка, Олексія Чупи, Артема Чеха, Артема Чапая та Люби Якимчук.

І наостанок нагадаємо: це лише частина багатьох яскравих і розмаїтих подій на Форумі видавців. Не лінуйтеся зазирати в програмку, де ви можете шукати події за учасниками, назвами чи темами, які вас цікавлять. Тим паче, що у програмі завжди можливі зміни.

Ілюстрації - із серії "не полишайте читання" з фб Бориса Херсонського

література книги форум культура Львів мистецтво війна

Знак гривні
Знак гривні